Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Instituţiile de învăţământ, pregătite corespunzător – Glia Drochiană

Instituţiile de învăţământ, pregătite corespunzător

0

La fel, ca în fiecare an, şi anul acesta instituţiile de învăţământ au avut de îndeplinit cerinţe şi condiţii pentru a le fi acordată autorizaţia de funcţionare. În ce măsură sunt îndeplinite aceste condiţii, cu ce dificultăţi şi provocări se confruntă conducătorii instituţiilor de învăţământ din raion şi unde ar mai fi loc de îmbunătăţiri, aflăm de la Ion RECEAN, şeful Direcţiei Educaţie, Drochia în interviul ce urmează mai jos.

241137812_986052852249814_4922825762471595394_n

— Dle Recean, anul de învăţământ este abia la început. În ce procent sunt pregătite instituţiile preuniversitare de învăţământ pentru buna funcţionare a procesului de studii?

— La momentul acesta, la aproximativ patru săptămâni de la începerea procesului de studii, putem spune, că instituţiile de învăţământ sunt pregătite în proporţie de aproape 100%. Afirm acest lucru din cauza faptului, că toate cele 35 de instituţii preuniversitare de învăţământ din raion au primit autorizaţii de funcţionare din partea ANSA şi Centrului de sănătate publică. Astfel, în timpul controalelor din august, toate şcolile au fost pregătite corespunzător şi absolut toate au îndeplinit raportul de autoevaluare conform standardelor.

— Pentru cititorii noştri, care nu sunt familiarizaţi cu conţinutul raportului de evaluare, puteţi explica în ce constă acest document?

— Raportul de evaluare este acel document ce confirmă (sau infirmă) dotarea unei instituţii de învăţământ cu mobilier conform cerinţelor sanitare, cu materiale necesare, indiferent că vorbim despre materialele didactice sau produsele de igienă, conectarea la apeducte, amplasarea wc-urilor în interiorul instituţiei sau în afara ei, numărul suficient sau insuficient de cadre didactice, ş.a. De asemenea, tot în acest raport se include şi spaţiul de care trebuie, în mod obligatoriu, să dispună fiecare elev în sala de clasă. Astfel, conform cerinţelor Ministerului Educaţiei, fiecare elev trebuie să dispună de 1,75 m2.

— Există vreo instituţie de învăţământ ce nu poate asigura elevilor acest spaţiu, necesar fiecărui elev?

— Avem, în oraşul Drochia, un singur liceu care nu poate asigura spaţiul minim cerut, de 1,75 m2, dar şi aici se lucrează, s-au făcut modificări prin mărirea numărului de clase, iar în final, şi această instituţie de învăţământ a primit aprobarea pentru anul de studii 2021-2022.

— Pentru că tot aţi amintit despre wc-uri, la nivel de republică  amplasate aproape tot timpul afară, mai ales în localităţile rurale, care este situaţia în privinţa acestui aspect în instituţiile de învăţământ din raionul Drochia?

— La momentul actual, aproximativ 55% din instituţii beneficiază de blocuri sanitare amplasate în interior, iar celelalte 45% au wc-uri în curtea şcolii. Acestea sunt exclusiv instituţii din localităţile rurale, pentru că în oraşul Drochia toate liceele, precum şi Gimnaziul nr.2, din regiunea Fabricii de zahăr, dispun de blocuri sanitare interioare. Aici vreau să menţionez, că această problemă, a lipsei blocurilor sanitare interioare în localităţile rurale, se menţine şi din cauza lipsei unui apeduct şi a canalizărilor din localităţile respective.

— Despre asigurarea instituţiilor de învăţământ cu cadre didactice, ce ne puteţi spune?

— Anul acesta, în majoritatea instituţiilor, avem asigurate cadre didactice la aproape toate disciplinele. În oraş nu avem deficienţe, iar pentru această situaţie favorabilă, aş vrea să le spun un mare mulţumesc cadrelor didactice pensionate, care au suplinit o mare parte din locurile vacante. În unele localităţi rurale, cum sunt Antoneuca, Fântâniţa sau Nicoreni, ne lipsesc profesori de limbile străine.

— Tinerii specialişti mai vin în învăţământ?

— Cu regret, anul acesta s-au adresat doar doi tineri pentru a fi angajaţi în sistemul de învăţământ. Şi sincer să vă spun, nu înţeleg prea bine de ce. Acum, tinerii specialişti beneficiază de nişte condiţii foarte avantajoase, mai ales atunci când vin să se angajeze cu îndreptare de la Ministerul Educaţiei. Vorbim despre o indemnizaţie de 130.000 lei, de plata chiriei pe durata a trei ani, de plata lemnelor, a cărbunilor. Sunt beneficii care ar ajuta orice tânăr, aflat la început de cale, să crească şi să se dezvolte în ţara noastră.

Marcela VOVC

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *