Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc duminică, 30 octombrie.
Primul tur… Asta înseamnă că vom mai avea unul. Și pentru acesta este deja stabilită și data — 13 noiembrie 2016…
Sună straniu, dar asta-i realitatea moldovenească. Înșiși candidații la funcția de președinte recunosc, acceptă și promovează, acest „fenomeno-fapt”. Ba, ei chiar și se duelează, exclusiv, pentru a învinge în turul doi al alegerilor…
Se crează impresia că scrutinul de duminică nu este altceva, decât o „degustație electorală” pentru a afla care sunt preferințele politice ale moldovenilor… Un fel de „пробник” electoral… (Sau, barem, o imitare a consolei post-sovietice „Ну, погоди!”, în care, pentru a viziona un desen animat, trebuia ca lupul să prindă într-un coș 1000 de ouă, aruncate de iepure).
Până la urmă, nu contează când va fi ales președintele — la 30 octombrie sau la 13 noiembrie. Important este ca cetățenii să meargă la alegeri și să voteze sincer, așa cum cred ei de cuviință, ci nu pentru că au fost rugați, intimidați, amenințați sau mituiți, într-un fel sau altul. Or, într-o democrație, fiecare cetățean are dreptul să voteze cum vrea și pentru cine vrea. Iar legislația prevede pedepse aspre pentru cei care încearcă, prin diferite metode, să intervină sau, cumva, să influențeze exercitarea acestui drept.
În contextul politic actual, noi, cetățenii Republicii Moldova, trebuie să înțelegem, că un președinte ales „din stimă” și nostalgie pentru anumite perioade istorice, de frică, din ura pentru alți candidați ori, pur și simplu, „la nimereală”, nu poate aduce schimbări. Un atare președinte poate aduce doar haos și sărăcie!… Oare de asta avem noi nevoie?!
Bine, avem și dreptul de a boicota aceste alegeri. Nu vrem — nu votăm! Într-o democrație, fiecare cetățean are dreptul să nu voteze. Unele partide obscure chiar ne îndeamnă să facem acest lucru…
Și am putea să-l facem. Scrutinul prezidențial se va desfășura într-o zi de duminică. Și, drept creștini ortodocși, păstrători de tradiții (și cetățeni iresponsabili), după slujba bisericească, în loc să mergem la secțiile de votare, am putea merge la casele noastre, unde vom servi un ulcioraș de vin (cu vecinul sau cumătrul), vom mânca din ce ne-a dat Dumnezeu și ne vom jălui pe „statul ista, care nu ne dă nimic”… Oare de asta avem nevoie?!
P.S. „Frica, incertitudinea și indiferența sunt eșecul în sine”.
Andrei BULGARU
Nota redacției:
Când ziarul era semnat pentru tipar, a parvenit știrea, că Marian Lupu (candidat PDM) s-a retras din cursa electorală.