Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Lanțul transmiterii infecției COVID-19 poate fi întrerupt prin vaccinare – Glia Drochiană

Lanțul transmiterii infecției COVID-19 poate fi întrerupt prin vaccinare

0

162265379_1160251661072404_1309908482481249581_n

Imunizarea împotriva COVID-19 s-a extins, în prezent are loc vaccinarea personalului din asistența medicală primară. Mai mulți medici, lucrători medicali și personal auxiliar din centrele de sănătate raionale au fost deja vaccinați. Despre această campanie  importantă am discutat cu Emilia LOPATENCO, șefă, Centrul de Sănătate Drochia.

 

– Doamna doctor, probabil că déjà aveți listele personalului din medicina primară, preconizat pentru imunizare anti COVID-19?

– Desigur. Listele le-am pregătit din timp: la Centrul de sănătate Drochia s-au înscris 155 persoane, de la 13 centre de sănătate autonome – 170 și de la Asistența medical de urgență – 80 de persoane. Programare pentru vaccinarea medicilor și lucrătorilor medicali din centrele de sănătate autonome am făcut și pentru sâmbătă și duminică.

– Lucrătorii medicali, antrenaţi în procesul de imunizare, au fost pregătiți din timp?

– Înainte de a primi vaccinul, am creat Centrul de vaccinare, ce include două cabinete. Echipa: medicul-coordonator Galina Maximciuc, asistenta pentru adminstrarea vaccinului Olga Zaporojan și registratoarea Adriana Efodii, ele toate au fost instruite și pregătite de începerea acestei campanii responsabile.

– Câte doze de vaccine ați primit?

– Centrul de Sănătate Drochia la 12 martie 2021 a primit 400 doze de vaccin din donația făcută Republicii Moldova de către România. Lotul  este ABV 6096 AstraZeneca și NU este din cel cu probleme, despre care acum se discută în toată lumea.

– Acest vaccin căror categorii de lucrători este destinat?

– El este destinat pentru vaccinarea lucrătorilor medicali din prima linie: Asistența Medicală Primară din raionul Drochia, lucrătorii medicali din Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

– De câteva zile a demarat imunizarea, dar am văzut rând și azi la intrarea în Centrul de vaccinare. Cum organizați procesul?

– Colectivele sunt programate din timp.

(Continuare în pag. 3)Medicul-coordonator Galina Maximciuc, ajutată de registratoarea Adriana Efodii, asistenta medicală, pregătesc pacientul pentru procesul de imunizare: le măsoară tensiunea arterială, li se aduce la cunoştinţă informația despre vaccinul ce urmează a fi administrat, despre contraindicații sau reacții adverse. Și după ce persoana a fost bine informată, semnează Acordul de informare.

– Sau refuză?

– Da, avem și refuzuri temporare, când persoanele recent au avut COVID. Sau unii lucrători au contraindicații pe motiv că sunt alergici, alții se află în tratament. Și în astfel de cazuri administrarea vaccinului nu este indicată.

-Dar aveți și refuzuri categorice?

-Sunt. Trebuie să menționăm, că imunizarea este un proces benevol, omul, nefiind forţat de nimeni, prin semnătură proprie, își dă acordul. Sau refuză.

– Refuză întreg colectivul sau persoane aparte?

– Centrele de Sănătate Zgurița, Șuri, Centrul de Sănătate privat „Vladeliza” din Chetrosu au refuzat integral, de la CS Maramonovca a acceptat o singură persoană.

– Ritmul de imunizare reduce rândul de așteptare?

– Până la 17 martie, inclusiv, au fost vaccinați 185 lucratori medicali. Din CS Drochia s-au vaccinat 78 persoane, din CS autonome –  48 persoane, SAMU – 50 persoane și 7 persoane – de la Centrul de sănătate publică.

– Ați înregistrat persoane cu reacții adverse?

– Reacții post-imunizare ușoare au fost înregistrate la 9 persoane sub formă de cefalee, dureri musculare, temperatura până la 37,5-38,0.

– După încheierea imunizării cadrelor medicale din asistența medicală primară, urmează  vaccinarea în masă?

– Încă nu, în continuare va fi organizată vaccinarea după categorii: farmaciștii, pedagogii, lucrătorii sociali.

– Doamna doctor, ce le puteți spune cetățenilor referitor la imunizarea anti-COVID-19?

– Unica salvare a noastră de la COVID va fi vaccinarea. Până la sfârșit cred că o să ne vaccinăm majoritatea. Situația este alarmantă ca și în toată țara. Sperăm, că odată cu inițierea campaniei de vaccinare şi lucrătorii medicali, și populația, vor fi receptivi, o să se vaccineze și atunci, poate vom termina cu pandemia. Vom rupe lanțul, vom reduce numărul de persoane infectate, dar și povara ce cade asupra sistemului sanitar.

A dialogat

 Valentina CEBOTARI

 

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *