Marele Om şi Doctor de la Ochiul Alb (FOTO)
La Biblioteca Publică din or. Drochia a demarat „Anul Nicolae Testemiţanu”. La eveniment s-a vorbit în exclusivitate despre Marele Om şi Doctor, născut în satul Ochiul Alb şi selectat de soartă întru a deveni promotorul medicinii şi naţiunii moldoveneşti.
Nimeni din cei care l-au cunoscut şi au comunicat cu el nu poate spune ce a apărut mai întâi în sufletul lui Nicolae Testemuţanu: pasiunea pentru medicină ori dragostea pentru ţară. Or, în inima lui aceste două mari patimi, dominau cu aceeaşi intensitate.
Cariera lui în medicină s-a dezvoltat vertiginos, astfel că de la primii paşi făcuţi în domeniu în calitate de medic în secţia chirurgie de la spitalul raional Râşcani, în 1954, deja peste cinci ani devine rector la Universitatea de Medicină din Chişinău, iar peste alţi patru ani este numit Ministru al Sănătăţii.
De numele lui Nicolae Testemiţanu sunt legate nenumărate reforme şi realizări menite să perfecţioneze atât activitatea domeniului, cât şi munca angajaţilor lui. Din iniţiativa lui apare şi revista „Ocrotirea sănătăţii”. Prin insistenţele sale este creată o bază de odihnă la Marea Neagră, unde mergeau deopotrivă şi studenţii, şi medicii.
Una din marile realizări a fost introducerea limbii române la Institutul de Medicină, unde se studia, în temei, în limba rusă. O atitudine aparte manifesta Nicolae Testemiţanu faţă de pregătirea cadrelor medicale, perfecţionarea lor ulterioară. Astfel, tinerii, şi nu doar tinerii, specialişti mergeau la cursuri de reciclare în serioase centre medicale din oraşele Leningrad, Kiev, Harcov, Minsc. Anume medicii cu astfel de pregătire practicau o medicină adevărată, fapt care, din anumite motive, nu a plăcut unora. Anume cei din urmă au şi pornit asupra lui o serie de ponegriri, în urma cărui fapt Nicolae Testemiţanu a fost destituit din funcţia de ministru.
Activitatea lui Nicolae Testemiţanu a fost apreciată cu multe distincţii, premii, titluri, însă pentru el cea mai mare onoare a rămas să fie recunoştinţa, preţuirea, cinstirea venită din partea oamenilor, pacienţilor simpli. Or, în suflet, Nicolae Testemiţanu a rămas a fi fecior de ţăran, cu simţiri şi soveste ţărănească, adevărată, neafectate de titluri şi măriri.
Un mare noroc pentru satul Ochiul Alb de a-l avea de băştinaş pe Nicolae Testemiţenu, precum şi o mare mândrie pentru noi, acei care a fost să sorbim măcar puţin din înţelepciunea lui. De aceea, declararea anului 2017 drept an al lui Nicolae Testemiţanu este atât o onoare adusă lui, cât şi o împlinire a datoriei noastre faţă de acel care a fost şi va rămâne mereu Marele Om şi Doctor Nicolae Testemiţanu.
Ion RUSANOVSCHI,
medic-neurolog, IMSP „Spitalul raional „Nicolae Testemiţanu”, Drochia