În cadrul proiectului „Sporirea transparenței investițiilor capitale publice prin consultarea propunerilor cu locuitorii comunității” s-au desfășurat două consultări publice. La ambele adunări, atât cetățenii, cât și consilierii orășenești, au menționat că pentru dezvoltarea orașului mai întâi trebuie puse la cale problemele cele mai strigente cum ar fi amenajarea gunoiștei, reparaţia drumurilor, dar și cea referitoare la numărul mare şi mereu în creştere al câinilor vagabonzi.
Menţionăm faptul, că primăria oraşului Drochia deja a găsit soluția pentru animalele fără adăpost, care a fost, ba şi mai este, o chestiune „înrădăcinată” și nerezolvată.
Recent, în cadrul unei întrevederi, Victor Darii, viceprimarul urbei, a precizat:
– La ultimele ședințe împreună cu consilierii orășenești am decis să alocăm 60 de mii lei pentru amenajarea azilului de câini vagabonzi. Încăperea se află la periferia orașului Drochia, la o distanță de circa 2 km, fosta „Aqua- Bălți”, ceea ce e un avantaj pentru locuitori, deoarece nu vor fi deranjați de zgomote, miros, etc. Vreau să menționez, că suma respectivă e alocată doar pentru amenanjarea azilului, de întreținerea câinilor vagabonzi urmează să discutăm la următoarea ședință a consiliului ce va fi organizată cu suportul consilierilor orășenești, voluntarilor, ONG-lor și nu în ultimul rând, al agenților economici. Pot să afirm cu certitudine că azilul va corespunde tuturor standartelor moderne și sanitare. Vom oferi condiții favorabile de întreținere a câinilor, vor avea acoperiș deasupra capului, vor fi protejați de soare, vânt, ploaie… Terenul va fi îngrădit cu plăci din beton, astfel nu va există pericol de evadare. Podeaua va fi construită din lemn, nu beton, nu dorim ca maidanezii să se îmbolnăvească. Ne bucurăm că locul stabilit ne permite extinderea spațiilor pentru animalele fără adăpost. Azilul va avea o capacitate suficientă pentru a adăposti numărul necesar de câini şi pentru a elibera astfel străzile localităţii de maidanezi. De asemenea, doritorii de a adopta un câine vor avea posibilitatea să apeleze la această instituție.
Între timp, locuitorii orașului au păreri diferite referitor la investirea celor 60 de mii lei în scopul amenajării unui azil special pentru câinii vagabonzi.
Eugen Postovan, 27 ani:
– Mulți au promis că vor construi un azil pentru animalele abandonate, în cazul dat, al câinilor, dar, pe parcurs s-a demonstrat că acestea au fost doar vorbe în vânt. Știm noi foarte bine cum se rezolvau înainte astfel de probleme. Când copiii erau mușcați de câini, la primărie veneau mai multe plângeri. Și abia atunci se încerca să se realizeze ceva, dar, desigur, se recurgea la cea mai tradițională strategie – la „vânătoarea de câini”. Mă bucur ca actuala cârmuire a găsit destui bani pentru amenajarea azilului, astfel nu are nimeni de suferit, ci doar de câștigat.
Olga Furtună, 49 ani:
– Eu nu mai am încredere în vorbele nimănui, mulți promit, dar când ajung să realizeze cu adevărat ceva util pentru societate, găsesc o mie de motive, să spună că nu se mai poate face nimic. Mă îndoiesc că în timpul apropiat vom avea azil, cu toate că e necesar. Orașul e plin de câini, e imposibil să duci gunoiul la tomberon, ți-l „rup” din mână. Dacă sincer, ei nu sunt vinoveți de soarta care o au, le este foame și trebuie să își găsească de mâncare, iar tomberoanele sunt unica lor sursă. Îmi este milă de ei, chiar au nevoie de un adăpost, dar să fie la adăpost, nu omorâți cum se procedeaza la noi…
Radu Maistru, 68 ani:
– Nu sunt deacord să se investească o sumă atât de mare de bani pentru un azil de câini. Of, mai bine s-ar face un azil pentru bătrânii singuratici. Noi cui rămânem? Copiii au uitat de noi, autoritățile au alte probleme, am ajuns să trăim cu ziua de azi. Nu zic, trebuie și un adăpost pentru câini, sunt într-adevăr foarte mulți, dar îmi pare rău că animalele sunt plasate pe locul întâi, iar noi suntem plasați pe care o da Domnul.
Aliona Pocitaru, 30 ani:
– E o veste bună pentru întregul oraș. În sfârșit, copiii se vor putea juca liniștiți în curte fără să fie agresați de maidanezi. Demult trebuia să fie un adăpost special amenajat pentru câini. Oricum, condițiile de trai vor fi mai bune decât în stradă, așa vom fi cu toții în siguranță.
Victor Darii a dat asigurări, că proiectul respectiv va pune capăt problemei maidanezilor din oraşul Drochia şi va contribui la sporirea securităţii locuitorilor, dar va oferi şi un adăpost şi hrană pentru câinii rămaşi fără stăpân.
Conducerea primăriei Drochia subliniază, că problema maidanezilor persistă în toate oraşele ţării şi reprezintă un adevărat pericol pentru cetăţeni.
Cristina JITARU