Lucruri deosebit de frumoase create de doi frați
Victoria Cebotari și Cristian Ataman, sunt frați, originari din satul Nicoreni, raionul Drochia. Au lansat o afacere, iar acum se bucură enorm de mult de rezultate, dar și de aprecierile celor din jur. Victoria creează obiecte de decor în tehnica macrame sau (arta nodurilor), iar fratele său, Cristian, realizează obiecte din lemn.
Victoria este căsătorită și împreună cu soțul cresc și educă 3 fetițe. De profesie este pedagog în învățământul primar și de limba engleză, însă era prea solicitată în detrimental familiei și a ales să dedice mai mult timp copiilor. Cristi are 24 de ani, locuiește cu părinții în Nicoreni. Deși să fii mamă nu este un lucru care să te lase fără ocupație, Victoria a simțit că are puteri, imaginație și poate realiza multe.
Tânăra meșteriță de mică este pasionată de handmade. Susține că a încercat aproape toate tipurile de handmade, însă pasiunea pentru tehnica macrame a apărut din senin. În timp ce locuia în Franța, obișnuia să se plimbe cu copiii prin magazinele din apropiere. Acolo a văzut aceste tipuri de decorațiuni și a observant că au un farmec aparte, așa că le-a îndrăgit foarte repede. Când s-a întors în țară, a început a căuta pe internet acest tip de decorațiuni. „Ideie nu aveam cum se cheamă această tehnică. Am căutat pe Pinterest prin tot felul de idei de decor până le-am descoperit. Mi-am dorit mult să încerc tehnica macrame, dar la noi nu se găsea sfoară specială, iar alte tipuri nu prea se potrivesc. Am așteptat 2 luni până am primit din afara țării, iar mai apoii 2 sau 3 zile am stat doar în tutoriale până să învăț nodurile de bază. Prcatica mi s-a dat mai greu, teoretic învăț mult mai ușor.”
– De unde procurați sfoara necesară? – am întrebat-o pe Victoria.
– În Moldova nu prea se găsește sfoară potrivită tehnicii macrame, am fost nevoită să caut în afara țării, iar procesul de livrare era destul de costisitor și anevoios. Acum import din Turcia și Polonia.
– Cine vă susține cel mai mult în ceea ce faceți?
– Cel mai devotat susținător este soțul meu. Chiar dacă inițial nu credea în ideile mele, m-a ajutat atât financiar, cât și moral și niciodată nu a încercat să mă oprească sau să mă descurajeze. Am fost ajutată mult și de surorile mele, de părinți.
– Cât timp vă ia o lucrare?
– O lucrare poate dura de la 5 ore până peste 50 ore. Depinde de dimensiune și complexitate.
– Care este lucrarea DVS cea mai prețioasă?
– Nu știu care ar fi lucrarea mea favorită, eu de fiecare dată când le revăd prin story la clienții mei sau când îmi trimit poze, sunt copleșită de o satisfacție enormă. Cea mai memorabilă este însă una dintre primele mele lucrări. A fost un caz că am executat o draperie ce a costat 700 lei, iar investiția a fost de 500 lei și timpul de muncă de aproape 2 săptămâni. Dar fiecare greșeală am primit-o ca pe o lecție și am mers înainte.
– Fratele sculptează în lemn, aceste două ocupații sunt dirt-un domeiu, cel creativ, voi de fiecare dată le combinați sau fiecare cu munca și talentul său?
– Inițial totul s-a început din dorința de a-l ajuta pe fratele meu. El avea deja ceva lucrări create din pasiune doar cu câteva dălți și instrumente modeste de-ale tatălui. Apoi între timp am început și eu să fac macrame și am zis de ce să nu le potrivim? Fiecare are propriul spațiu, clienții proprii și activități, uneori îmbinăm unele lucrări, dar per general nu ne intersectăm prea des, doar eu îi preiau comenzile și i le transmit.
– Aveți lucrări gata pregătite, ca model pentru clienți, sau de fiecare dată vă bazați pe dorința și imaginația clientului?
– Noi am creat mai mult la cererea clienților. Dar ne inspirăm din internet, de la alți creatori din afara țării, dar lucrările întotdeauna se primesc deosebite și proprii conform viziunii fiecăruia.
– Câte comenzi faceți lunar, unde le realizați, ați participat la expoziții iarmaroace?
– Lunar eu procesez în jur de 3-5 comenzi, fizic nu reușesc mai mult, sau dacă e ceva imens, evident că nu mai iau altceva și rămân la un singur proiect. Cristi de asemenea realizează 4-10 comenzi, depinde de dimensiuni. El dedică mai mult timp, eu doar timpul liber. De obicei clienții noștri vin de pe rețelele de socializare, nu am fost niciodată la iarmaroacele handmade, întrucât nu prea avem lucrări care să stea mult, repede pleacă la ele acasă.
– La ce preț se vând lucrările?
– Prețurile iarăși variază în funcție de dimensiune, material și timp, pot fi de la 400 lei la 5000-6000. Materialele sunt destul de scumpe și se consumă în cantități mari, în specia, la macrame. Sau la confecțiile din lemn există de asemenea prețuri mari, cum ar fi vopseua, cleiul, șuruburile, întreținerea instrumentelor.
– Care lucrări sunt cel mai mult solicitate?
– Lucrările sunt foarte diverse, cel mai mult am făcut panouri macrame, oglinzi și scăunele, iar ce ține de lemn – platourile și mai multe piese decorative sunt solicitate.
– Lucrați împreună cu fratele sau fiecare are colțișorul său de muncă?
– Cristian, ocazional, se ocupă și cu construcția, dar, totuși, preferă mai mult atelierul, unde chibzuiește și sculptează diferite obiecte, cum ar fi ceasuri din lemn, diferite piese mici de mobilier, scaune cu design mai deosebit, tablouri gravate. Iar eu vreau mult un magazin on-line și un spațiu unde să fie atelierul meu. Cristi îl are, eu folosesc casa deocamdată. Acum construim casa noastră și planific să folosesc mansarda ca atelier, aș vrea să angajez și câteva fete ca să pot produce mai mult și aș dori să mai adaug câteva categorii de produse care deocamdată ramân doar în capul meu ca idei. Mă împart cu ele când vor fi realizabile.
– Mulțumim, vă urez succese.
A dialogat
Anastasia OLARU