În Republica Moldova există justiție…
Știu că sună nostim (chiar poți să te prăpădești de râs), dar acesta-i adevărul. De fapt, unul dintre puținele adevăruri vesele din țara noastră. Pentru că restul sunt triste, foarte triste și extrem de triste…
Dar noi nu ne plângem. Și nu pentru că ne-am teme de represiuni sau pentru că am fi anormal de răbdători. Nu ne plângem pentru că nu mai avem lacrimi și nici nu avem cui… Autoritățile noastre au făcut din justiție (și nu doar din ea) un fel de SRL „Aspirator”. Printr-o parte absorb banii europenilor, meniți pentru înfăptuirea reformelor în domeniu, îi „împrăștie” între ei cum le convine, iar pe cealaltă parte, iese praful… Care, la rândul lui, este aruncat atât în ochii cetățenilor, cât și în cei ai partenerilor de dezvoltare.
Singurul lucru remarcabil în așa numita reformă a justiției este faptul, că salariile judecătorilor au crescut inexplicabil de mult. La moment, salariile lunare ale acestora variază între, aproximativ, 17 și 30 de mii de lei! Și asta în contextul în care, doar anul trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat Moldova să plătească despăgubiri de 236 807 euro! Suma totală a dosarelor pierdute de țara noastră la CEDO este de 16 milioane 200 de mii euro! Or, aproximativ, de 2,4 ori mai mult decât banii preconizați de Guvern pentru raionul Drochia, în 2017… (Apropo, actualmente, soldul disponibil pe raion este echivalent cu salariul lunar al unor judecători — 30 mii lei)…
Deci, în loc să le organizeze un test de integritate judecătorilor, pentru că, până la urmă, ei sunt (sau, ar trebui să fie) cei care înfăptuiesc justiția, autoritățile au decis să le majoreze ăstora lefurile. Cică, ați contribuit la defăimarea justiției și prejudicierea bugetului de stat, vă rugăm, binevoiți și încasați într-o lună cât alții într-un an…
Și aceștia binevoiesc. Și încasează. Și continuă să emită hotărâri deocheate. Cum ar fi, spre exemplu, cea din renumitul „dosar al harbujilor și zămozului”. Anul trecut (pe când judecătorii încasau cu vreo 2000 de lei mai puțin ca anul acesta) Curtea de Apel a menținut în vigoare o hotărâre a primei instanțe, prin care doi soți au fost condamnați la 5 ani de închisoare cu suspendare, pentru faptul că ar fi sustras de la un vânzător de pe marginea carosabilului trei pepeni verzi și unul galben. Asta chiar dacă adevăratul făptaș și-a recunoscut vina, iar partea vătămată a declarat că nu are pretenții față de cei doi soți. Cei de la Apel și-au motivat decizia prin faptul că au fost „cauzate daune în proporții considerabile”… Adică, 113 lei și 50 de bani, la acea vreme…
Pentru comparație, Ilan Șor, învinuit de delapidarea și spălarea a peste 5 miliarde lei, recent, a fost condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Însă, omul se află în libertate și chiar a revenit la cârma primăriei Orhei. Pentru că justițiarii noștri, contrar tuturor normelor și procedurilor, au decis că acesta va sta la dubă, numai după pronunțarea hotărârii ultimei instanțe. (Un fel de know-how al instituțiilor de drept autohtone)…
Fostul vicepreședinte al Curții de Apel Chișinău, Gheorghe Crețu, găsit vinovat de lipsirea de viață, din imprudență, a lui Sorin Paciu, în dosarul „Pădurea Domnească” a fost condamnat la 2 ani, cu suspendare. Ex-deputatul PD, Valeriu Guma, condamnat în România la 4 ani de închisoare cu executare, pentru dare de mită (la fel, contrar tuturor normelor și procedurilor), a fost, practic, achitat de justiția moldovenească… Ai noștri i-au dat tot 4 ani, dar cu suspendare…
Recent, Vladimir Cebotari, ministrul justiției, afirma că 24% dintre moldoveni au încredere în justiție…
Ori a vrut să ne mințească (din nou), ori chiar nu știe matematică…
Potrivit Barometrului Opiniei Publice, doar 2% dintre noi avem mare încrede în justiție. Cele 22%, adaptate (sau adoptate) de Cebotari, au declarat că ar avea o oarecare încredere în justiție…
73 la sută dintre respondenți au spus că nu au încredere în justiție, iar restul (3%), aparent, s-au declarat fie indeciși, fie indiferenți, fie…
În țările dezvoltate „calitatea” justiției se calculează după numărul nemulțumiților. În Republica Moldova — invers…
P.S. „Justiția este oarbă. Justiția moldovenească este chioară de tot”…
Andrei BULGARU