Londra apreciază descoperirile sofianului Ion Tighineanu
O nouă elaborare de proporţii, realizată de echipa academicianului Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, originar din satul Sofia, Drochia, în colaborare cu parteneri din Germania, Marea Britanie şi Australia, a fost selectată de portalul londonez Nanotechweb.org ca fiind, la scară globală, una dintre cele mai impresionante nanotehnologii ale lunii februarie 2016.
Savantul moldovean şi colegii săi au demonstrat o nouă modalitate de dirijare a proprietăţilor nitrurii de galiu prin variaţia direcţiei de creştere. Nitrura de galiu este un compus chimic inert, piezoelectric, biocompatibil, rezistent la radiaţii şi temperaturi înalte, proprietăţi ce i-au permis să ocupe a doua poziţie în ierarhia materialelor semiconductoare, după siliciu. Actualmente el „se avântă” să cucerească domeniul dispozitivelor electronice la frecvenţe foarte înalte.
Elaborarea savanţilor noştri deschide noi orizonturi pentru implementări practice ale nitrurii de galiu în asemenea domenii ca optoelectronica, fotonica, biomedicina etc. De menţionat, că portalul londonez Nanotechweb.org, în a doua jumătate a lunii februarie, a selectat 10 elaborări nanotehnologice la nivel global, care reprezintă cele mai dinamice state ale lumii: SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franţa, Canada, China, Belgia, Olanda, Elveţia. Faptul că una din aceste 10 elaborări aparţine savanţilor moldoveni este o promovare de excepţie a ştiinţei autohtone şi a imaginii ţării noastre în lume.
Menţionăm că sofianul Ion Tighineanu, născut la 22 martie 1955, este un specialist în domeniul nanoelectronicii și nanotehnologiilor, care a fost ales ca membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei.
Este profesor universitar și, în anul 2004, a fost ales în funcția de prim-vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei.