Pe la sfârşitul anilor 70 conducerea raionului și oraşului, au luat decizia de a sădi un parc la marginea oraşului ce se află lângă spitalul raional. Au ieşit la lucru mulţi angajaţi din organizaţii, întreprinderi, şcoli, noi, cei de la spitalul raional. În câteva reprize am sădit diferite specii de copaci, brazi, mesteceni, pini, stejari. Mai la vale, pe acest teren, se aflau şi două bazine acvatice. Această zonă verde trebuia cu timpul să devină un loc bun de odihnă pentru orăşeni şi oaspeţii raionului. Dar… a devenit jertfă a nepăsării.
Locuitorii din apropiere au apreciat un pic altfel menirea acestei zone verzi. Unii şi-au croit câte un petic de pământ, unde anual cultivă cartofi, fasole, alte culturi agricole. Alţii îşi priponesc caprele, juncanii, în alte locuri pasc oile. Mai spre seară mulţi cară pe malul iazurilor gunoiul din gospodărie, de la construcţii.
Au trecut peste 40 de ani de când a fost sădit acest parc, care aşa şi nu a devenit o zonă amenajată de odihnă. De atunci s-au schimbat mulţi primari, partide, care aveau înscrise în program ocrotirea sau dezvoltarea spaţiilor verzi. Dar, în majoritatea cazurilor, activitatea deputaţilor, a consilierilor sau primarilor se limita la organizarea în fiecare primăvară a curăţeniei în oraş şi în această zonă.
Dar anii trec, unii copaci au fost tăiaţi, alţii s-au uscat. Constantin Jidraş, şeful Gospodărei comunale, un iubitor al spaţiilor verzi, a organizat multe lucrări în acest parc pentru amenajarea şi întreţinerea lui în bună ordine. El a menţionat, că este necesar de amenajat această zonă de agrement, dar cu implicarea arhitectului oraşului, ca el să elaboreze un plan pentru viitor. Ar fi bine dacă parcul ar fi împrejmuit cu un gard, să fie atraşi specialişti în domeniul silvic, care ar dirija corect procesul de reînnoire a parcului. Există copaci uscaţi, ce trebuie defrişaţi, iar în locurile goale ce se vor crea va trebui de sădit copăcei noi pentru a întineri parcul. Înţelegem, că nu prea sunt bani, dar primăvara ne bate deja la uşă. Şi sănătatea oamenilor este un factor foarte important. Ar trebui, totuși, de procurat copăcei de diferite specii, pomi decorativi etc., că la sădit venim cu toţii. Nu ar strica să fie mutaţi şi stâlpii de electricitate mai spre parc, deoarece ei se află mai mult în drum, pe str. C. Brâncuş. Pentru odihna şi plimbarea orăşenilor ar fi convenabil de construit trotuare prin parc cu lumină stradală decorativă. Iar locurile de depozitare a gunoiului menajer să fie curăţat şi amenajat pentru odihna activă a doritorilor. Şi stâlpul cu indicatorul „Drochia” să fie strămutat la vreo 500 metri mai la vale de biserică.
Iar ca să fie păstrate pentru ani înainte cele preconizate să facem, ar trebui ca primăria să delegheze o persoană responsabilă, care să poarte de grijă acestei zone verzi prin supravegherea şi menţinerea ordinii în parc. Atunci poate acest loc se va transforma într-o zonă de agrement curată şi bine amenajată pentru orăşeni şi oaspeţii lor, care se îngrijesc de sănătatea lor şi vor să petreacă mai mult timp liber cu familia şi copiii în sânul naturii.
Ion RUSANOVSCHI, or. Drochia