Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Ion Babără – gospodar fără pereche – Glia Drochiană

Ion Babără – gospodar fără pereche

0

Agricultura favorizează şi agrează oamenii cu capacităţi alese, dedaţi gliei şi care nu pasează în faţa problemelor
şi dificultăţilor.

Ion BABĂRĂ
Ion BABĂRĂ

Satul Sofia mereu a fost slăvit de oameni de mare valoare în diverse domenii. Dar agricultura a fost şi a rămas pe primul loc, ea este făcută cu oamenii din sat. Însă, când în fruntea ei vine un lider cu abilităţi de organizator şi promotor al tehnologiilor noi, dar şi cu ambiţii sănătoase de a implementa tot ce e posibil, numai ca ramura să se dezvolte, iar oamenii să trăiască schimbările din bine în mai bine, această ramură dificilă chiar face salturi în progresie geometrică.
Ion Babără, director, SRL „Valea Sofiei”, este fecior de buni gospodari. Graţie acestor moșteniri, el însuşi a devenit un gospodar fără pereche, îl cunoaşte întreg raionul, nu doar localitatea.
Pe directorul Ion Babără la începuturi îl caracteriza o modestie sporită, el ştia a munci, dar mai puţin făcea publice realizările colectivului. Norocul nostru, că am avut-o drept complice pe Liuba Babără, directoarea financiară a gospodăriei, care ne mai furniza uneori informaţiile necesare.
Ion Babără muncea până peste puteri şi organiza toate sectoarele de producere, cotaşii, oamenii angajaţi, ca în următorii ani să implementeze tehnlogii tot mai avansate, idei mai preţioase, tehnică mai performantă decât în precedentul. De fiecare dată aducea noul în gospodărie la Sofia. Astfel a fost printre primii, care a procurat tehnică modernă de un randament înalt şi o capacitate mare, a pus la „carte” mecanizatorii, care au însuşit aceste combine şi tractoare de ultimă generaţie, ei devenind virtuoşi în a le dirija. Astfel, lucrările agricole sunt îndeplinite calitativ, în termeni restrânşi şi fără pierderi considerabile de roadă. Mai mult, SRL „Valea Sofiei”, având oameni bine pregătiţi şi o tehnică performantă, prestează diverse servicii în agricultură altor unităţi economice, gospodăriilor, până şi S.A. Südzucker Moldova,  şi SRL „We Trade”.
O altă idee frumoasă, ce se înfiripase la un moment de sinceritate, a fost materializată cu mult succes – Ion Babără, împreună cu echipa sa, a reanimat sectorul zootehnic, relansând fermele, mai cu seamă cea de vaci mulgătoare. Mai mult ca atât, o astfel de fermă a fost deschisă şi în Ţarigrad. În urma reanimării acestor sectoare de producţie au fost deschise noi locuri de muncă pentru băştinaşi. Realizarea dată l-a ridicat la rangul de gospodar fără pereche în întreg raionul.
Pe parcursul ultimilor ani administraţia întreprinderii agricole „Valea Sofiei” se ocupă de consolidarea terenurilor agricole, astfel, că la moment gospodăria are în palmaresul său deja 2750 ha, adică cu 450 ha mai mult ca anterior.
La activul gospodăriei agricole şi a echipei SRL „Valea Sofiei” sunt încă multe fapte frumoase, activităţi utile şi experienţe de urmat, iar bunele practici aplicate aici pot servi drept material pentru un îndrumar agricol cum trebuie de făcut agricultură performantă.
Cu timpul, Ion Babără a înţeles un adevăr: succesele, iar uneori şi insuccesele trebuie împărtăşite. Şi când realizările se ţineau lanţ de oamenii harnici, angajaţi în gospodărie, administraţia SRL „Valea Sofiei” a iniţiat nişte sărbători de invidiat, fără pereche, la care nu doar că erau omagiaţi fruntaşii anului agricol, colectivele în baza indicatorilor generali obţinuţi, dar lor li se înmânau cadouri de preţ, ce nu încăpeau în sala de şedinţe. Toţi cei mai buni, în repetate rânduri, au primit frigidere, televizoare, aragazuri, maşini de spărat, microunde etc., atât pentru ei, cât deja și pentru copiii lor. Se bucurau de ele nu doar fruntașii, ci și comercianții de vânzări angro masive. Acum administraţia întreprinderii a obosit să-şi „frământe capul” ce cadouri de preț să mai procure pentru învingători, ca să ne se repete, și la totalizarea anului agricol sunt înmânate doar premii consistente.
Gospodarul, „după sprânceană”, şi-a ales și specialiştii. Numai cât face o bună şi talentată economistă, cum este Larisa Ciobanu, la o gospodărie atât de mare! O specialistă virtuoasă, maiestră şi „împărărăteasă” între cifre şi calcule, între analize financiare şi prognosticuri. Şi cam toţi specialiştii ce activează la „Valea Sofiei” se străduiesc să corespundă standardelor locale, instituite de director: corecţi, harnici, disciplinaţi, profesionişti.
Cu mare părer de rău, nu în fiecare an agricultorii se pot bucura de rezultate bune, aşteptate, scontate, planificate la începutul anului agricol și pe măsura muncii depuse. Dacă anul curent le-a adus indicatori frumoși la culturile din prima grupă, la porumb şi floarea soarelui, atunci sfecla de zahăr s-a stricat în câmp şi a trebuit să se revină la lucrul manual. În alţi ani erau compromise alte culturi şi acest lucru de fiecare dată aduce pagube și cheltuieli suplimentare. Surprizele naturii, diferite de la an la an, nu-i „trec cu vederea” pe agricultori: nu plouă, îngheață ori se strică producția gata. Dar nu aceasta contează. În agricultură primordial este dezvoltarea ramurii în ansamblu, iar ca rezultat – creşterea bunăstării oamenilor din sat.

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *