Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Medicii testaţi la profesionalism şi rezistenţă – Glia Drochiană

Medicii testaţi la profesionalism şi rezistenţă

0

Emilia LOPATENCO

Odată cu înregistrarea în Moldova a primului caz de COVID-19, consultul pacienților la medicul de familie s-a mutat pe Viber și WhatsApp.

Medicii au fost nevoiţi să-şi modifice progamul de activitate
Eroii în halate albe acum sunt pe linia întâi în lupta cu noul tip de coronavirus. Odată ce a fost confirmat primul caz de boală, medicii de familie din IMSP „Centrul de sănătate Drochia „Anatolie Manziuc” au fost obligați şi nevoiţi să-și schimbe prioritățile.
Astfel, toate consultațiile programate au fost anulate sau suspendate, pacienții cronici își primesc rețetele pentru medicamente compensate pentru trei luni înainte, la adresarea prin telefon la medicul de familie. Asistentele le duc rețetele acasă, fie vin ei să le ia, dar nu intră în Centrul de sănătate. Asistentele le duc afară chiar medicamentele, procurate sau eliberate gratis de către Secția asistență cu medicamente și dispozitive medicale a CS din fondul asigurărilor obligatorii de asistență medicală.

Chiar și programul de imunizare a fost suspendat pentru o perioadă nedeterminată.Ce este prioritar acum?
În agenda de muncă a medicilor de familie drochieni sunt incluse urgențele medicale și, desigur, monitorizarea persoanelor care au venit acasă din străinătate, mai ales din țări cu focare mari de COVID-19, contactacții comunitari, familiali și evidența fișelor epidemiologice. Toți sunt căutați de medici sau de poliție, luaţi la evidenţă și rugați să fie conștiincioși, să nu părăsească locuința, să nu interacționeze cu alte persoane, să-și măsoare temperatura și să informeze medicul de familie despre orice schimbare a stării de sănătate. La fel de prioritari sunt cei care deja au simptomele infecției și, respectiv, necesită asistență medicală.
Lucrăm în regim normal, cu unele excepții
Am restricționat la maxim vizitele în instituție. Vin doar urgențele, iar la intrare este permanent echipa de triaj. Ea face termometria pacienților, dezinfectarea mâinilor. Medicii de familie lucrează mai mult de la distanță.Toate chestiunile le soluţionăm la telefon, cu unele excepții. Ducem fișe epidemiologice zilnic, supraveghem contacții. În prezent, numărul persoanelor care se află în supraveghere este în descreștere. Dacă la sfârșitul lunii martie la supraveghere pe raion erau peste 800 de persoane, acum sunt 666, iar numărul contacților a scăzut de la 840 la 724 persoane.
La acest capitol, avem o conlucrare foarte eficientă cu poliția de sector, cu administrația publică locală, dacă nu găsim persoanele, le cerem ajutor. De asemenea, ne scriu cetățenii. Dacă văd că vecinii vin din străinătate, ne anunță. Dar sunt și persoane foarte responsabile, care, la sosirea în țară, informează direct medicul de familie.
Marţi a rămas o zi specială.
Pentru femeile gravide orarul a rămas același. Marți sunt zile de control anume pentru ele. În aceste zile este monitorizată starea femeilor gravide pentru a exclude orice malformație sau patologie asociată sarcinii. Ele sunt primite în această zi specială, când, practic, nimeni nu mai este în policlinică, cu organizarea unui coridor verde doar pentru ele, asigurarea cu măști, prelevarea analizelor de laborator.
Marți este şi ziua copilului sănătos, graficul nu l-am modificat. Dar și supravegherea copiilor o facem prin telefon, prin discuția cu mamele despre starea de sănătate a copiilor, dezvoltarea fizică, pezența semnelor de pericol, alimentație.Totodată, printr-un ordin al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, programul de imunizare a copiilor a fost suspendat pentru o perioadă nedeterminată.
Echiparea şi protejarea cadrelor medicale
Toți lucrătorii medicali, inclusiv, şi lucrătorii auxiliari, sunt asigurați cu suficiente consumabile și echipamente pentru a se proteja de infecție. Procurarea de echipament, preparate biocide a reușit datorită suportului financiar oferit de către Consiliul raional Drochia în sumă de 164 mii lei.
Personalul medical este pregătit şi instruit
Începând cu 10 aprilie, instituțiile de asistență medicală primară, indiferent de tipul de proprietate și formă juridică, asigură implementarea tratamentului la domiciliu a pacienților cu forme ușoare a infecției cu Coronavirus de tip nou (COVID-19), în conformitate cu prevederele Protocolului clinic standardizat pentru medicii de familie.
Aș vrea să subliniez, că toți medicii de familie au fost instruiți la distanță de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale prin intermediul tehnologiior informaționale la capitolul „infecția cu COVID-19”. La fel, am creat grupuri pe Vaber pentru medicii de familie, asistentele medicale utilizate pentru comunicarea informației, consultații în grup, recepționarea zilnică a datelor statistice. În format electronic transmitem informația medicilor de familie pentru evitarea contactului și reducerea riscului de răspândire a infecției cu coronavirusul de tip nou (COVID-19).
Apel către locuitori
Nu avem niciun caz de infecție la lucrătorii medicali, ceea ce este foarte important. Amintim, că în raionul Drochia sunt înregistrate 3 cazuri confirmate de Covid-19. În două cazuri persoanele au venit de peste hotarele țării, iar un caz este înregistrat pe raionul Drochia doar după viza de reședință. În acest context aș vrea să aduc multumiri populației întregului raion pentru responsabilitate, lucrătorilor medicali pentru devotamentul de care dau dovadă și să rog populația să „Stea Acasă!”. Iar noi suntem la muncă.

Emilia LOPATENCO,
şefă, IMSP CS Drochia „Anatolie Manziuc”

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *