Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
„Luceferii” politicului moldovenesc – Glia Drochiană

„Luceferii” politicului moldovenesc

0

La 15 ianuarie s-au împlinit 169 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu…

Ca și în fiecare an, politicienii au mers să depună flori la bustul poetului, unde au fost întâmpinți de jurnaliști, care, ca și în fiecare an, le-au cerut acestora să recite ceva din opera eminesciană. Ca și în fiecare an, politicienii fie s-au eschivat de la declamații, fie au rostit cam aceleași versuri ca și în anii precedenți. Cel mai sincer a fost fostul (și, în speranțele lui, viitorul) deputat socialist, Grigore Novac. Rugat să recite câteva versuri, acesta a recunoscut că a deschis internetul și de acolo a învățat poezia lui Eminescu „Fiind băiet, păduri cutreieram”…
Pentru că sunt dintr-o generație cu domnul Novac și, respectiv, am studiat după același „program școlar”, îmi amintesc că „Fiind băiet, păduri cutreieram” a învățat-o, la lecțiile de română, cam până în clasa șasea, inclusiv… Iar Grigore a aflat despre ea abia acum…
Trist… Dar, cine știe, poate dânsul a lipsit de la acea lecție, „pe motiv de boală”… Sau nu frecventa lecțiile de limbă română, pentru că încă de pe atunci se vedeadrept un socialist feroce și adept al limbii moldovenești… Sau, pur și simplu, nu-i place opera lui Eminescu ori poezia, în general.Poate domnul Novac se pricepe mai mult la povești și anume din acest considerent a decis să devină deputat. (Parafrazându-l pe Eminescu: e greu să spui minciuni în versuri, când nimic nu ai a spune…).
Cu toate acestea, Grigore Novac a fost pe departe cel mai penibil politician care s-a perindat marția trecută pe la bustul marelui poet. Spre exemplu, liderul PLDM, domnul Deliu, care a recitat câteva rânduri din Scrisoarea a III („unde ești tu, Țepeș doamne…”, deși corect este „cum nu vii tu, Țepeș doamne…”), aceleași pe care, dacă nu greșesc, în anii precedenți le-au recitat și Ghimpu, și Filat, ba chiar Deliu însuși…
Democrata Monica Babuc, ministra Educației, Culturii și Cercetării, în genere a evitat discuțiile cu presa, pe motiv că a venit la eveniment „în calitate de cetățean al Republicii Moldova și iubitor al poeziei eminesciene”. (Probail, șezutul în același fotoliu ministrial în 4 guverne consecutive, cam spurcă conștiința…).
Cei din Blocul Unității Naționale (aparent, dornici de karaoke și voturile liberalilor) au „gemut” piesa „Eminescu”, din repertoriul lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici, iar liderul PL, Dorin Chirtoacă, (ex-„karaoke-ristul din garaj” și actualul „bibliofil”) a venit cu 5 volume de cărți cu opera lui Eminescu, pentru polișistul care a refuzat să vorbească în rusă cu un șofer din Găgăuzia și care nici măcar nu a fost prezent la eveniment… (În perioada preelectorală, unioniștii au capacitatea de a se dezbina…).
Totuși, „vîmpelul întâietății”, îi aparține lui Igor Dodon, care a declarat că Eminescu „s-a născut moldovean, dar a decedat român”… Oare cît de „ruginit la minte” trebuie să fii, ca să spui una ca asta?!Mai ales dacă ești fiul unei profesoare de limba română… Mai ales când știi că Eminescu este cel care a spus: „suntem români și punctum”… La ce bun să depui flori, la bustul celui, ideile și simțirile căruia le disconsideri?!.
Nu este, însă, pentru prima dată când acest personaj își bate joc de marele poet. Exact cu 6 ani în urmă (la 15 ianuarie 2013), Igor Dodon, pe atunci (relativ) proaspătul lider PSRM, l-a numit pe Eminescu „versificator”!… Adică, poet minor, persoană lipsită de har poetic, persoană care scrie cu ușurință versuri lipsite de sens…
Trist… Foarte trist…
Mai trist decât atât poate fi doar faptul că nici Maia Sandu, nici Andrei Năstase (liderii opoziției extraparlamentare proeuropene) nu a fost prezenți la eveniment… (Probabil, au lipsit „pe motiv de boală”…). Iar reprezentanții acestora, fie speriați de microfoanele (și dictafoanele) jurnaliștilor, fie nesiguri pe propriu vocabular, nu au făcut decât să se bâlbâie în declarații (declamații)…
P.S. „Nu cu fraze și măguliri, nu cu garde naționale de florile mărului se iubește și se crește nația adevărată.” (Mihai Eminescu, discurs cu ocazia primului Congres al Studenților Români de la Putna, din 25 mai 1871)
Andrei BULGARU

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *