Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Legea care va cauza multe fărădelegi – Glia Drochiană

Legea care va cauza multe fărădelegi

0

Noua lege anti-tutun, le dă mari bătăi de cap fumătorilor, care o consideră prea dură. Între timp, nefumătorii sunt fericiți că nu vor fi nevoiți să respire fumul de țigară din localuri.

Distribuie Știrea

Foto simbol

Foto simbol
Foto simbol

Noua lege anti-tutun, le dă mari bătăi de cap fumătorilor, care o consideră prea dură. Între timp, nefumătorii sunt fericiţi că nu vor fi nevoiţi să respire fumul de ţigară din localuri.

Realizând recent un minisondaj, am conchis, că tinerii drochieni consideră legea anti-tutun prost structurată, iar populaţia – nepregătită să o accepte.

Alexandru AREHTA, 24 ani:

– Legea anti-fumat e cea mai mare prostie. Guvernul trebuia mai întâi să se gândească la spaţii special amenajate pentru fumători și după aceasta să adopte legi şi să indice amenzi. Ori poate în aşa mod vor să completeze golul financiar creat de furtul miliardelor? Chiar sunt curios, ce se va întâmpla cu acei care nu dispun de bani pentru achitarea amenzilor? Îi vor băga la puşcărie? Personal consider această lege sărite din bunul simţ şi nu o voi respecta.

Vladimir Mânăscurtă, 28 ani:

– Încă nu suntem pregătiţi pentru implimentarea legii anti-fumat. Fumătorul care este obişnuit să intre într-un local să-şi savureze cafeaua împreună cu o ţigară. Desobişnuinţa vine, dacă vine!, cu greu. De altfel, istoria de odinioară mai cunoaşte asemenea interdicţii, de exemplu, cea antialcool. Aplicarea ei a dăunat atât oamenilor, cât şi economiei ţării. Votarea unor asemenea interdicţii crează un vacuum în societate, care, neapărat, e logic, trebuie umplut cu ceva. Nu totdeauna „umplutura” e una bună şi de folos. Ba, dimpotrivă. Dacă tot ne europenizăm, atunci e normal să se propună alternative. Un exemplu bun ar putea fi Italia, unde fumatul este interzis doar în încăpere, dar nu şi la terase.

Sunt convins, mulţi se vor revolta şi nu vor respecta în totalitate legea. Poliţiştii vor avea mult de lucru la acest capitol… Dar, în, principiu, adoptarea acestei legi este un lucru explicabil, fumătorii pasivi suferă mai mult decât cei activi. Poate, în sfârşit, voi veni acasa neîmbâcsit de fum.

Mihai COJOCARI, 25 ani:

– Legea e bună, dar nu văd cum ar putea fi implementată, respectată. Unde să fumezi? În parc – nu se poate, pe drum – de asemenea, într-un colţ de ogradă – Doamne fereşte!, că poate intra cineva nefumător în raza de 10 metri… Repet, legea e bună, dar nu are, cred, sorţi de izbândă, chiar dacă amenzile sunt colosale. Adoptând o lege, trebuie create şi condiţii pentru respectarea ei. Altfel, fiecare va căuta să o ocolească, să se ascundă, nu în ultimul rând, să mituiască prins fiind. Legea anti-tutun vrea să ne convingă că demnitarii noştri se gândesc la sănătatea naţiunii. Cum rămâne, în acest caz, cu consumul de alcool. Or, se bea nu mai puţin decât se fumează. Şi tot în localuri, spaţii publice, în prezenţa copiilor… Mai sunt şi automobilele vechi, introduse în ţară, ce, suprauzate fiind, elimină gaze de eşapament mai periculoase decât fumul de ţigară.

Dar culmea în legea anti-tutun este că se interzice fumatul şi nu importul enorm de ţigări, comercializarea lor pretutindeni. Короче, бред.

Presupun, că această lege este doar o manevră a actualei guvernări de a ascunde ceva mult mai „spurcat” şi mai murdar. Această lege va cauza multe fărădelegi.

Andrei PAVLENCO, 21 ani:

– Legea antifumat este foarte bună. Nu odată mi s-a întâmplat să fiu într-un local și să nu am cu ce respira din cauza fumului dens de ţigară. Este bine pentru nefumători şi mă bucur că se pune accent pe un mod de viaţă sănătos. Una nu înţeleg, de ce înainte de a o aplica nu au fost amenajate locuri pentru fumatori, ei tot sunt oameni şi nu trebuie discriminaţi. Totuşi, nu trebuie să uităm, că potrivit ultimelor statistici, Republica Moldova este una din ţările cu cel mai înalt nivel ale mortalităţii cauzate de tutun din Europa.

Amintim, că legea antitutun prevede ca persoanele care vor fuma în locurile publice deschise şi închise vor fi sancţionate cu o amendă de la 1000 până la 3000 de lei. În acelaşi timp, persoanele juridice, cum ar fi proprietari de localuri, de asemenea riscă să fie amendaţi cu până la 10.000 de lei dacă vor admite fumatul la ei în local. Totodată, fumatul este interzis şi în transportul public şi cel privat în care se află copii minori, sub acoperişul staţiilor de transport, în parcurile de distracţii şi în preajma terenurilor de joacă pentru copii, pe stadioane, în pieţe şi alte spaţii publice cu o aglomeraţie sporită de oameni.

A înregistrat, Cristina JITARU

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *