Soluție sigură de a opri pandemia

LOPOTENCO med compensate

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova, dar și în raionul Drochia, continuă. Vaccinarea e singura soluție pentru a opri pandemia, a crea o imunitate colectivă și a reveni la o viață normală. La acest subiect am discutat cu Emilia LOPATENCO, șefă, IMSP „Centrul de Sănătate „Anatolie Manziuc”, Drochia.

 

– Doamna doctor, am înțeles, că, în ultimul timp, s-a înviorat procesul de vaccinare din raion.

– Așa este, s-a observat o dinamică pozitivă, o creștere a interesului cetățenilor față de procesul de imunizare.

– Prin ce se explică acest lucru?

– Probabil, prin diversificarea vaccinurilor. Mulți au așteptat „Sputnic V”, dar pentru tot raionul am primit doar 900 doze, care trebuiau repartizate pentru două tranșe. Cantitate insuficientă în raport cu numărul de doritori. Unii cetățeni se întorceau de la ușă, când aflau că s-a epuizat cantitatea de acest vaccin.

– Dar, în afară de „Sputnic V” și „AstraZeneca” ați mai vaccinat și cu alte tipuri de vaccin?

– În ultimul timp am avut „Pfizer”.

– Și cum au reacționat drochienii?

– S-au activizat. Dacă cu „AstraZeneca” erau vaccinați în medie câte 30-40 persoane pe zi, atunci, odată cu primirea vaccinului „Pfizer”, numărul doritorilor de a fi vaccinați a crescut de câteva ori, ajungând până la 266 de doze pe zi. Dar dozele existente repede s-au epuizat. Ca și după „Sputnic V”, persoanele venite să se vaccineze cu „Pfizer”, aflând că nu mai este, refuzau vaccinarea.

– Pentru a facilita deplasarea și prezența cetățenilor la centrele de vaccinare, anterior, ați organizat și puncte mobile de vaccinare.

– În zilele de odihnă 22-23 mai, curent, am făcut prima încercare, însă, pentru comoditatea doritorilor, am practicat acest lucru și la 29 și 30 mai, dar s-a prezentat foarte puțină lume: sâmbătă – 26 persoane, duminică au fost doar 15 doritori.

– Doamna Emilia, se aude prin târg, că vor fi introduse unele condiții/restricții pentru persoanele care nu doresc să se vaccineze, cât e de corect acest lucru?

– Deși vaccinarea este un lucru absolut benevol, oricum, toți doritorii, sunt îndemnați să participe la campania de imunizare de a se proteja de infecția COVID-19.

– În republică sunt disponibile toate tipurile de vaccin împotriva COVID-19, aprobate în Republica Moldova, precum: AstraZeneca, Pfizer, Sinopharm, CoronaVac. Dar la Drochia ce avem?

– La Drochia lucrăm cu „AstraZeneca” și cu „SinoVac”.

– „Pfizer”, ca și „Sputnic V” – s-a epuizat, mulți doritori rămân în așteptare?

– Avem rezervate doar dozele necesare de „Pfizer” și „Sputnic V”  pentru revaccinarea persoanelor, care au primit prima doză.

– Ce le recomandați locuitorilor raionului Drochia?

– Să nu glumească cu sănătatea lor. Virusul este perfid, provoacă foarte multe și deosebit de grave probleme de sănătate. Vaccinarea este o soluție sigură de a opri epidemia, de a minimaliza efectele ei.

Pentru conformitate Valentina CEBOTARI

 

Lasă un răspuns