Într-un oraș curat locuiesc cetățeni sănătoși
Primăvara și vara curentă s-au dovedit a fi ploioase. Cantitatea enormă de precipitații a favorizat nu doar creșterea și dezvoltarea culturilor agricole, a plantelor multianuale, au crescut și s-au înmulțit în voie și buruienile, plantele sălbatice.
Fie la sate sau la oraș, ele au împânzit împrejurimile. În locurile publice, pe marginea drumurilor, în parcuri unele culturi sălbatice ajung, și chiar trec, de o jumate de metru.
Angajații Secției înverzire și salubrizare a primăriei luptă cu buruienile ce au inundat atât parcurile, drumurile, trotuarele, cât și clumbele și răzoarele de flori, în orice sector al orașului. Prin locurile accesibile este organizat cositul, dar, cu părere de rău, avem doar 2 cosași și ei nu reușesc.
Trotuarele, locurile publice de lângă monumente le stropim cu erbicide pentru a nimici buruienile. Acum este în toi curățarea copacilor în lungul trotuarelor, crengile aplecate ale cărora încurcă trecătorilor. Am finisat această operație în regiunea IPLT „Mihai Eminescu”, urmează alte sectoare de-a lungul Bulevardului Independenței.
O mare bătaie de cap anul acesta ne-a dat ambrozia, o buruiană invazivă și periculoasă în plan alergic. Deși anul trecut a fost o secetă deosebit de mare și multe culturi agricole și sălbatice s-au uscat, după ploile abundente din această vară planta a inundat toate împrejurimile. Pentru informație: o singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen (20 microni în diametru) și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani. Acum noi intreprindem măsuri fitosanitare extinse de combatere a acestei plante ce prezintă un pericol foarte mare pentru sănătatea cetățenilor. Am nimicit ambrozia din Parcul central, din parcul de la fabrica de zahăr, în alte locuri publice. Suprafețe întregi ocupă această plantă în preajma Stației de epurare a apei, este foarte multă și avem de lucru enorm până o vom nimici total.
Frecvent este întâlnită sub gardurile sectorului particular, pe la gospodăriile oamenilor. Acolo noi nu reușim să ajungem, avem doar 21 de angajați, iar de lucru este foarte și foarte mult.
Pentru cetățenii particulari: la depistarea buruienei date este necesară smulgerea din rădăcină sau tăierea repetată, cel puţin de trei ori, înainte de înflorire, pentru a nu provoca împrăștierea polenului. În caz de neîndeplinire a măsurilor fitosanitare și de distrugere a plantei înainte de a înflori există sancțiuni severe atât pentru persoanele juridice, cât și pentru cele fizice.
Noi toți ne dorim să locuim într-un oraș curat, îngrijit și prietenos. Dar pentru aceasta trebuie nu doar să păstrăm ceea ce avem déjà, dar și să punem umărul la amenajarea, curățarea și îngrijirea orașului, care este casa noastră comună. Într-un oraș curat locuiesc cetățeni sănătoși.
Valentina POPERECINÂI, șefa Secției înverzire
și salubrizare,
primăria
orașului Drochia