Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
La straja sănătăţii oamenilor – Glia Drochiană

Trofim BRINIȘTER, Galina BAIDAUZ, Lucia RUSANOVSCHI, Lucia POPOVICI, Nina MIHAI, Iulia ARAMĂ cu administrația raionului

În fiecare an, în a treia duminică a lunii iunie, tradiţional, în Republica Moldova se sărbătoreşte Ziua lucrătorului medical și a farmacistului. Istoria acestei zile datează încă din 1800, atunci când medicul american Wiliamson Crawford Long a folosit, pentru prima dată, anestezia într-o operaţie.

Consiliul raional Drochia a invitat medicii, asistentele medicale, infirmierele, laboranţii, farmaciştii  drochieni la Casa raională de cultură pentru a-i omagia şi a le adresa cuvinte de recunoştinţă pentru munca nobilă pe care o profesează după vocaţie. Camertonul sărbătorii a fost grupul „Art-Soiuz”, conducător Alexandru Târşu, artiştii au încălzit sufletele celor prezenţi, făcându-le dispoziţie bună pentru următoarea etapă a sărbătorii, la fel plină de emoţii pozitive.
Moderatoarea Sorina Maţibon l-a invitat în scenă, pentru a adresa un mesaj de felicitare oamenilor în halate albe, pe Ion Dascăl, proaspătul preşedinte de raion, recent ales de consilierii raionali. Şi dânsul, plin de emoţii, a debutat cu succes: mesajul i-a fost pornit din suflet, plin de aprecieri, garnisit cu doleanţe de sănătate, realizări şi bucurii palpitante de la munca profesată, înfăptuită cu dedare şi sacrificiu întru asigurarea sănătăţii cetăţenilor raionului.
Apoi a nominalizat medicii, care s-au învrednicit de diplome de merit din partea Ministerului sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale. După care a înmânat Scrisori de gratitudine din partea lui Corneliu Padnevici, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, unui grup de veterani ai muncii în domeniul medicinii, prin care a exprimat alese cuvinte de recunoştinţă şi preţuire pentru munca de durată şi prodigioasă în domeniul profesat, dorindu-le sănătate, o viaţă lungă, fericire şi linişte sufletească.
A urmat înmânarea unui şir de diplome de menţiune din partea Consiliului raional Drochia pentru cei mai buni medici, asistente medicale, infirmiere ce activează cu dăruire de sine la instituţiile din domeniul sănătăţi: Spitalul raional „Nicolae Testemiţanu”, Centrul de sănătate „Anatolie Manziuc”, Centrul de sănătate publică, Serviciul „Asistenţa medicală de urgenţă”.
În continuare pe scenă urcau managerii de la cele patru instituţii medicale nominalizate: Iurie Babin, Elena Moraru, Galina Maximciuc şi Emilia Lopotenco. După ce şi-au felicitat colegii şi subalternii, ei au înmânat diplome de menţiune celor care s-au evidenţiat în muncă pe parcursul anului ce s-a scurs. De fiecare dată scena devenea neîncăpătoare. Cei menţionaţi şi care s-au urcat sus au primit în dar şi trandafiri purpurii în semn de recunoştinţă pentru munca lor nobilă şi foarte necesară cetăţenilor în aceste timpuri dificile.
Toţi cei care au luat cuvântul au exprimat o caldă recunoştinţă medicilor, menționând, că omul, aflat într-un moment dificil, își regăsește speranța într-o privire caldă și o vorbă bună, dar şi afectuoase felicitări cu prilejul sărbătorii profesionale. Însă dânşii au lansat o doleanţă, devenită comună: despre munca în echipă, despre faptul, că sărbătoarea i-a unit pe toţi, toate structurile şi subdiviziunile din domeniu, pe când în realitate ei sunt dispersaţi în urma reformelor ce se produc în ultimii ani. Deşi scopul tuturor serviciilor este unul: să stea de veghe la straja sănătăţii oamenilor, să-i ajute să lupte cu boala, să înfrunte toate dificultăţile. Scopul este unic şi blagorognic, însă divizările din ultimii ani lasă amprente serioase în procesul de activitate, în corelaţia medic-pacient.
În concluzie toţi vorbitorii şi-au dorit reciproc răbdare şi rezistenţă la această etapă plină de dificultăţi, până va fi depăşita perioada de criză şi lucrurile vor putea lua o altă turnură, spre eficientizarea asistenţei medicale întru folosul oamenilor.
Dar până atunci, succese şi realizări tuturor oamenilor în halate albe şi fie ca vocaţia să li se transforme uşor în profesie!
Valentina CEBOTARI

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *