În luna august, curent, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova a lansat campania socială „Produse autohtone pentru copiii Moldovei”. Conform declaraţiei ministrului Eduard Grama, acţiunea va dura doi ani.
— Scopul acestei campanii este de a susţine producătorii autohtoni, dar şi de a-i îndemna pe copii să consume cât mai multe fructe moldoveneşti, ecologice, pentru ca ei să fie mai sănătoşi, — a menţionat Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare în cadrul etapei de lansare de acum două luni.
Miercurea tirul încărcat cu mere crescute în livezile din Moldova, a ajuns şi la Drochia.
— Vreau să menţionez că aceste mere sunt recoltate din livezile a două SRL-uri drochiene: „Zgura-Agro” şi „Bursemcom”, directori, respectiv, Mihail Nedelciuc şi Victor Burlacu, — ne-a explicat Igor Grozavu, vicepreşedinte al raionului Drochia. — Din câte cunosc, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare pregăteşte mai multe inițiative legislative de promovare și susținere a producătorilor autohtoni, — a stăruit să mai adauge responsabilul de la Drochia.
La rândul său, Mihail Nedelciuc a mărturisit că împreună cu administraţia şi membrii întreprinderii agricole au reacționat cu plăcere la inițiativa Ministerului Agriculturii și a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, condusă de Iurie Fală. Dânsul ne-a mai spus, că „Zgura-Agro” susține eforturile Guvernului orientate spre promovarea consumului de fructe în țară și a donat cu mare drag trei tone de mere pentru copiii de la grădiniţele din raion.
Aceeaşi cantitate de fructe a fost donată şi de către gospodăria condusă de Victor Burlacu.
Joi de dimineaţă, primarii satelor şi comunelor din raion s-au şi prezentat să ridice merele spre a le duce copiilor din grădiniţe.
Ion Gusacinschi, primarul satului Popeştii de Jos, mulţumind pentru donaţie în numele său şi a lui Iurie Grosu, primar la Popeştii de Sus, ne-a spus că a luat câte patru lăzi de mere pentru copiii din ambele localităţi.
— Este foarte binevenit acest dar, — ne-a declarat Ion Gusacinschi. — Pentru că este foarte important consumul de fructe și legume de către copilaşii în creştere. Dublă importantă este introducerea în alimentaţia copiilor a fructelor şi legumelor autohtone, crescute pe câmpurile noastre, de către agricultorii noştri. De aceea, rămânem profund recunoscători livădarilor pentru donaţie.
— Este o inițiativă foarte bună atunci, când vorbim de completarea meniului copiilor din grădiniţe cu fructe şi legume moldoveneşti, — ne-a spus şi Valentina Bejenari, primară la Moara de Piatră. — Deoarece bogăția cea mai mare pe care o avem noi sunt copiii, ei urmând a fi nu doar viitorul, dar şi sprijinul nostru. Iar faptul că prin acest gest sunt susţinuţi şi producătorii autohtoni, dă o importanţă şi mai mare acestei campanii venită de la minister.
Liuba BULGARU