In memoriam Dumitru BUNESCU
În după amiaza frumoasei zile de vară, 16 iunie, s-a stins din viață Dumitru Bunescu, care într-o bună parte din impresionanta vârstă de peste 90 de ani s-a consacrat în totalitate instruirii și educației copiilor-școlari, iluminării populației satului Chetrosu. Cu puțin înainte fusese o ploiță lină, caldă, care a purificat văzduhul și sufletul lui candid s-a înălțat la Ceruri, la Domnul. A rămas văduvită de dragoste și susținere, de o vorbă caldă și înțeleaptă, de sprijin moral familia îndoliată: soția Olimpiada, copiii, nepoții și strănepoții. Cuprinși de durere, de mahnă și regret sunt rudele, prietenii, colegii-învățători și profesori, elevii, sătenii, pentru că puțini dintre ei n-au fost elevii lui. A doua zi, tot la aceași vreme, a venit o ploaie cum n-a mai fost vara aceasta, de parcă a adunat toate lacrimile de durere, jale și tristețe pentru pierderea ce nu poate fi înlocuită cu nimic.
Acum regretatul Dumitru Bunescu de la naștere a fost înzestrat cu toate calitățile unui iluminist, unui pedagog. La 23 de ani era învățător, iar la 25 de ani era cel mai tânăr director de școală din raion. Era energic, ager, pe fața-i luminoasă i se imprimau gândurile, încât oricine le putea citi și înțelege. Vorba lui blajină, liniștită, dar sigură, hotărâtă îi captiva pe oameni, îi făcea să-i dea ascultare.
Chiar din primii ani de activitate el s-a dedat lucrului în școală, se afirma ca un bun organizator al învățământului. Tânărul director își îndrepta toate eforturile la realizarea problemelor prioritare: școlarizarea, îmbunătățirea lucrului metodic, lărgirea spațiului școlii prin construcții etc. Străduința, efectul muncii lui au fost observate. În 1982 a fost ales delegat, alături de așa corifei, ca Victor Granevschi, Fiodor Moroșan, la Congresul II al învățătorilor. Aici a fost decorat cu medalia „Pentru vitejie în muncă” și i s-a conferit titlul onorific „Eminent al învățământului din RSSM”. Dar directorul urmărea și aprecia cu atenție și grijă, cu mândrie și munca șefilor de studii și a învățătorilor.
În peste 40 de ani în funcție de director al școlii de 8 ani (gimnaziului) nr. 2 din s. Chetrosu a fost mereu preocupat de gânduri și idei, sfaturi ingenioase, demersuri, umblături, temeri și înseninări, siguranță și îndoieli, ghinion și reușite, amar și bucurie, dorință și răbdare, insistență și muncă cu uitare de sine.
El a fost pe veci legat de școală, căreia i-a slujit toată viața. „La școala lui Bunescu”, – se spune în sat. Nu întâmplător prin dorința și străduința colegilor-învățători, în asentimentul cu autoritățile locale abilitate Gimnaziului nr. 2 din Chetrosu i s-a conferit numele lui Dumitru Bunescu. E unicul caz în raion. E un semn de recunoștință și apreciere a muncii ilustrului pedagog, a prestigiosului organizator al învățământului Dumitru Bunescu.
De el ne va aminti mereu numele lui de pe frontispiciul gimnaziului. Chipul lui luminos va dăinui în inimile celor care au profitat de omenia, de mărinimia și înțelepciunea lui.
Adio, dormi în pace, om al lui Dumnezeu, Dumitru Bunescu!
Sit tibi terra levis (Fie-ți țărâna ușoară).
Vitalie ZAGAIEVSCHI