Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Istoria de succes a localităţii încă urmează a fi scrisă în biografia sa – Glia Drochiană

Istoria de succes a localităţii încă urmează a fi scrisă în biografia sa

0

Satul Moara de Piatra este o aşezare frumoasă de pe malul râului Cubolta, cu mahalaua Stepanovca, parte componentă a satului, cândva cu școala si gradiniță aparte, azi a ramas doar Casa de Cultura să activeze în această parte a localității.

Cu o școală, grădiniță, primărie, Oficiul Medicilor de Familie, Oficiu Poștal şi alte edificii de menire socială, satul Moara de Piatră tinde spre o dezvoltare continuă si speră ca cei plecați departe de sat să revină ACASĂ.

Moara de Piatră este satul ce încă așteapta a-i fi cercetată istoria, promovate faptele bune si valorificate tradiţiile şi obiceiurile. Dar cu adevărat este un sat cu oameni gospodari, îndrăgostiţi de pământul, pe care-l lucrează cu dăruire secole la rând, un sat, în care cântecele vechi folclorice, colindele si urăturile, chiuitul nuntașilor invitați la vreo nuntă de gospodari mai fac parte din viaţa de zi cu zi a localnicilor. Dar şi un sat în care, tot mai rar se aude scâncetul pruncului din leagăn, devenit tot mai pustiu din cauza plecării oamenilor peste hotare în cautare de un loc de muncă mai plătit, un trai mai decent.

Iar în preajma Sfintelor sarbatorilor pascale, dar şi în legătură cu epidemia de coronvirus, o parte din cei plecaţi au revenit. Şi mai revin. Nu se ştie cine va putea pleca înapoi, în alte ţări. Şi nu se ştie cu ce se vor ocupaaici, acasă. Dar asta o e problem acum pentru toate localităţile.

Satul Moara de Piatră este situat între satele Hăsnăşenii Mari (la nord) şi Cubolta (la sud). Documentar satul a fost menționat în 1803. Se spune că el a fost întemeiat de către Pavel Pitic, venit din satul Mihaileni, regiunea Cernauti. Fiindcă acest Pavel era bejeneț (refugiat) I-au numit Bejenaru. El s-a stabilit cu traiul în mahalaua de apus (mica), însa fiul său Fiodor s-a căsătorit şi s-a mutat cu traiul de partea stângă a râului. Cu timpul au mai venit şi alti oameni şi şi-au injghebat pe aceste meleaguri gospodării. Denumirea satului ar fi proveni de la o moara de piatră ce fusese construită pe malul râului Cubolta, anterior acolo existând o moara veche din lemn.
Locuitorii unei mahalale au venit din satul Rangaci, raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți si s-au oprit pe mosia boerului Stepan Leonardo, de aici si denumirea “Stepanovca”.
Biserica din satul Moara de Piatră (în memoria băstinaşilor) ar fi din 1812, însa în editia oficială a Episcopiei Hotinului din 1929 e scris, ca biserica din satul Moara de Piatră cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” este zidita din piatră în 1892. Dar, totusi, primul preot şi primul cântăreţ care vin să slujească biserica din s. Moara de Piatră este anul 1927. In sat circulă o legendă, precum că consăteanul lor Ion Ciuhrii ar fi ajuns în Ucraina ca să strânga jertfă pentru edificarea bisericii. Întorcându-se în sat, el a deșertat desaga cu bani în faţa celor care l-au întâmpinat, iar pe respective ar fi fost pusă piatra de temelie a viitoarei bisericii.

La 1 martie 1927 în sat vine să slujească preotul Gheorghe Samuil şi cântăreţul Ioan Rubliceanu, după preotul Gheorghe slujeşte preotul Constantin Codreanu.

In 1940 biserica a fost închisă. Dionisie Jmurcu, directorul scolii, în 1965, la o adunare generală a colhoznicilor, vine cu propunerea ca biserica să fie reparată si aici să fie amenajat muzeul de istorie naturala. In calitate de director al acestui muzeu a fost numit Andrei Gradinaru, profesor de limba şi literatura română. Acest muzeu a activat doar 3 ani, ulterior bisericii fiindu-i redat statutul şi măreția de altă dată. Locașul sfânt îşi reluă activitatea, dar multe obiecte de cult  dispăruse.  Graţie Parascoviei Copacinschi s-au păstrat crucile de pe prestol, Eugenia (Vighița) Cutrani a păstrat cu sfinţenie plașcenița (sfântul aer), aceste obiecte fiind restituite bisericii, acolo unde le era si locul. In 1999, la 19 decembrie, în Biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” a slujit prima liturghie preotul Vitalie Bilbica.
De-a lungul anilor satul Moara de Piatră a dăruit țarii şi personalități notorii, de care suntem mândri cu totii: Serghei Ciuhrii, compozitor, Victor Bucătaru, regizor, Mircea Ciuhrii,doctor în științe biologice, Eufrosinia Ureche, Artistă Emerită, Raisa Jmurcu-Tănase, medic, șefa Secției de gastrologie a Spitalului Clinic republican, Liudmila Burdeniuc-Balan, chirurg oncolog-ginecologic, Spitalul municipal, Bălți,  Valentina Stah-Botnaru, candidat în științe pedagogice, lector universitar, Tudor Bejenaru, doctor în științe medicale, Vladimir Stah, doctor în științe agricole, Valerii Liscinschi, profesor în științe medicale, Veaceslav Ciuhrii, șef al Departamentului de Standarde și Metrologie, Victor Copacinschi, țambalagiu, a activat în Orchestra “Fluieraș”, condusă de Serghei Lunchevici. În prezent este cel mai bun țâmbalist din Europa. Locuiește în Austria.
Satul Moara de Piatră încă urmează să-şi scrie istoria de succes în biografia sa.

Cristina ŢURCANU, specialistă, Direcţia Cultură, Turism, Tineret şi Sport

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *