SRL „Grildosagro” din s. Mândâc a fost fondată în anul 1999 de către Grigore Lupașcu. Pe parcursul a 18 ani suprafețele agricole ale gospodăriei mândâcene s-au extins până la 2500 ha. Numărul angajaților la moment constituie 300 oameni. Cel mai bun an roditor a fost 2014. Grigore Lupașcu este premiat cu medalia „Meritul civic”, iar PP „Glia Drochiană” i-a conferit titlul „Omul anului 2011”.
Secerișul grânelor a finisat
Spune Dumnezeu în Sfintele Scripturi: „Să ţii sărbătoarea secerişului a celor dintâi roade din munca ta, din ceea ce vei semăna pe câmp…”. (Exod 23:16)
Cu Dumnezeu în inimă și cu speranță în suflet, gospodarul Grigore Lupașcu a pornit marea mașinărie a secerișului, pentru a strânge cele dintâi roade.
La „Grildosagro” mașini uriașe bărbieresc pe zi câmpul pe o suprafață de 80-90 ha. Grâul este „vărsat” în 4 camioane și 5 tractoare, și cărat spre fățare. Aici, 23 de oameni, bărbați și femei, vântură grâul de pleavă, praf și-l depozitează în hambare.
Pământul este cultivat de o echipă de numai 20 de oameni, dirijați cu tact și profesionalism de brigadierul Victor Cebotari. Echipați cu utilaje noi, cum ar fi cele de la producătorul American John Deere, dar și cele mai „cu scârț”, Nivele, mecanizatorii de la Mândâc recoltase deja 80 ha de orz de toamnă și primăvară. Pentru Grigore Lupașcu secerișul din acest an pe bune este o sărbătoare. Gospodarul, cu licăr în ochi, a mărturisit cu mândrie, că este mulțumit de rezulatatul obținut. Această cultură deja a și realizat-o. Pe când grânele stau cuminți în depozite și, o parte vor merge la cotași și angajații gospodăriei în calitate de remunerare, altă parte — așteaptă un preț pe merite. La moment, pentru un kg de grâu, agenții economici propun doar aproximativ 2,20 lei. Dar, după cum a menționat liderul de la Mândâc, au fost vremuri când producția a fost realizată și cu 3,5 lei. „Important este, — susține Grigore Lupașcu, — ca prețul grâului și orzului să nu fie mai mic sau chiar la nivelul prețului de cost, ca să putem acoperi toate cheltuielile și să avem profit.” Datorită echipamentelor moderne agricultorul se poate lăuda nu doar cu o recoltă bogată, dar şi cu una calitativă. Orzul constituie aproximativ 50 chintale la hectar, iar grâul — 38.
Roada bogată și frumoasă se datorează nu doar managementului gospodăriei, dar și implicării aprige a angajaților, de la paznic până la inginer. Iar pentru o bună și eficientă desfășurare a lucrărilor agricole, Grigore Lupașcu a organizat o bucătărie de câmp cu bucate gustoase și băuturi răcoritoare.
La toamnă, SRL „Grildosagro” urmează să recolteze: 415 ha de floarea soarelui, 320 de sfeclă de zahăr, 167 ha de porumb și 12 ha de lucernă.
Grădina Zoo de la Mândâc
Dragostea de glie a lui Grigore Lupașcu nu se limitează doar la lucrările de câmp. O altă pasiune a mândâceanului sunt fermele de animale și păsări și nu doar de casă, dar și sălbatice.
O mare mândrie sunt cele 20 de vaci, care dau 17 litri la o mulsoare fiecare. Laptele este realizat la o fabrică de brânzeturi din or. Soroca. Pe viitor, fermierul, cu viță de agricultor, planifică să mărească efectivul de bovine până la 50 de capete. În ocol se zbenguie zeci de purcei albi, negri, tărcați, iar mistreții sălbatici urmăresc cu nemulțumire gălăgia confraților lor. Cu admirație Grigore Lupașcu ascultă „discuția gingașă” dintre Labirint și Capelica, o pereche de cai zvelți și semeți.
De vreo zece ani fermierul se bucură de o varietate de specii de păsări: hulubi de rasă, păuni și păunițe, piche, curcani, fazani, gâște și răți sălbatice. După cum ne-a explicat Grigore Lupașcu, toate aceste păsări minunate sunt crescute și îngrijite doar pentru a bucura ochiul. Iar pentru o relaxare totală, după o zi încordată de lucru, omul, care conduce toată această industrie de la „Grildosagro”, vine să privească armonia dintre cele două lebede, pe care le adoră la nesfârșit.
Ce bine ar fi, dacă toate aceste minunății exotice ar înfrumuseța Vila de la Mândâc, care este uitată și de Dumnezeu, și de autorități…
Nelly CIOBANU