La Mândâc straiul popular e la mare cinste
Recent, în satul Mândâc, localitate cunoscută în raion prin păstrarea și promovarea adevăratelor valori, dar și prin hărnicia și sentimentul de gospodar prezent în fiecare familie, s-a desfășurat cea de-a doua ediție a Festivalului Portului Popular.
Mereu a fost așa, dacă un anume lucru are să meargă bine, apoi el merge din prima. Exemplu în acest sens este și Festivalul Portului Popular ce a avut loc la Mândâc și este la a II-a ediție.
Anul trecut, când mândâcenii în frunte cu tânărul și energicul lor primar, Ion Lupașcu, au inițiat acest eveniment, lumea adunată, localnici și oaspeți, au rămas frapați de grandoarea manifestației. Frumos, bine gândit, ajustat până în cele mai mici detalii, festivalul a scos în evidență nu doar portul popular, straiele populare, dar și sufletul sincer al omului de la țară, dorința mândâcenilor de a păstra și transmite minunatele obiceiuri rămase de la strămoși.
Atunci, la prima sa ediție, festivalul a convins atât băștinașii, cât și restul lumii care a petrecut împreună la marea sărbătoare, că inițiativa este una bună și s-a așternut alifie pe sufletele sătenilor.
Anul curent, manifestarea a fost și mai măreață, cu mai mulți oaspeți, cu mai multe incursiuni în viața de odinioară, cu călăreți pe cai focoși, cu domnițe și domnișoare oacheșe, cu bătrâni înțelepți și copii zglobii. Dar și cu bucate moldovenești tradiționale, cu vin de fragă, cu țuică de prune, cu cântec, dans, zâmbete și îmbrățișări frățești. Căci la festival venise lume din raioanele megieșe, oaspeți de peste Prut, ansambluri folclorice, fanfară… și lume! Lume multă, binedispusă, implicată.
Grație Secției cultură Drochia, Consiliului sătesc Mândâc, și, nu în ultimul rând, administrațiilor celor două gospodării agricole din teritoriu, conduse de Grigore Lupașcu și Tudor Chilari, festivalul a reușit și de data aceasta, ceea ce înseamnă, că el s-a stabilit temeinic în această localitate.
Liuba BULGARU
Foto Nelly CIOBANU