„Mai multe despre NATO”
Acesta a fost genericul unei instruiri, organizate recent la Chișinău, de Oficiul de Legătură NATO în Republica Moldova, în parteneriat cu Ambasada Poloniei la Chișinău și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).
Peste 20 de jurnaliști de la instituții de presă din Chișinău și din mai multe regiuni ale Republicii Moldova au aflat cum activează organizația, dar și care este politica de parteneriat a NATO. Invitații speciali: Kristina Baleisyte, șefa Oficiului de Legătură NATO, James Mackey, reprezentant al Diviziunii pentru Afaceri Politice și Politica de Securitate a Cartierului General NATO, Veaceslav Iațco, șeful Secției NATO și cooperare politico-militară a Ministerului Afacerilor Externe și Integrare Europeană, au oferit informații despre misiunea și agenda NATO, politicile de parteneriat ale organizației, cooperarea NATO cu Republica Moldova, instrumentele de comunicare ale acestei structuri etc.
În cadrul instruirii, ES Bartłomiej Zdaniuk, Ambasadorul Poloniei, și ES Daniel Ioniță, Ambasadorul României, au prezentat care sunt avantajele de a face parte din comunitatea NATO, bazându-se pe succesele țărilor lor în cooperarea cu NATO.
Totodată, jurnaliștii au aflat de la Alina Coca, Oficiul de presă al Cartierului General NATO, care sunt principalele mecanisme de comunicare dintre organizația de la Bruxelles și comunitate prin intermediul mass-mediei.
Liliana Barbăroșie, jurnalista de la Radio Europa Liberă, a împărtășit despre experiența sa de a fi corespondentă la summit-urile NATO, ce înseamnă a fi reporter internațional și cum pot fi identificate subiecte de interes public pentru cetățenii Republicii Moldova.
Participanții au mențio-nat, că acest training le-a oferit posibilitatea de a afla chiar din prima sursă structura, misiunea și activitățile unei instituții atât de importante ca NATO.
* Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (North Atlantic Treaty Organisation, NATO) este o alianţă defensivă politico-militară formată din 29 de state din Europa și America de Nord, creată cu scopul de a proteja libertatea şi securitatea statelor membre prin mijloace politice şi militare în conformitate cu Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la 4 aprilie 1949 la Washington.
Nelly CIOBANU
Foto Anastasia NANI, CJI