La Mândâc, portul popular este la mare cinste (FOTO)

0

Miercurea precedentă, când creștinii ortodocși îi sărbătoreau pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, satul Mândâc s-a transformat pentru o zi într-o imensă Casă Mare.

Distribuie Știrea
GD_01-20170712085759

GD_01-20170712085759

Miercurea precedentă, când creștinii ortodocși îi sărbătoreau pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, satul Mândâc s-a transformat pentru o zi într-o imensă Casă Mare.

Ion Lupașcu, edilul satului Mândâc, este un primar „cu lipici”. Asta pentru că ideile și inițiativele frumoase, benefice consătenilor și sufletului de gospodar al localității, fie că îl fascinează pe el, fie că el le ademenește.

Astfel a fost și cu propunerea de a organiza la Mândâc Festivalul Portului Popular. Ion Lupașcu din start nu a avut dubii referitor la reușita evenimentului. Își cunoaște bine consătenii, le știe râvna în păstrarea tradițiilor și obiceiurilor, le-a văzut aptitudinile și talentele artistice, s-a convins de gătința lor de a promova frumosul și de a-l transmite urmașilor, a văzut conținutul multor sunduce în care sunt păstrate cu mare grijă iile bunicilor, catrințele mamelor, brâiele și chimirele strămoșilor. Pe deasupra primarul mai este sigur și de susținerea băștinașilor în toate bunele începuturi. De aceea, având la mână toate aceste dovezi, Ion Lupașcu a ținut sfat cu consilierii locali, s-a consultat cu mândâcenii, a cerut opinia tatălui Grigore Lupașcu, directorul gospodăriei agricole din localitate, de altfel, una din cele cu greutate în raion. Și au pornit pregătirile.
Vara nu este tocmai cea mai odihnitoare perioadă pentru gospodarii unei localități rurale. Dar când vine vorba de vreo sărbătoare care cere timp și pregătire temeinică, mândâcenii, întru a reuși, pe unde se trezesc mai dimineață, pe unde merg la culcare mai târziu, dar, într-un final, fac lucrul la cale și cumsecade, spre uimirea oaspeților și spre satisfacția proprie.
Exact această stare de spirit s-a văzut și în cadrul Festivalului Portului Popular, manifestare onorată și de prezența Monicăi Babuc, ministra Ministerului Culturii a RM, a lui Corneliu Padnevici, deputat în Parlamentul RM, Igor Grozavu și Vitalie Josanu, vicepreședinți ai raionului Drochia, dar și multă altă lume bună și dornică de a fi prezentă la evenimentul inedit.
Despre semnificația unui asemenea festival, dar și despre importanța portului popular, în cuvinte frumoase și vorbe argumentate, s-a exprimat Monica Babuc:

— Vreau să felicit această minunată comunitate a s. Mândâc, pe care am vizitat-o în câteva rânduri, dar pe care o văd astăzi schimbată la faţă. Probabil, acest fapt se datorează primarului Ion Lupaşcu, dar şi tuturor mândâcenilor pe care i-am văzut deschişi pentru asimilarea lucrurilor bune şi frumoase. Unul din ele este şi acest festival prin care, cu siguranţă, costumul naţional îşi va face viză de reşedinţă în această localitate cu oameni minunaţi. Or, atâta timp, cât vom păstra obiceiurile, tradiţiile, graiul şi omenia, vom exista ca neam, ca ţară şi vom avea viitor.

La rândul său, Corneliu Padnevici a stăruit să menționeze:

— Vreau să cred, că extraordinarul eveniment desfăşurat la Mândâc, va fi să dăinuie peste ani, rămânând în istorie ca punct de pornire în revenirea la portul nostru popular. Mi-a plăcut să văd cu câtă mândrie şi demnitate aţi purtat astăzi aceste minunate straie şi vreau să vă îndemn ca această pasiune pentru costumul naţional să o transmiteţi tinerilor mândâceni. Pentru că şi asta este o continuitate a neamului nostru dornic de frumos, pace şi stabilitate.

Vădit emoționat, primarul de la Mândâc a mărturisit:

— Acest festival ne-a reușit și datorită colectivelor artistice care au dat curs invitației noastre: fanfara „Trompetele argintii”, ansamblurile „Busuiocul” (de la Drochia și s. Șolcani), „Sofianca” și artiștii amatori de la Mândâc, dar și mulțumită implicării susținute a consătenilor, a lucrătorilor de la instituțiile și organizațiile din localitate. Pentru că reușita unui lucru important vine prin cumulare de forțe și unitate de gânduri.

Frumoasă zi a trăit satul Mândâc miercurea precedentă, în ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Prin tot ce a fost și s-a desfășurat în cadrul festivalului, portului popular i s-a cântat oda veșniciei și a valorii netrecătoare. Or, portul popular reprezintă una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui popor.

Liuba BULGARU

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *