În linii generale, alegerile prezidenţiale s-au desfăşurat în parametri legali
În linii generale, alegerile prezidenţiale s-au desfăşurat în parametri legali
Rezultatele neașteptate ale alegerilor prezidențiale finale, desfășurate la 15 noiembrie 2020, ne-au făcut martorii unui eveniment cu adevărat istoric pentru Republica Moldova, ulterior transformându-ne din martori în participanți activ.
Maia Sandu, preşedinta aleasă recent, este un politician tânăr, multe are de învățat și de adăugat la experiența sa. Dar contează faptul, că alegătorii au avut încredere în ea și au votat-o masiv – cu 15,44% mai mult ca pe contracandidatul său Igor Dodon.
Și nu doar diaspora a votat masiv, dar şi electoratul de acasă, unde în turul doi prezența la vot a fost solidă, la urnele de vot venind cu 10%, sau cu 284908 alegători mai mulţi decât la 1 noiembrie. La Drochia numărul votanților din primul tur a fost depășit cu 2186 persoane. Iar la Chișinău la 15 noiembrie au ieşit la vot cu 56620 persoane mai multe ca în turul I de scrutin.
În linii generale, alegerile prezidențiale, după cum au afirmat observatorii internaționali, s-au desfășurat în parametrii legali, fără mari excese, încălcări sau abateri serioase. Deși, ca la oricare scrutin, au fost înregistrate și unele discrepanțe, dar nu într-atât de severe ca să schimbe desfăşurarea normală a alegerilor. În mare parte s-au repetat încălcările din turul I, mai ales cu referire la corectitudinea Listelor electorale, ce includ în sine o sumedenie de inexactități și erori. Această problemă se menține la mai multe scrutine și nimeni nu poate face ordine în listele de bază.
COVID-19 dictează multe reguli noi în general, și la alegeri – în special. În contextual situației epidemiologice, ca măsură de prevenire a infectării cu virusul COVID-19, pentru a respecta normele sanitare și a proteja actorii electorali, dar și votanții, CEC a procurat materiale de protecție, măști, combinezoane, dezinfectant, viziere, mănuși, etc. La alegerile prezidențiale din 1 și 15 noiembrie, alegătorii au primit gratuit câte o mască de protecție. La fel le-a fost efectuată termometria, și dezinfectate mâinile.
De asemenea, adminis-trația electorală locală a luat și alte măsuri importante pentru a proteja participan-ții la vot. Așa, Secția de votare nr. 7, din incinta Centrului medicilor de familie Drochia, a fost transferată în sediul Colegiului de studii integrate, unde anterior era SV nr. 6. La acest scrutin, SV nr. 6 a fost dislocată în incinta Întreprinderii de achiziție a cerealelor, local adaptat, ce a putut găzdui membrii Biroului electoral doar la etajul II. Respectiv, acolo nu există pantă de acces pentru persoanele cu deficiențe locomotorii. Administrația BE nr. 6, însă, a găsit ieșire din situație pentru două persoane cu astfel de probleme de deplasare. Au organizat și au coborât în curte o cabină de vot liberă, ce nu era folosită în interior, unii membri de birou le-au adus LE pentru semnare, buletinele de vot, iar după ce au votat, persoanele date au pus separat buletinele în plicuri poștale. Președinta BE le-a preluat și le-a întrodus în urnele de vot, astfel, fiind păstrat și respectat sectretul votului. Toată această operație a fost efectuată în prezența observatorilor și reprezentanților. Cum altfel să lupți împotriva coronavirusului, cum altfel să protejezi oamenii, cum să adopți măsuri sigure de minimalizare a riscului de infectare? Dar, cu toate acestea, încă și să nu lipsești pe orice persoană de dreptul de a-și exprima opțiunea la urne.
Alegerile au rămas în urmă. Dar ecoul lor încă se va face resimțit și va răsuna mult timp. Că Maia Sandu, președinta recent aleasă, intră la conducerea țării într-o perioadă extrem de dificilă, cunosc toți și toți îi doresc puteri să reziste și să realizeze, încetul cu încetul, programul său electoral.
Durata de timp până la investirea noului președinte în funcție este de 45 de zile, adică până la 24 decembrie 2020, când expiră mandatul lui Igor Dodon, timp necesar pentru soluţionarea mai multor chestiuni importante de stat, ca legalizarea alegerilor, dar și adoptarea bugetelor pentru anul 2021.
Valentina CEBOTARI