Deseori visele ramân doar vise. Ne dorim cu ardoare ceva, dar nu avem suficentă insistenţă pentru realizare. În orașul Drochia, însă, am cunoscut o tânără, care a reușit să-și transforme visele în realitate.
De mică și-a dorit ca lumea ei să fie mai „colorată”. De aceea organiza diferite evenimente în care implica toţi copiii din mahala. Aduna publicul și echipa pentru „De la 5 la 10” sau „Surprize, Surprize”, emisiuni improvizate în stilul Cristinei, în casa părinţilor.
Toate acestea au motivat-o să-şi aleagă şi o specialiate legată de public. A ales să-și facă studiile la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, România, specialitatea Comunicare și Relații cu Publicul. După absolvire a devenit licențiată în managment, presa scrisă.
Revenită acasă, s-a încadrat în calitate de reporter la ziarul „Glia Drochiană”. Pe lângă activitatea de ziarist a participat la diferite traininguri în ţară şi peste hotare, a fost coordonatoare de proiecte cu diferite teme, a scris materiale de diferit gen publicistic. Dar pasiunea pentru organizarea de evenimente o urmărea mereu. Astfel, a iniţiat „Ziua Familiei cu „Glia”, o manifestare menită să propage unitatea şi coeziunea nucleului societăţii, dar să promoveze şi publicaţia periodică la care muncea.
Evenimentul a avut priză la public, fapt ce a încurajat-o pe Cristina Jitaru să persevereze în acest domeniu.
A urmat o altă acţiune cu genericul „Fericirea depinde de tine”, scopul căreia a fost susţinerea financiară în reabilitarea Vioricăi Postovan, o tânără din s. Țarigrad, care suportase mai multe intervenţii chirurgicale.
„Împlinește un vis” a fost încă un eveniment gândit şi realizat de Cristina. Scopul acestui concert de caritate, la care au participat Adi Carp, Doinița Gherman, Doina Daneilean, a fost colectarea de surse financiare pentru Sergiu Obadă, un tânăr rămas ţintuit la pat în urma unui accident rutier.
La un moment dat a pus pe cântar jurnalismul şi organizarea de evenimente, întru a înţelege unde vocaţia ei trage mai mult. În urma acestei „balanţări” s-a pomenit directoare la Casa de cultură din satul ei de baştină Ţarigrad. Şi… porni marea şi frenetica activitate a Cristinei Jitaru în calitate de animator cultural.
Întâi de toate a adunat o echipă de tineri la fel de pasionaţi ca ea şi dornici de a face mai frumoasă viaţa satului şi a oamenilor lui. Împreună au adus în bună ordine teritoriul din preajma edificiului de cultură. Apoi au vopsit în diferite culori scările ce duc spre clădire. Pentru a avea un Pom de Crăciun mereu „viu”, în faţa Casei de cultură au plantat un brad pe care îl îngrijesc precum pe un copil.
Între alte activităţi a fost o lansare de carte. La „De vorbă cu Emma” au venit mulţi tineri care s-au implicat în discuţii, au opinat, au polemizat.
Agenda de lucru a Cristinei Jitaru conţine încă multe alte proiecte, care doreşte să le realizeze şi asupra cărora munceşte mult împreună cu susţinătorii. „Nimeni nu ne va face viaţa altfel, dacă nu ne vom implica noi înşine. Pentru că nimeni nu cunoaşte mai bine decât noi ce ne trebuie şi de ce avem nevoie”, — spune Cristina. Dar nici de jurnalism nu se dezice, deoarece este sigură că şi această meserie este parte din ea.
Loredana CEBOTARI,
studentă-practicantă, anul II