Interesantă temă a pus în discuție ziarul „Glia Drochiană”. Și actuală, ce ating mai multe aspecte ale învățământului superior.
Da, în Republica Moldova învățământul superior se află în declin, trebuie să recunoaștem, iar scăderea numărului de studenți constituie un factor de risc major. Conform datelor statistice, numărul studenților în 2020/2021 a ajuns sub 60000!!! În Moldova sunt 24 de universități: 16 de stat și 8 private, reiese, că avem câte 2,500 de studenți per universitate? Acest lucru nu poate să nu îngrijoreze, fenomenul este examinat la diferite niveluri. „Învățământul superior din Republica Moldova la răscruce sau bani aruncați în vânt?” – este tema unei videoconferințe analitice, în cadrul căreia au fost puse în discuție tendințele existente în domeniile-cheie ale sistemului de învățământ superior, demonstrând, că sistemul se află într-un declin accentuat.
Din păcate carul nu s-a mișcat din loc prea mult. Schimbări spre bine sunt, dar când copiii pleacă peste hotare să facă studiile de liceu, atunci întelegem, că problema este mult mai gravă.
Dacă în medie ar fi 10,000 – 15,000 studenți per universitate și am avea 4-6 universități pe țară, calitatea ar fi asigurată și în aceste condiții. Exemplu: Danemarca are app 5.5 mln locuitori, 8 universități; Universitatea din Aalborg la care activez, se află în nordul țării, are app 22,000 de studenţi, dintre care 5-7 mii – studenți internaţionali.
Peştele caută unde-i mai adânc, iar omul — unde-i mai bine. Atâta timp cât calitatea învățământului superior în Moldova va fi la un nivel mai jos decât în țările occidentale, copiii noștri vor continua să plece peste hotare.
Nu contează unde îți faci studiile, important este ce cunoștințe dorești să acumulezi și unde să le aplici.
Scurta biografie: Am absolvit IPLT „Mihai Eminescu” în 1987. Inițial am făcut ingineria mecanică a Forţelor aeriene la Riga (1987-1992). După studii am revenit acasă, unde am activat un timp în mai multe domenii: consultanță, energetică, telecomunicații). Apoi am plecat la Universitatea din Strathclyde, Scoția, Regatul Unit din Marea Britanie, pentru masteratul la marketingul internațional (1999-2000) şi doctorantura în domeniul antreprenoriat internaţional (2001-2005). Revenind acasă, la Chișinău, am fondat o organizaţie neguvernamentală (ONG), o filială a unei organizaţii similare din Marea Britanie, scopul careia era facilitarea unui dialog trasnparent și apolitic între deputați și mediul de afaceri. În 2006, Universitatea din Aalborg, Danemarca, invita specialiști de a aplica actele pentru locurile vacante. Și am aplicat. Am fost acceptat în calitate de profesor asociat la științe sociale, iniţial câte două luni în trimestru, iar din 2010 – cu „full time”, adică cu timp deplin; din 2016 am titlul de profesor la această universitate. Mai multe detalii refertor la activitatea mea pot fi găsite aici: https://vbn.aau.dk/en/persons/romeo-turcan
Romeo ȚURCAN, profesor, Universitatea din Aalborg, Danemarca