Conform deciziei Guvernului RM, pe 19 august, curent, va fi deschis sezonul de vânătoare.
Cu acest prilej, Subdiviziunea Teritorială nr. 12 din satul Mândâc a organizat, recent, „Ziua vânătorului-2017”. Evenimentul a demarat cu intonarea Imnului Vânătorilor și onorarea simbolurilor de stat. Arborarea tricolorului și steagului Societății Vânătorilor și Pescarilor (SVP) din Moldova au avut onoarea Victor Recean și Roman Carpatiuc, respectiv, cel mai experimentat și cel mai tânăr, vânători din Mândâc. Alexandru Foamete, manager, Societatea Vânătorilor și Pescarilor din raionul Drochia, Victor Ialgunov, manager, SVPM Dondușeni, Sergiu Cojocari, ofițer, Inspectoratul de Poliție Drochia, au adresat celor prezenți la eveniment cuvinte de felicitare cu ocazia deschiderii sezonului de vânătoare, iar pe vânători i-au atenționat să respecte cu prudență tehnica securității. Oaspeții le-au urat o vânătoare pe cinste, dar fără primejdii.
Ion Lupașcu, președintele Subdiviziunii Teritoriale nr. 12, a informat vânătorii despre termenii și cotele de recoltare pentru sezonul de vânătoare 2017-2018, precum și lista păsărilor și animalelor a căror vânare este interzisă în această perioadă, cum ar fi: porumbeii de scorbură, potârnichile, becățina mare, culicul cu cioc subțire, sitarul de mal, culicul mare, cerbii, căpriorii, bursucii.
Deschiderea sezonului de vânătoare a fost binecuvântată de preotul Alexandru Oleineac, parohul bisericii din s. Mândâc.
Partea festivă a evenimentului a fost urmată de câteva concursuri, la care vânătorii și-au demonstrat atât capacitățile fizice bărbătești, precum și mânuirea armei. Astfel, la proba ridicării greutății cei mai voinici au fost: Alexandru Grosu (locul I), Roman Carpatiuc (II) și Leonid Demian (III). Un interes sportiv aprig a provocat proba tragerii din arma pneumatică. Fiecare a dorit să demonstreze că știe cel mai bine să mânuiască arma, are ochiul cel mai ager și că nu contează distanța țintei. Totuși, cele mai bune calități le-au demonstrat: Alexandru Melnic (locul I), Albert Grosu (II) și Mircea Cucoș (III). Câștigătorii concursurilor au fost apreciați cu diplome și medalii, oferite de președintele Subdiviziunii Teritoriale nr. 12.
Atmosfera de sărbătoare a fost întregită cu ritmuri muzicale, susținute cu măiestrie de lăutarii satului Mândâc, familia lui Mihai Chilari și copiii săi Bogdana și Simon.
Buna desfășurare a evenimentului s-a datorat și Consiliului local și a gospodarului satului, Grigore Lupașcu, director, SRL „Grildosagro”, care mai este și un susținător „cu barbă” a vânătoriei.
Pentru a obține un vânat bun este necesar nu doar de abilități vânătorești, dar și de un echipament corespunzător. După cum ne-a informat Ion Lupașcu, colegii lui dețin în arsenalul lor arme autorizate, gloanțe, formă camuflată, corn, ogari din cele mai bune rase, cum ar fi Brac german cu păr sârmos (Drathar), Iagterier. Important este, că la vânătoare participă doar cei care dețin carnetul de vânător cu însemn hologramic pentru anul 2017, permisul de vânătoare şi permisul de portarmă.
Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Moldova este una din cele mai vechi organizații obștești din Moldova (fondată în anul 1875), și cea mai numeroasă (circa 15000 de membri). Subdiviziunea Teritorială nr. 12 din satul Mândâc, în număr de 17 membri, face parte din Societatea Vânătorilor și Pescarilor din raionul Drochia. Pe acest teritoriu se vânează: vulpi, iepuri, rațe sălbatice, prepelițe, hulubi, fazani.
Ultima tragere de armă din acest sezon de vânătoare va fi pe 31 decembrie.
Nelly CIOBANU