La înălțimile omeniei: Alexandru Focșa: 65:45:35
Se zice, că omul nu poate fi rău dacă știe să râdă din suflet sau dacă îi vibrează inima la auzul unui cântec. Se mai spune, că înțelepciunea omului se măsoară cu faptele, nu cu anii trăiți.
Un om de mare omenie
Aceste calificative, cu siguranță, pot fi atribuite fară nici o eschivare lui Alexandru Focșa, directorul Casei raionale de Cultură, Drochia, unui om de mare omenie și cumsecădenie, unui bărbat cu un deosebit simț al respectului, al colegialității, mereu atent și generos, care a știut să pună preț pe bunul simț și să-și păstreze echilibrul lăuntric.
Acum, 65:45:35…
Alexandru Focşa, născut la 27.III.1957 în s. Izărenii Vechi, r. Sângerei, acum, 45 de primăveri, veni la nordul Moldovei un tânăr dornic de frumos, responsabil, creativ, înaripat de tinerețe și de dorința de a descoperi tainele muzicii de fanfară, de a ridica cultura la o treaptă cât mai înaltă, de a cunoaște și a cuceri locuri și oameni noi.
De acasă avea cu sine doar dragostea mamei, dragostea de oameni, implantată în suflet tot de ea, de mama, și dorința ardentă de a se afirma, de a promova bogăția acestui neam, reflectată cel mai mult în valorile culturale.
Prima experiență…
Şi-a început activitatea în domeniul culturii în 1975, în funcția de conducător artistic al colectivului de fanfară de la Școala tehnico- profesională din s.Târnova, Donduşeni.
Stabilindu-se cu traiul la Drochia, în 1987, Alexandru Focşa înființează un colectiv de fanfară format din lucrătorii fabricii de zahăr, cu care a activat pe parcursul anilor, participând la toate activităţile culturale din cadrul raionului și plasând acest colectiv pe un loc de cinste.
Ulterior, Fanfara „Trompetele argintii” a fost completată cu muzicieni profesioniști și amatori talentați îndrăgostiți de muzica de fanfară. Din 2005 și până în prezent fanfara activează cu succes la Casa raională de Cultură, devenind „cartea de vizită” a raionului Drochia.
Fanfara „Trompetele Argintii”
Fanfara dispune de un repertoriu vast și select, lucrările fiind interpretate la un nivel profesional înalt. Au devenit Laureaţi ai Festivalului Internaţional „Arcanul” de la Rădăuţi, au participat la 5 ediţii ale Festivalului Internaţional de Fanfare de la Cosmești, judeţul Iaşi, România, au ocupat locul III la Festivalul Naţional „Fanfara Argintie”, organizat la Soroca, a multiplelor concursuri și festivaluri organizate atât în raion, în republică, cât și peste hotare.
Anual participă la festivalurile raionale: Portului național, „Mărțișor”, „Regina Dulce”, Festivalul Familiei, „Marșul cărții”, Ziua Tineretului, au devenit organizatorii tradiționali ai concertelor în memoria lui Gheorghe Proca, fost membru al formației. În vara anului 2021, la iniţiativa lui Alexandru Focşa şi cu susţinerea Direcţiei Cultură, a Consiliului raional şi Primăriei oraşului Drochia, în premieră a fost organizat Festivalul orchestrelor de fanfară în memoria instrumentistului și omului de cultură Gheorghe Proca.
Fanfariștii drochieni sunt mereu acolo, nu doar unde e nevoie de ei, dar și unde este voie bună și dispoziție, pe care dânșii știu cum s-o multiplice.
Conducător profesionist
Alexandru Focșa este un adevărat profesionist, un specialist de o înaltă calificare și responsabilitate asiduă, este inima și sufletul acestui colectiv, a putut cimenta o orchestră profesionistă, cu un stil aparte, inconfundabil. Evoluările Orchestrei de fanfară „Trompetele Argintii” au bucurat și au uimit melomanii, ascultătorii, iubitorii acestui stil de muzică cu programe de concert interesante și bine structurate, prin măiestrie și virtuozitate, prin gust rafinat și pregătire la cel mai înalt nivel. Toate acestea au multiplicat rezultatele frumoase pe tarâmul profesional cultural, unde Alexandru Focșa se manifestă deja de 45 de ani.
…și director de valoare
Dacă în domeniul culturii Alexandru activează timp de 45 ani, atunci 35 din ei i-a dedicat Casei raionale de Cultură Drochia, aflându-se în postura de director, care, prin metode moderne și eficiente de activitate, a transformat instituția într-un adevărat Centru Cultural şi Metodic. Aici îşi găsesc refugiu toţi doritorii de a se ocupa în cadrul celor 8 formaţii artistitice, ce poartă titlul onorific de „model”, a unui Club sportiv şi a două studiouri artistice. Într-un tandem profesionist cu directoarea artistică Cristina Baţura, metodista Sorina Maţibon şi cu toţi angajaţii Casei raionale de Cultură, directorul Alexandru Focşa organizează festivaluri, concerte şi spectacole pe placul spectatorilor, pregătesc, cultivă şi descoperă talente, oferă consultaţii metodice tuturor lucrătorilor de cultură din raion.
Scoate în evidență și promovează muzica de fanfară
Alexandru Focșa mereu își perfecționează activitatea sa profesională, scoate în evidență și promovează muzica de fanfară, dar și valoroși muzicieni instrumentiști, colaborează cu formații similare atât din țară, cât și de peste hotare.
Pe lângă multele calităţi pe care le posedă Alexandru, una, foarte nobilă, este arta de a transmite măiestria interpretativă la fluier şi trompetă copiilor-discipoli.
Energic, amabil, responsabil, adevărat profesionist, Alexandru pune mereu valoare pe comorile culturale ale neamului, tradiţiile şi folclorul autentic, pe care le-a promovat de-a lungul activităţii sale. Amintirile frumoase îl duc mereu într-un anotimp fără sfârșit, ce se numește viață, și care se tot întoarce, oferindu-i alese clipe de revelație.
Porți în lumea miraculoasă a culturii
Aici, la Drochia i s-au deschis porțile cunoașterii, a adevărului, porțile în lumea miraculoasă a culturii. Aici s-au născut sentimente, aici și-a format o familie, unde au crescut doi bravi feciori, care sunt mândria și onoarea, lacrima de bucurie și dorul permanent al tatei și al mamei.
Aici, la Drochia s-au legat primele prietenii durabile pentru toată viața. Mereu au fost alături cu un sfat și o povață bunul prieten, regretatul Gheorghe Proca, cei care i-au oferit căldura casei proprii, atunci când avea mare nevoie: regretații Ion și Alexandra Moscalu. Alături la bine și la greu i-a fost și rămâne a fi prietenul Dumitru Postovan, care, împreună cu soția sa Nina, au devenit nănași de cununie ai familiei Focșa.
Își oferă căldura sufletului
Prietenii lui Alexandru nu sunt multi, dar sunt nenumarati și foarte valoroși, pe care poate conta în fiecare clipă a vieții: Valeriu Istrati și Victor Cemortan, Emil Mihai și Ion Grozavu, Vadim Moraru și Leonid Ciobanu, Mihai Spătaru și Ion Cațer, Anatolie Clipco și Nicolae Vașchevici, Nicolae Surdu și Vasile Găină, Andrei Arhirii și Viorel Cucereavâi, Dinu Nogai și Veaceslav Mazur, Vasile Sulima și Vitalie Lozovan, Vitalile Țurcanu și mulți, mulți alții, care toți împreună ar forma cea mai frumoasă orchestră de fanfară din țară.
Mereu atent, cu sufletul deschis, Alexandru Focșa știe să aprecieze fiecare cuvânt sau gest al fiecărui om din preajmă, oferind în schimb toată splendoarea sufletului său cald.
Un tată și bunel grijuliu și fericit
Alexandru a fost și rămâine a fi fidel nobilei sale meserii, transmițând-o cu mare drag celor doi feciori – Iurie și Sandu, de care astazi este extrem de mândru. De o imensă bucurie sunt nurorile Lilia și Elena, pe care le-a primit în casa mare a sufletului său și care i-au devenit în timp ca două fiice, palpitând emoțional la orice treaptă urcată spre culmile succesului și a bunăstărilor, la orice moment fericit, dar și dificil, din viața copiilor și a nepoților dragi.
Revelația adevărată în tot acest amalgam de evenimente, trăiri, reușite și momente de neuitat, au devenit clipele trăite lângă scumpii nepoței: Fabian și Ovidiu, David și Magdalena, care îi întregesc bucuriile și fac ca fiecare zi să capete sens și culoare alături de ei. Anume performanțele și rezultatele lor îi dau puteri să creeze, să fie entuziasmat, să fie deopotrivă un tată și bunel grijuliu și fericit, un bun coleg de breaslă și un om de o rară omenie.
Ce e timpul pentru un om sincer și corect
Alexandru vorbește despre prieteni, despre realizări și despre anii vieții cu atâta căldură încât se crează impresia că nu simte trecerea timpului. Și, la drept vorbind, ce-i timpul pentru un om sincer și corect care merge sigur pe făgașul ales, care este stăpân pe propriul său destin, fiind fericit alături de consoarta sa Elena.
Cu idealurile de probă superioară își trăiește fiecare clipă alături de oameni.
Unde sunt lacrimi,
încearcă să pună zâmbete
Din griji își împletește cotidianul vieții împânzit de afecțiuni pentru cei dragi, găsind pentru fiecare un cuvânt bun, un sfat și o povață. Niciodată nu i-a respins pe cei care i-au cerut ajutor, ci a căutat posibilități să le fie alături. Acolo unde sunt lacrimi, încearcă să pună zâmbete, acolo unde este boală, aduce alinare și compasiune, acolo unde este drum închis, ajută sa se deschidă o poartă a speranței. Iar în calitate de director al instituției pe care o conduce, s-a străduit mereu ca toate lucrurile să fie orânduite gospodărește, îngrijând cu drag orice colțișor și tratând toți angajații, semenii săi, cu afecțiune și cu respect.
Nu e puțin să lași o urmă pe pamânt
Tot ce e mai bun, frumos şi curat pe acest pământ, şi-a găsit sălaş în sufletul Omului de Cultură, a Omului de Omenie Alexandru Focșa.
La acest ceas aniversar îi dorim din suflet încă mulți ani frumoși și plini de rod, energia, puterea și voinicia să-i fie mereu prezente în viață, să se bucure în continuare de realizări și bucurii de la cei dragi, pace și liniste sufeletească, să fie mereu în apogeul evenimentelor, bucurându-se de notorietatea sa, fiind întotdeauna apreciat și admirat, pentru că o merită pe deplin.
Să ți se înmulțească clipele minunate care să-ți înflorescă în suflet revelație pentru anii frumoși, petrecuți lângă cei dragi, bun și multapreciat coleg, prieten, Om de Cultură, Alexandru Focșa!!!
Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport, reprezentată de șefa Cristina ȚURCANU