La schimbarea locurilor termenilor rezultatul rămâne acelaşi
Epidemia de coronavirus nici de gând să cedeze. Zile la rând au fost testaţi pozitiv sute de moldoveni. Şi doar în câteva zile cifra era sub sută, de marţi numărul infectaţilor iarăşi a crescut – 232. Şi nu că ar fi mai mic numărul de infectaţi, dar pentru că a fost supus testării un număr mai mic de suspecţi. Astfel, cum au existat focare periculoase, aşa şi continuă să fie, numărul total al îmbolnăvirilor a trecul bine peste 7537 de persoane. Starea de Situaţie Excepţională nu poate fi ţinută veşnic, în această perioadă oamenii trebuiau să ÎNVEŢE a trăi cu COVID-19. Şi din 15 mai această stare a fost suspendată şi instituită Starea de Urgenţă în Sănătate Publică. Despre organizarea muncii medicilor în starea de urgenţă cu formulă nouă discutăm cu Liliana MOROŞAN, medic de familie, IMSP Centrul de Sănătate Drochia „Anatolie Manziuc”.
— Doamna doctor, se deosebesc măsurile Stării de Urgenţă în Sănătate Publică de cele precedente?
— În mare parte sunt aceleaşi, ele, la fel, sunt îndreptate la protejarea cetăţenilor. Şi noi, la fel, prin toate activităţile noastre, ne străduim să minimalizăm, să diminuăm riscul contaminării oamenilor ce vin la instituţiile medicale. Şi nu numai.
— Comisia Natională Extraordinară de Sănătate Publică a declarat starea de urgenţă în sănătate publică pentru perioada 16 mai -30 iunie 2020. Ce măsuri întreprinde Centrul de Sănătate Drochia în această perioadă?
— Dacă schimbăm locurile termenilor suma rămâne aceeaşi, adică, practic, rămân în vigoare măsurile anterioare. În acest context a fost aprobată reluarea graduală a serviciilor medicale programate acordate în condiţii de ambulatoriu cu respectarea măsurilor de precauţie: realizarea imunizării, efectuarea examenelor medicale cu scop profilactic, conform criteriilor de vârsta şi categoriilor de populaţie stabilite prin actele normative, realizarea activităţilor consultativ-diagnostice şi de tratament, realizarea activităţilor de trimitere pentru expertizarea şi prelungirea gradului de dizabilitate.
— Pentru prestarea serviciilor medicale programate sunt stabilite conditii obligatorii?
— Desigur. Pacientul trebuie să-şi facă programare prealabilă a vizitei pentru consultaţii, investigaţii, examinări profilactice. Programările pot fi făcute, contactând medicul de familie la numărul de telefon din tabelul de mai jos sau la (0252)2-30-31, registratura.
— Dar, în caz de suspecţie la coronavirus, ce trebuie de întreprins?
— Pacientul trebuie încurajat la constatarea simptomelor de boală respiratorie, să rămână acasa, să fie consultat telefonic de medicul de familie cu luarea deciziei privind conduita în funcţie de situaţia determinată, iar în caz de agravare a stării de sănătate – la apelarea la serviciul de asistenţă medicala urgentă 112.
— În lunile precedente activitatea Centrului de Sănătate a fost structurată în aşa mod, ca prin interiorul lui să circule cât mai puţină lume, persoanele prezente erau deservite în curte, unde era posibilă păstrarea distanţei sociale. Acum s-a schimbat ceva?
— Asistenţa medicală primară va continua menţinerea măsurilor de supraveghere/consultaţii la distanţă, prin telefon, în vederea asigurării continuie a tratamentului de susţinere, în cazul maladiilor cronice, inclusiv minimalizarea vizitelor în instituţia medico-sanitară şi a riscului de infectare cu coronavirus de tip nou COVID-19.
— Care sunt regulile de comportament în instituţia medicală?
— Accesul la serviciile medicale se realizează prin programare prealabilă, cu stabilirea zilei şi orei, astfel încât să nu existe persoane în aşteptare în interiorul instituţiei, asigurându-se o suprafaţă de minim 4 m2 pentru fiecare pacient şi o distanţă minimă de 2 m, între oricare 2 persoane apropiate. Medicul de familie instruieşte telefonic pacientul despre măsurile de protecţie personală în timpul deplasării spre şi de la instituţia medicală (mască, mănuşi).
— La momentul programării pacientului îi vor fi adresate întrebări specifice?
— Da, dacă are simptome de răceală, strănut, tuse, dureri în gât, dificultăţi de respiraţie şi/sau febră (37.0C), sau manifestă aceste simptome şi membrii familiei, dacă are vârsta de peste 60 de ani, suferă de o patologie cronică sau o afecţiune ce îi reduce imunitatea, este sănătos şi se simte în prezent sănătos.
— Nimeni nu crede, că au dispărut toate celelalte boli serioase, cronice şi acute, respective, este nevoie de consultaţia specialiştilor sau de stabilirea diagnosticului. La intrarea în instituţie sunt întreprinse măsuri de depistare a simptomelor sau de prevenire a infectării cu COVID-19?
— Este efectuată trierea obligatorie pentru persoanele ce li se permite accesul în clădire: termometria şi dezinfectarea miinilor. Desigur, şi respectarea distanţei sociale.
— Iar de cum ajunge în interior, persoana ce trebuie să facă?
— Prima colaborare este cu medicul de familie. Dacă este nevoie, acţionăm grupuri de specialiştii pentru consultaţie, însă, foarte important, transmitem pacientul „din mână în mână”, adică el este însoţit ca să nu fie nevoit să se deplaseze pe coridoare în căutarea unui sau altui specialist. Cu alte cuvinte, minimalizăm contactele nedorite, ajutăm persoana să reducă timpul aflării în încăpere. Deci COVID-19 ne învaţă să sistematizăm şi să modificăm câte ceva în organizarea activităţii sistemului medical.
— Ziua de marţi era programată pentru copii şi femeile gravide. Păstraţi acest grafic?
— În Centrul de Sănătate Drochia vaccinarea copiilor se efectuează tot marţi, noi recomandăm în prima jumătate a zilei sau în ore şi zile stabilite de către medicul de familie. Vaccinarea copiilor se va face, obligatoriu, la invitaţia programată de către medicul de familie, conform unui program prealabil stabilit, pentru a evita aglomeraţia la cabinetele medicului de familie și la cabinetele de vaccinare. Persoanele (părinţi, bunici, tutori etc.), care vor însoţi copiii la vaccinare, vor purta obligatoriu echipament de protecţie a organelor respiratorii (mască, respirator) şi mănuşi, iar copiii cu vârsta de peste 6 ani, de asemenea, vor purta echipament de protecţie a organelor respiratorii.
— În funcţiile medicilor de familie au intervenit ceva schimbări, de lucru s-a adăugat?
— Exact. Pe lângă programul de lucru stabilit anterior, acum administrăm un program nou stabilit prin COVID-19: luăm la evidenţă şi supraveghem zilnic persoanele deja tratate de coronavirus, cele suspecte, aflate în autoizolare sau în carantină, pacienţii testaţi pozitiv care manifestă simptome uşoare şi sunt trataţi la domiciliu, sub controlul riguros al medicilor de familie etc.
A dialogat
Valentina CEBOTARI