Republica Moldova mai are o sărbătoare în calendar.
Săptămâna trecută, cu votul a 56 de deputați, parlamentul a adoptat un proiect de lege prin care de 9 mai, pe lângă Ziua Victoriei, va fi sărbătorită și Ziua Europei.
Până acum Ziua Europei nu avea un statut și o dată legală în țara noastră. În 2009, spre exemplu, sărbătoarea a fost marcată la 10 mai, iar un an mai târziu, tocmai la 15 mai.
Oficial, însă, sunt două date pentru sărbătorirea acestei zile: 5 mai pentru Consiliul Europei și 9 mai pentru Uniunea Europeană. În Europa, ziua de 9 mai este cunoscută și ca Ziua Schuman, în memoria declarației istorice a ministrului de externe francez, Robert Schuman. În 1950, acesta a propus unirea industriilor oțelului și cărbunelui din Franța, Germania de Vest și alte state, fapt ce a dus la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, iar ulterior și la fondarea Uniunii Europene…
În fine, toate chestiunile astea țin de „cultura europeană”, iar Republica Moldova este, în egală măsură, departe de ambele aceste noțiuni. Așa că să revenim la berbecii noștri și să ne întrebăm de ce domnii parlamentari au decis abia (sau taman) amu „împerecherea” acestor două sărbători?!…
Variante de răspunsuri pot fi mai multe și fiecare dintre ele ar putea conține o parte din adevăr…
- Pentru că vor să ne învrăjbească și mai mult, cu scopul de a ne distrage atenția de la „recuperarea” miliardelor furate.
Conștienți de (și complici la) faptul că societatea este divizată în „pro-Uniune Euroasiatică ” și „pro-Uniunea Europeană”, ori nostalgici după URSS și cei care-și doresc un viitor mai bun, demnitarii noștri inteționat au „îmbinat” aceste două sărbători ideologico-politice opuse. Pentru că ei știu că atât timp, cât la moldoveni „posmagii amintirilor” cântăresc mai mult decât grâul ciordit din hambar, ei se vor menține la putere.
- Pentru că vor să se lingușească pe lângă Bruxelles, dar în așa fel ca să nu supere Moscova.
Conștienți de (și complici la) faptul că economia țării, adică buzunarul lor, depinde de finanțările europenilor și interesele rușilor, demnitarii noștri inteționat au „îmbinat” aceste două sărbători ideologico-politice opuse. Pentru că ei știu că, atât timp, cât unii ne vor bine țării, iar alții ne vor binele țării, negocierile vor continua, credite se vor acorda, iar ei se vor menține la putere.
- Pentru că vor să ne facă să credem că avem și opoziție parlamentară.
Conștienți de (și complici la) faptul că politicul moldovenesc s-a transformat într-un „club pentru pațani cu interese” plin de „rudimente partinice”, demnitarii noștri inteționat au „îmbinat” aceste două sărbători ideologico-politice opuse. Pentru că ei știu că, atât timp, cât în Legislativ nu vor exista disensiuni, norodul (inclusiv cel european) va deveni suspicios și va pune întrebări. Iar asta le reduce cam mult șansele de a se menține la putere…
Și dacă intenția deputaților de a „dubla” sărbătoarea de 9 mai încă poate fi oarecum explicată, atunci reacția prezidentului la această decizie este de-a binelea copliărească și nesimțită. Or, Igor Nicolaevici s-a arătat categoric împotriva adoptării și promulgării legii ce prevede serbarea Zilei Europei concomitent cu Ziua Victoriei. Deși știa că, în cazul în care Parlamentul își va menține votul, conform Constituției, el va fi obligat să promulge această lege!…
„În Moldova, în ziua de 9 mai noi am sărbătorit și vom sărbători Ziua Victoriei. Memoria strămoșilor noștri care au luptat pentru eliberarea lumii de fascism, pentru noi este sfântă”, spunea Dodon la 29 aprilie. Și asta în contextul în care cu o săptămână în urmă el anunțase deja că pe 9 mai va participa la parada din Piața Roșie din Moscova… Este pentru prima dată în ultimii 10 ani, când președintele țării nu va fi alături de veterani.
P.S. ”În mai 1945, omenirea a învins fascismul. Mulțumesc, bunele !…”
Andrei BULGARU