Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
„Izvoraşul” îşi restrânge albia? – Glia Drochiană

„Izvoraşul” îşi restrânge albia?

0

Colectivul de dansatori „Izvoraş” după concertul festiv dedicat celor trei decenii de activitate

Pot să ascult la infinit „Sârba de la nord”, în orice interpretare, oricare orchestră nu ar cânta-o. E o minune de melodie ruptă, cred, din sufletul fiecărui locuitor din zona noastră.

Colectivul de dansatori „Izvoraş” după concertul festiv dedicat celor trei decenii de activitate
Colectivul de dansatori „Izvoraş” după concertul festiv dedicat celor trei decenii de activitate

Deunăzi, ascultând ca de obicei „Sârba de la nord”, m-am gândit, cât de bine ar dansa-o cei de la „Izvoraş”! Astfel, că am format numărul Valentinei Cocitov, conducătoare artistică şi coregrafă a acestui ansamblu de dansuri, şi am întrebat-o dacă ar putea pune în repertoriu un dans pe ritmurile acestei minunate sârbe.
– Desigur că am putea face aranjamentul acestei sârbe, – mi-a răspuns Valentina. – Chiar îmi doresc demult să fac aranjamentul acestui dans şi să-l introduc în repertoriul „Izvoraş”-ului. Avem cu cine lucra, copiii sunt muncitori, dornici a deveni la fel de buni ca predecesorii dansatori. Pe lângă asta, beneficiem susţinerea permanentă a părinţilor tinerilor dansatori. La rândul meu, îmi cunosc bine meseria, studiez mereu arta dansului, sunt gata să muncesc mereu pentru a reuşi să menţinem cele realizate, dar şi să înaintăm în arta dansului.
Altceva este, că nu prea avem unde să ne afişăm mai frecvent succesele şi realizările cotidiene. De vreo jumătate de an, cam de la evoluarea în cadrul Festivalului „Regina dulce”, nu am mai avut, ca să zic aşa,  ieşiri în faţa publicului. În opinia mea, anume evoluările publice maturizează activitatea unui colectiv artistic şi motivează artiştii să tindă spre perfecţiune.
– Ce se întâmplă, doamnă Rodica Lozovanu? – am întrebat-o ulterior pe şefa-interimară a Direcţiei cultură Drochia. – Metaforic vorbind,  „Izvoraşul” îşi restrânge albia?
– Doamne fereşte! Cum adică? Dimpotrivă această formaţiune artistică este una în care şi Consiliul raional, şi secţia cultură, şi părinţii dansatorilor investesc reale resurse umane, financiare, forţe, atât pentru activitatea însăşi, cât şi pentru promovare. Şi asta nu doar pentru că dansul popular autentic este o comoară ce trebuie s-o lăsăm moștenire ca mărturie a istoriei noastre naționale. Întâi de toate, pentru că încadrarea copiilor în colectivele de dansuri populare este cea mai bună modalitate de a lua contact cu portul, tradițiile și obiceiurile noastre. La acest capitol formația de dansuri populare „Izvoraș” are cu ce să se laude. Iar prestarea lor, precum am mai spus, este susţinută de administraţia raională. Bunăoară, cu prilejul celor 30 de ani de activitate colectivului i-au fost alocate 20 mii de lei, sumă ce a mers la confecționarea unui set de costume autentice.
Sunt un pic surprinsă de afirmaţia Valentinei Cocitov, precum că „Izvoraș”  nu a fost solicitat pentru participare timp de jumătate de an. Reiterez, dacă există un colectiv ce este susţinut, promovat şi „alintat”, acesta este „Izvoraş”. Altceva este că implicarea în „ieşirea în scenă” trebuie să vină şi din partea formaţiei, mai bine zis a conducătorului artistic, care trebuie să iasă cu iniţiativa de organizare de concerte. Nu cred să existe vreo Casă de cultură din raion care nu va oferi scena acestui talentat colectiv. Iar lumea ar veni la concertele „Izvoraş”-ului cu mare drag şi interes, o spun cu toată certitudinea. Asta ar fi o continuă promovare, dar şi o experienţă, care ar cimenta activitatea dansatorilor.
Susțin cu toată admirația munca Valentinei Cocitov, abnegația și dăruirea de care dă dovadă. Vreau să se ştie, că anul acesta nici un colectiv artistic, inclusiv, „Izvoraş”, nu a fost refuzat de către secția cultură, toate au participat la festivaluri, concursuri raionale, republican și chiar internaționale. Repet, în deosebi a fost favorizat colectivul „Izvoraș”, despre care am zis mereu, că este cartea de vizită a raionului Drochia.
Menirea colaboratorilor secției cultură este de a susține, a facilita, a crea condiții pentru dezvoltarea tuturor celor 32 colective model, însă recunosc, colectivele de copii mereu sunt un pic favorizate, deoarece ei sunt ziua noastră de mâine şi prin ei vor dăinui tradiţiile.
Ţinând cont de faptul că Valentina Cocitov a menţionat că beneficiază de susţinerea părinţilor discipolilor săi, am discutat cu Silvia Botnari, mamă a două dansatoare din acest colectiv.
– Este frumoasă prestaţia „Izvoraş”-ului. Oriunde au mers, dansatorii au cules aplauze, s-au bucurat de aprecieri, au fost rugaţi să mai revină. Desigur, cele trei grupe de dansatori încadrate în acest colectiv necesită multă muncă din partea copiilor şi o enormă implicare din partea conducătorului artistic. Întru ca succesul să fie unul comun, partea sa de includere o au părinţii. Tocmai de aceea, eu personal m-am implicat în crearea unor relaţii de parteneriat cu organizatorii a câtorva festivaluri din ţară, cum ar fi „I-Prosop” din s. Selemet, Cimişlia, „Festivalul Horelor” din s. Horeşti, Ialoveni, unde dansatorii noştri au avut mare succes.
În concluzie: „Izvoraş”-ul rămâne să fie cartea de vizită a raionului Drochia, iar mie tare mi-ar plăcea ca  dansatorii acestui colectiv să aibă în repertoriu „Sârba de la Nord”.

Liuba BULGARU  

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *