
Lecţie de muncă pentru feciorul Ştefănică şi Ion DASCĂL

Ştiţi că există peste 8000 de soiuri de mere? Dar că merele pot varia ca dimensiune de la mărimea bobului de mazăre până la dimensiunea unui dovleac? Aţi auzit că cel mai mare măr cules vreodată a cântărit 1.5 kg? Ei, dar că merele fac parte din familia trandafirilor, aţi ştiut?
În timp ce mergem încet printre pomii doldora de rod, Ion Dascăl, director la SRL „Tehagrodas”, un tânăr de 28 de ani, mă bombardează cu întrebări de cultură „agro” generală.
− Au rodit bine merarii, — mi se destăinuie cu bucurie tânărul agricultor. — De copil îmi plac livezile, cu orice fel de copaci, oricare le-ar fi fructele. Este ceva miraculos, ceva tainic în aceste suprafeţe de terenuri agricole.
Foşnetul frunzelor fine şi inocente apărute primăvara devreme fac pomii să pară firavi şi sensibili. Mai apoi, când copacii se acoperă de flori, peste livadă pare aruncat un elegant giulgi roz. Toamna, când greutatea merelor uneşte crengile cu pământul, inima ți se umple de satisfacție și speranță…
Peste câteva clipe de tăcere, timp în care studiază atent un măr rupt la întâmplare de pe una din crengile ieșite mai în afara pomului, dânsul îmi povesteşte, că ideea de a planta o livadă a pornit de la câțiva puieți. Norocul lui a fost să se prindă absolut toți. Asta l-a încurajat. Anul următor a mai plantat vreo câteva duzine de pomi. Și așa an de an, şase toamne la rând. Acum livada de la „Tehagrodas” are la activ 150 hectare de meri, 20 hectare de vişini, 10 hectare de cireşi, 10 hectare de pruni. Extinderea va continua, mă asigură Ion Dascăl.
Anul trecut livădarii au cules circa 100 tone de mere.
Liuba BULGARU