Recent, la Drochia a avut loc o întrunire din ciclul de şedinţe iniţiat de Consiliul Superior al Magistraturii şi desfăşurat sub genericul: „Justiție pentru oameni — un beneficiu adus de reforma în justiție”.
Evenimentul de la Drochia, organizat de Consiliul Superior al Magistraturii în parteneriat cu Ministerul de Justiţie, Agenţia de Administrare a Instanţelor de Judecată, Institutul Naţional al Justiţiei, Judecătoria Drochia, Cancelaria de Stat, a avut drept scop informarea cetățenilor cu privire la stadiul implementării reformei în sistemul judecătoresc. În cadrul şedinţei s-a insistat îndeosebi asupra elucidării beneficiilor, impedimentelor, dar şi evidenţierea perspectivelor acestei reforme.
Deoarece întrunirea a fost una zonală, la ea au participat factori de decizie din raioane Drochia, Râşcani şi Glodeni. Evident că gazdele au fost mai numeroase, la şedinţă participând conducerea raionului, funcţionari publici din cadrul aparatului preşedintelui raionului şi subdiviziunile subordonate Consiliului raional, colaboratori ai serviciilor desconcentrate, primarii unităţilor administrativ teritoriale de nivelul întâi, directori de instituţii publice şi private, formatori de opinie, slujitori ai bisericii, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale şi de media.
Menţionăm, că cele discutate vin să fie în sprijinul proiectului de asistenţă europeană ATRECO „Sporirea eficienţei, responsabilităţii şi transparenţei instanţelor judecătoreşti în Moldova”.
Despre aspectele sociale ale impactului produs de modernizarea sistemului judecătoresc a vorbit Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, dar şi Vasile Nogai, preşedintele Judecătoriei Drochia. Vorbitorii au menţionat, că orice reformă se face în beneficiul cetăţenilor.
− Reformarea sistemului judecătoresc, — a stipulat Victor Micu, — desigur, va aduce roadele aşteptate, dar acest lucru se va întâmpla treptat. Cert este faptul, că drept urmare a aplicării Legii de optimizare a hărții instanțelor judecătorești, va creşte calitatea actului de justiție, se va reduce termenul de examinare a judecării cauzelor aflate pe rol, dar va spori şi încrederea justiţiabililor în sistemul judecătoresc.
Participanţii la întrunire au fost familiarizați cu beneficiile şi impactul social asupra societăţii produse de reducerea numărului de judecătorii de la 44 la 15 instituţii. La şedinţă s-a discutat şi despre specializarea judecătorilor, mecanismele interne ale CSM de sporire a integrităţii în rândul judecătorilor. Au fost dezbateri și în legătură cu decizia de depersonalizare a documentelor publicate pe portalul instanțelor de judecată, un subiect aflat pe agenda cotidiană, atât a publicului larg, dar și a autorităților.
La finele şedinţei Victor Micu a răspuns la multe întrebări parvenite din sală, dar adresate şi în mod personal.
În aceeaşi zi, în sala de şedinţe a Consiliului raional Drochia, Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii şi Vasile Nogai, preşedintele Judecătoriei Drochia au avut o întâlnire cu angajații din domeniul organelor de drept ce activează în cele trei raioane: Drochia, Glodeni și Râșcani. Desfășurată într-un număr mai restrâns, participanții la ea au avut posibilitate să discute într-un limbaj propriu cotidianului activității.
Amintim că, în această primăvară, Legislativul a votat în două lecturi reorganizarea instanțelor judecătorești. Astfel, în toată țara vor exista doar 15 judecătorii, față de cele 42 care funcționează acum. Guvernul a aprobat un plan, ce prevede inclusiv construcția sau renovarea mai multor clădiri ale instanțelor din țară. Procesul urmează să coste statul 1,6 miliarde de lei.
Liuba BULGARU