Istoria de succes a micilor vedete
Sunt mici, dar voinici, ambițioși și talentați. Așa-i cunosc la Drochia pe cei de la „Academia Micilor Vedete, membrii studioului artistic cu același nume, și „rectorul” ei, Cristina Țurcanu, specialist al Direcției Cultură Drochia.
Academia Micilor Vedete” a luat start la Biblioteca pentru copii Drochia, în cadrul unui serviciu modern de bibliotecă. Solicitarea a venit din partea unui grup de părinți, care au ținut cu tot dinadinsul să-și scoată odraslele în lume prin intermediul scenei. Or, scena își are farmecul ei și pentru copii, și pentru cei mari.
Arta teatrală este o oportunitate pentru copii de a-și descoperi, prin intermediul activităților organizate, posibilitățile emoționale, fizice, intelectuale. Nu se exclude nici încrederea în propria ființă (foarte important la cei mici), bucuria, spontanietatea, originalitatea, forța creatoare. Acestea, de fapt, și pot fi considerate ca obiective ale activității studioului.
Și iată-i pe eroii noștri la început de cale, sfioși, timizi, unii chiar fricoși, abia rostind câteva fraze scurte (majoritatea fiind încă preșcolari), privindu-i pe cei din jur cu ochișori curioși, ce exprimă atenție maximă, dar şi un pic de nesiguranţă.
Dar, încetul cu încetul, prin intermediul jocurilor distractive și a exercițiilor, pe cât de necesare pe atât și de interesante, propuse de Cristina Ţurcanu, i-a transferat pe toți într-o lume veselă, pe placul tuturor.
Astfel, peste ceva timp, au bătut la ușă și primele realizări: filmulețe-dedicații datelor remarcabile, șezătoa-re folclorică, prezentări pe scenă cu participarea la diferite evenimente culturale în oraș, apoi și raion… De neuitat sunt emoțiile culese la întâlnirile cu poeții preferați Vasile Romanciuc, Iulian Filip, Ianuş Țurcanu, Lidia Ungureanu.
Au urmat invitațiile speciale de sărbători din partea mai multor organizații de stat și individuale. La 1 iunie 2019 micile vedete au susținut un concert dedicat Zilei Internaționale a Ocrotirii Copiilor. Evenimentul s-a desfășurat pe scena Casei raionale de cultură.
Recent, micii artiști au devenit vedete ale ecranului azuriu, primind invitație de participare la emisiunea „Matinalii”, TVR. Discipolii de la „Academia Micilor Vedete” apar frecvent şi în cadrul emisiunii „Fără mască” de la postul de televiziune online Clic-Com, a cărui menire e de a scoate la lumină talentele tinere.
Dar, succesul odată prin de aripă, îi lansează tot mai sigur în lumea mare a culturii şi artei. De data aceasta micii artişti se încadrează în activitatea de promovare mai profundă a sa, solicitând pentru grupul lor de activitate titlul de colectiv-model. Se pare că lucrurile merg spre Olimp, deoarece comisia de examinare a rămas impresionată de evaluarea lor, conferindu-le titlul mult râvnit.
Noi şi în continuare suntem în așteptarea rezultatelor micilor „academicieni” și sperăm la toate bune. Iar întru a-şi continua urcuşul spre perfecţiune, le dorim să dea dovadă de aceeaşi străduinţă şi pasiune pentru ceea ce fac, întru a deveni Mari Vedete.
Nina BEJAN,
bibliotecară, Biblioteca copii Drochia