Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
„Legumicultura — provocări și constrângeri” – Glia Drochiană

„Legumicultura — provocări și constrângeri”

0

Cu acest generic, recent, la Drochia s-a desfășurat Conferința Regională a producătorilor de legume din zona nordului Republicii Moldova.

Distribuie Știrea

Tema conferinței

Tema conferinței
Tema conferinței

Cu acest generic, recent, la Drochia s-a desfășurat Conferința Regională a producătorilor de legume din zona nordului Republicii Moldova.

 Tudor DARII și Boris BOINCEAN
Tudor DARII și Boris BOINCEAN

La eveniment au participat producători de legume mici și mijlocii (teren de lucrare de la 2 până la 300 ha) din raioanele Edineț, Dondușeni, Drochia, Râșcani, membri ai Organizațiilor Regionale AGROinform, reprezentanți ai Direcțiilor Agricole, beneficiari ș.a.

Tudor Darii, directorul executiv al AO „Agro-Cons”, Drochia, a informat participanții despre tendințele pieții legumelor în Republica Moldova vis-a-vis de cea europeană, apa ca factor determinativ la producerea legumelor. În discursul său, Tudor Darii a menționat problema durută cu care se confruntă producătorii de legume, și anume — cea legată de constrângerile din sistemul de finanțe. Or, procentul împrumutului bancar a crescut de la 14 procente la 19. În așa condiții, legumicultorii sunt puși în fața unei dileme: creșterea legumelor cantitativ de o calitate proastă sau oferirea beneficiarilor legume calitative într-o cantitate mai mică. De menționat, că ultima necesită investiții impunătoare.

Dat fiind faptul, că astăzi se pune tot mai mult accentul pe calitatea produsului pe care-l consumăm, și, în special, cel ecologic, producătorii de legume sunt chemați să-și reorganizeze activitatea de la cea tradițională spre cea eco.

Promovarea producerii legumelor ecologice a fost susținută și de Boris Boincean, doctor habilitat, profesor, cercetător la Institutul de Cercetare pentru culturile de câmp „Selecția”, promotor al științei agrare durabile în Republica Moldova, prezent la conferința organizată la Drochia. Dânsul a încurajat fermierii de a crește legume ecologice, deoarece deja s-a demonstrat, că producerea ecologică este o necesitate și nu doar un capriciu.

Acest adevăr l-a confirmat și Maria Darii, directoare, GȚ „Maria Darii”, s. Chetrosu.

— Recunosc, producerea legumelor ecologice este anevoioasă, te confrunți cu diferite restricții, ni se impun multe condiții și cerințe, — a menționat Maria Darii. — Am un proiect de construcție a unui bloc de realizare a producției care stă pe masa funcționarilor mai mult de jumătate de an. Birocrația încă mai are rădăcini adânci în țara noastră. Dar, mă bucură faptul, că din an în an crește numărul doritorilor de a consuma produse ecologice. Atât părinții, cât și unele primării solicită legume și fructe eco pentru copiii lor.

Informația prezentată la Conferința Regională Legumicultura - provocări și constrângeri , a fost apreciată de participanți
Informația prezentată la Conferința Regională Legumicultura – provocări și constrângeri , a fost apreciată de participanți

Despre probleme, provocări, dar și rezultate au vorbit Ion Jitaru, director, ÎI „Jitaru I.C.”, s. Țarigrad, Constantin Frumusachi, membru a GȚ „Frumusachi Nadejda”, s. Lazo.

Boris Boincean a menționat, că pentru a produce culturi ecologice este necesar nu doar reducerea sau chiar excluderea nitraților, diminuarea pesticidelor, dar și grija solului.

Semnarea rezoluției
Semnarea rezoluției

La finele conferinței a fost semnată o rezoluție pentru a o înainta organelor de resort, prin care participanții speră că implicarea lor va contribui la îmbunătățirea situației din domeniul agriculturii, în special, la producerea culturilor ecologice.

Nelly CIOBANU

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *