La conştiinţa omului poţi ajunge numai cu banul
– Domnule Maxim Bernic, poliţia, deşi este bugetară, activează fără zile de odihnă.
— În conformitate cu art. 2 al Legii 320/2012 “Cu privire la activitatea poliției și statutul polițistului”, Polițiea este o instituție publică specializată a statului. Activitatea poliției este reglamentată de Codul muncii, ce prevede 40 de ore lucrătoare pe parcursul săptămânii, în afară de zilele de odihnă, când activează grupa operativă de urmărire penală în componență de 4 angajați cu regim de 24 ore. Şi mai sunt formate trei grupe de reacționare operativă, în componență cărora intră câte doi angajați, cu regim de lucru 12 ore.
– Cum structurați activitatea zilnică în perioada epidemiei de coronavirus?
– Toți angajații Inspectoratului de Poliție Drochia, în perioada epidemiei, în general, își îndeplinesc atribuțiile generale reflectate în fișele de post și care nu sunt sistate prin Deciziea Comisiei pentu Situaţii Excepţionale (CSE). Totodată, în legătură cu anunțarea stării de urgență, angajații îndeplinesc atribuții suplimentare, ce sunt stipulate în Deciziile Comisiei pentu Situaţii Excepţionale (CSE).
– Zilnic faceţi totalurile zilei precedente, o planificaţi pe cea curentă?
– Şedințele cu șefii de secții se petrec o dată în săptămână. Însă legătură cu stărea de urgență, după necesitate, când apar schimbări în legislație ori în cadrul Comisiei pentu Situaţii Excepţionale (CSE), ei pot fi adunați mai frecvent. După ce, șefii de secții, la rândul lor, prin intermediul legăturii telefonice ori rețelelor de socializare (pentru evitarea contactului direct cu ei), informează angajații despre sarcinile curente trasate.
– Ordinea publică nu cade din vizorul vostru?
– Cu toate că volumul de activități desfăşurate zilnic de către angajați inspectoratului în vederea prevenirii cazurilor de contaminare cu COVID 19, angajații IP Drochia zilnic și săptămânal întreprind măsuri în vederea prevenirii fenomenului infracțional în r. Drochia.
– Conform Deciziei Comisiei pentu Situaţii Excepţionale (CSE), angajaţii IP Drochia îndeplinesc sarcini suplimentare?
– Monitorizează respectarea regimului de autoizolare de către cetățenii reveniți în țară, precum și de către cei care au fost în contact cu persoanele diagnosticate cu COVID 19, efectuează operaţiuni commune cu medicii de familie prin intermediul legăturii telefonice. Medicii, în caz de depistare a încălcărilor regimului de autoizolare, imediat informează ofițerul de poliție, care, ca urmare, desfășoară patrularea pedestră în locurile publice pentru depistarea și sancționarea persoanelor ce au încălcat condiţiile de autoizolare.
– Cum cetăţenii drochieni respectă regimul impus de CSE (prin patrulare, vizite etc.).
– O parte din cetățenii raionului Drochia sunt responsabili și nu încalcă Deciziile Comisiei pentu Situaţii Excepţionale (CSE) și chiar informează poliția în caz dacă stabilesc încălcări efectuate de persoanele revenite în țară. Însă alţii încalcă impertinent și, desigur, sunt sancționați conform legislației în vigoare.
– Persoanele sosite din afara ţării cum respect condiţiile autoizolării sau carantinei?
– Cetățenii din raionul Drochia, care se reîntorc de peste hotarele țării sunt supuşi la autoizolare strictă timp pe 14 zile, pe perioada incubaţiei virusului. Iar cei care nu respectă regulile stipulate în deciziile CSE, după cum am mai menţionat, sunt sancționați.
– Poliţiştii participă la determinarea cercului de persoane, care au intrat în contact cu cei contaminaţi?
– Angajații Inspectoratului de Poliție Drochia, de comun cu medicii de familie, participă la stabilirea cercului de personae, care au intrat în contact cu persoanele venite de peste hotare ori care au fost infectate cu COVID 19.
– Patrulează localităţile şi vociferează regulile de comportament, cât şi chemarea „Staţi acasă”!
– Zilnic angajații IP Drochia patrulează prin localitățile raionului Drochia și informează cetățenii să se autoizoleze și să se protejeze, adică să “stea acasă”.
– Împreună cu factorii poştali repartizează la domiciliu pensiile şi prestaţiile sociale.
– În perioada nominalizată, angajații IP Drochia, de comun cu factorii poștali, participă la repartizarea pensiilor și prestațiilor sociale la domiciliu.
– Acest lucru important este făcut atât în oraş, cât şi prin sate?
– Cu siguranţă, da.
– Şi lumea se conformează, respect ce li se cere?
– Parțial, însă cei care nu respectă sunt pedepsiţi.
– Amendaţi iresponsabilii? În ţară sancţiunile au atins cifra de 7 mln lei, aici fiind şi contribuţia voastră.
– Până la moment, angajații IP Drochia au depistat și documentat 47 de contravenții, fiind aplicate amenzi în mărime de 117450 lei. Printre ei: agenți economici pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemic -14 procese verbale, fiind aplicate amenzi în mărime de 43150 lei; 11 persoane fizice pentru nerespectarea regulilor de autoizolare au fost sancționate cu amenzi în mărime de 64750 lei; 22 de persoane fizice pentru nerespectarea restricțiilor de aflare în locuri publice, amenda totală fiind în mărime de 95500 lei.
– Preoţii din raionul Drochia respectă ordonanţele CSE?
– În perioada nominalizată pentru nerespectarea regulilor stipulate în deciziile CSE au fost sancționați 5 slujitori ai bisericelor, fiind aplicate amenzi în mărime de 69500 lei.
– Poliţiştii, aflându-se mereu la datorie, intră în contact cu diferită lume, respectiv, au nevoie de echipament de protecţie
– Angajații IP Drochia au fost echipați cu necesarul (măşti, mănuşi, dezinfectant) de către Inspectoratul General de Poliţie.
– Care este părerea apărătorilor ordinii publice: drochienii sunt un popor ascultător?
– O bună parte din populația raionului Drochia este responsabilă și respect cu stricteţe regulile epidemiologice, respect singuri și ne informează despre încălcărilealtora. Alţii, însă, nu conștientizează riscul, la care își supun viața personal, a a familiei, Dar şi a celor din jur.
– O zi de întrerupere a stării de autoizolare (6 aprilie) a scos în oraş foarte multă lume. Aceasta despre ce vorbeşte?
– Despre lipsa conștiinței civice.
– Acum iarăşi sunt anunţate zile nelucrătoare. Cum aveţi a-i stopaţi pe cetăţenii activi să stea în case, mai ales că vin sărbătorile pascale?
– În această perioadă se întreprind măsuri pentru a preveni și a nu admite ca cetățenii să încalce regulile de autoizolare, patrulând în locurile publice unde poate să se afle un număr mai mare de cetățenii. Pedepsele vor fi usturătoare, că numai cu banul poţi ajunge la conştiinţa multora. Locuitorii raionului Drochia trebuie să conștientizeze, că atunci când încalcă regulile de autoizolare atât ei, cât și membrii societăţii sunt în pericol.
– Cu ce mesaj veniţi către cetăţenii raionului Drochia?
– Dragi cetățeni al raionului Drochia, Inspectoratul de Poliție Drochia vă îndeamnă să STAŢI ACASĂ și să vă protejați familiile, în timp ce noi suntem la datorie.
A intervievat
Valentina CEBOTARI