La 70 de ani, țese covorașe personalizate
Are 70 de ani, și țese covorașe naționale personalizate. Este vorba de o meșteriță populară din Sofia. Femeia spune, că și-a dedicat întreaga viață țesutului manual, iar meseria a deprins-o de la mama sa. De-a lungul timpului, a creat zeci de covoare. Acum, lucrările sale, neobișnuite, sunt oferite drept cadouri.
Liubovi Patlataia a început a țese lăicere și covoare mari încă de mică, alături de mama sa, aceasta fiind o îndeletnicire tradițională pentru familiile de moldoveni de șa țară. A învățat acest meșteșug cu mare dragoste și tragere de inimă. Iar acum, vreo zece ani, Liuba s-a apucat de țesut covoare în miniatură, pe care imprimă numele, data nașterii ori localitatea. Astfel, a devenit unica meșteriță de covoare naționale personalizate din localitate.
„În sat, cum e o zi de naștere mai neobișnuită, eu mă apuc să țes covoraș. Anul acesta, am confecționat două, pentru o mătușă la jubileul de 80 de ani și pentru consiliera noastră Emilia Borș, secretara de la biserică din sat. Când a văzut lucrarea, a exclamat: ”Doamna Liuba, eu nici nu m-am așteptat”.
Liuba spune că țesutul manual de covoare este o muncă migăloasă, ce necesite multă răbdare și atenție.
„Am învățat multe de la mama, dar deja am o experiență bogată proprie, păcat că tineretul nu se prea interesează de această muncă meticuloasă, dar frumoasă și necesară, ca să dăm tradițiilor noastre o continuitate pentru generațiile ce urmează. E păcat să rupem firul și legătura dintre generații, ce domină decenii și сhiar secole. Un popor, dacă-și pierde rădăcinile, sărăcește considerabil”.
Liubovi Patlataia este și o activistă energică și activă. Este angajată ca lucrător tehnic la Biserica ”Sfânta Treime” din sat, dar și cântă cu drag, de-a lungul anilor, în Ansamblul folcloric ”Țărăncuțele” de pe lângă Muzeul de istorie și etnografie din localitate, participând la diverse evenimente culturale și festivaluri folclorice, de unde culege idei noi și originale, inspirându-se din lucrările expuse spre vizualizare.
”În secolul trecut, aproape fiecare femeie avea acasă stative de țesut covoare. Acum, însă, acestea pot fi găsite doar în muzeu, – mai constată meșterița.- Aici mulți vizitatori văd pentru prima dată stative, suveică, sul, țevi etc.”
Împreună cu stativele de țesut, vechi de peste o sută de ani, în muzeul din sat se mai păstrează şi covoare, donate de localnicii din satul Sofia. Tot aici este și un covor donat de Maria Hasnaș, străstrăstrănepoata boierului Ion Hasnaș, fondatorul satului Sofia, reprezentanta a celei de a șaptea generații.
Liubovi Patlataia ar împărtăși cu drag secretele meseriei, dacă ar avea cui…
Valentina CEBOTARI