Istoria, suferită și trăită de moldoveni acum 72 de ani, nu se scufundă în uitare
La 6 iulie, în fiecare an, peste pământul Basarabiei se aud clopotele memoriei și pânsetele sfâșietoare ale sutelor și miilor de oameni cu destinele distruse, fără de vină smulși de la vatra părintească, aruncați în vagoanele morții și deportați în „Siberii de gheață”.
Iurie OSTAVCIUC, vicepreședintele raionului Drochia, însoțit de funcționarii aparatului președintelui raionului, specialiștii serviciilor descentralizate şi desconcentrate, au participat la mitingul de comemorare a victimelor celui mai mare val de deportări staliniste din Basarabia.
Evenimentul s-a desfăşurat la 06.07.2021 în scuarul Gării Feroviare din orașul Drochia, locul de unde acum, 72 de ani, mii de persoane au fost deportate în ținuturile îndepărtate ale Siberiei.
Manifestarea a început cu un minut de reculegere în memoria victimelor represiunilor staliniste, a continuat cu poezii, cântece, cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoţi.
În discursul său, Iurie OSTAVCIUC, a menționat că: „Pentru poporul nostru noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 a fost una dintre cele mai tragice pagini din istoria postbelică, desemnând cea mai masivă deportare a familiilor din acest ținut cu oameni harnici, vrednici și iubitori de neam. Atunci s-a produs cel de-al doilea val de deportări în masă, care a afectat peste 35 mii de oameni de diferite etnii din aproape 12 mii de familii. Asemenea acțiuni nu pot fi date uitării, de datoria noastră este să comemorăm persoanele care au avut de suferit, iar istoria ne oferă oportunitatea de a învăța, de a trage concluzii din cele întâmplate și de a nu repeta greșalile trecutului”.
Evenimentul a culminat cu depuneri de flori la monumentul victimelor represiunilor.
Ziua victimelor stalinismului marcată la 6 iulie a fost instituită prin Hotărârea Parlamentului RM, zi, când se comemorează victimele represiunilor, execuţiilor staliniste şi deportărilor. În Ziua comemorării victimelor stalinismului este important să se ţină cont de specificul Zilei de 6 iulie, întru păstrarea în conştiinţă publică a paginilor tragice din istoria Republicii Moldova, ce ţin de represiunile şi exterminările în masă ale oamenilor în perioada deportărilor, precum şi în scopul educării tinerii generaţii în spiritul libertăţii, democraţiei şi al respectului pentru personalitatea umană.
Cristina DOBREA