După primul tur de scrutin, când în competiția electorală au rămas doar doi candidați (și nu 9, câți au fost în primul tur), procedeele de manipulare informațională s-au diversificat. Unul dintre acestea, folosite de presa angajată politic, este transferul de imagine, bazat pe falsuri. Astfel, numele Maiei Sandu a fost plasat intenționat în contexte diferite, astfel încât să se creeze asocieri cu persoane compromise sau fenomene/fapte negative.
„Maia Sandu a declarat că vrea să colaboreze cu actuala guvernare” — a titrat portalul Sputnik.md la 1 noiembrie 2016. În știrea cu acest titlu se anunța că lidera PAS ar fi declarat într-o emisiune la Unimedia că „vrea să coopereze cu actuala guvernare în cazul în care va fi aleasă în funcţia de Președinte al Republicii Moldova”. Fără să reproducă vreun pasaj din declarația Maiei Sandu și fără link direct la emisiune, autorul a formulat textul și titlul în așa fel, încât a ajuns la o afirmație falsă. Maia Sandu nu a spus că vrea să colaboreze cu actuala guvernare, față de care este într-o opoziție declarată explicit. Iată ce a declarat ea pentru Unimedia, răspunzând la întrebarea prezentatoarei dacă va colabora cu actuala guvernare în cazul în care va ajunge președinte: ”O să colaborez în măsura în care ei o să promoveze lucruri corecte. În situația în care vor dori să abuzeze de putere, să mimeze reforme și așa mai departe, nu o să colaborez, dar atunci când vor aproba legi de care Republica Moldova are nevoie, atunci evident că eu o să sprijin aceste legi. Atunci când vor încerca să ne mintă și sub pretextul unor reforme să aprobe legi care favorizează anumite grupuri de interese, atunci o să mă opun, o să explic ce se întâmplă.
− Dar în general președintele ar trebui să colaboreze cu Guvernul și Parlamentul?
− Într-o țară în care instituțiile publice sunt libere și independente, atunci am putea conta pe o conlucrare armonioasă între toate instituțiile statului. Din păcate, nu este situația noastră, dar putem să o schimbăm”.
Din cele declarate în emisiunea citată de Sputnik.md nu reiese că Maia Sandu își dorește o colaborare anume cu actuala guvernare. Prin lansarea acestui fals s-a urmărit realizarea unui transfer de imagine negativă de la guvernarea atât de criticată și dominată de corupție, către Maia Sandu, ca cititorii să o perceapă drept o aliată a guvernării, dar și ca pe o persoană care își schimbă convingerile pe măsură ce îi cresc șansele să acceadă la putere (știrea a apărut după primul tur de scrutin).
Un procedeu similar de manipulare informațională a fost folosit și în știrea apărută pe portalurile Today.md și Moldova24.info, sub denumiri diferite. Today.md a titrat: „Maia Sandu, candidatul care îl va elibera pe Filat din pușcărie”, iar Moldova24.info — „Așteaptă grațierea de la Maia Sandu? Vlad Filat a votat pentru cea pe care a făcut-o politician și de care își leagă speranțele eliberării”. În nici una dintre cele două texte nu a fost vorba despre grațierea lui Vlad Filat, ci despre faptul că acesta, aflat în prezent în închisoare, întrebat de jurnaliști pentru cine a votat, a răspuns: „pentru cod galben”, galbenul fiind culoarea de campanie a Maiei Sandu. Astfel, jurnaliștii au formulat un fals în titlurile celor două știri: Vlad Filat nu a făcut niciodată declarații în care să spună că speră să fie grațiat dacă Maia Sandu va fi președinte și nici candidata nu a făcut vreo promisiune în acest sens. Faptul că la ambele portaluri a apărut o asemenea afirmație arată că s-a dorit asocierea (bazată pe fals) numelui Maiei Sandu cu numele lui Vlad Filat, încarcerat și condamnat pentru infracțiuni de corupție. Astfel, transferul de imagine negativă — care reprezintă o tehnică de manipulare — a avut scopul de a-i forma candidatei un portret de complice la acțiuni de corupție, ceea ce nu corespunde adevărului.
Viorica Zaharia