Italia a devenit o ţară-rudă pentru moldoveni
Conform legendei, Roma a fost înființată în 753 î.Hr. de către fraţii Romulus şi Remus, pe locul unde au fost alăptaţi de o lupoaică.
Italia este o lume complexă. A devenit o putere economică și un stat bogat, unde acum muncesc şi foarte mulţi moldoveni. De mult timp, de peste două decenii. Unii, poate mai puţin. Însă o parte din ei au slobozit déjà rădăcini şi nu doar însuşind limba sau unele din tradiţiile locale. Au acceptat mult mai multe lucruri importante, dacă au decis să-şi procure locuinţe şi să se stabilească cu traiul în regiunile unde muncesc: unii în localităţi cu o industrie avansată, alţii – în regiuni turistico-culturale, dar care le oferă locuri de muncă. Aproape fiecare membru al familiei de moldoveni stabiliți la muncă, dispune de transport propriu: autoturism, motocicletă sau bicicletă, o formă de deplasare foarte eficientă şi populară. În magazine preţurile sunt rezonabile, moldovenii au învăţat secretele comerţului italian şi permanent se folosesc de oferte, când pot procura marfa sau produsele alimentare cu preţ redus sau două unităţi la un preţ. De exemplu, o sticlă de ulei de măsline, în zile obişnuite, costă 9,69 euro, la ofertă, însă, la acest preţ se vând două sticle.
Desigur, Italia, găzduind la muncă multe familii sau semifamilii de moldoveni, a adus în Moldova multe bucurii financiare şi economice, or, o bună parte din oameni şi-au soluţionat mai uşor problemele de acest ordin. Dar tristeţea din sufletele părinţilor îmbătrâniţi înainte de vreme, a copiilor rămaşi fără căldura părinţilor, a celor apropiaţi, care nu-şi văd cu anii rudele, este cu mult mai mare şi nu se compară cu avutul agonisit şi succesele financiare.
Şi eu am multe rude în Italia, plecate încă din 2000-2001, care au învăţat bine limba, fac studii de specialitate şi superioare, s-au adaptat la condiţiile de viaţă şi de muncă de acolo. O parte din ei s-au făcut cu apartamente şi locuinţe, alţii, însă, aşteaptă momentul să revină acasă, atât că vor să mai adune ani pentru stagiul de pensionare italiană.
Aşa Italia a devenit o ţară-rudă pentru Moldova și pentru moldoveni, o ”filială” a ei, deoarece găzduieşte şi primeşte la sânul ei foarte mulţi moldoveni porniţi de nevoie pe drumul pribejiei.
Italia urmează în continuare calea prosperității economice, mândria ei fiind brăndurile internaţionale, cum ar fi cele de maşini renumite sau de caşcavaluri de Italia, care îi redau inconfundabilul specific național. Ea a dat naştere la foarte multe personalităţi celebre în diferite domenii: oameni de ştiinţă, inventatori, muzicieni, regizori, scriitori, pictori, actori, filozofi, exploratori, fotbalişti etc. La pronunţarea numelor Leonardo da Vinci, Galileo, Michelangelo și Machiavelli, Marco Polo, Columb și Vespucci, Federico Fellini şi Dante Alighieri şi a multor altora gândul neapărat te duce la Italia.
Cu toate acestea, acordând o atenție deosebită familiei, Italia are cea mai scăzută rată a natalității în cadrul lumii civilizate. Nedreptăţile legale în caz de divorţ îndreptate spre defavorizarea bărbaţilor, duc la limitarea căsătoriilor şi, mai ales, a naşterii copiilor. Statistica spune, că la 3 familii se nasc 1-1,5 copii.
În vizita mea recentă în această ţară am descoperit multe lucruri frumoase şi noi pentru ochii de călător, cei aflaţi la muncă mai puţin timp pot acorda călătoriilor. Rudele şi apropiaţii de acasă, citind notiţele de călătorie ce vor urma, poate îşi vor imagina prin ce locuri sedentează cei plecaţi…
Valentina CEBOTARI