Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Miciurin, La mulți ani! Satul Miciurin și-a sărbătorit centenarul – Glia Drochiană

Miciurin, La mulți ani! Satul Miciurin și-a sărbătorit centenarul

0

100 de ani: e mult sau puțin? Pentru un om e mult, pentru o localitate de oameni – e doar începutul vârstei.

Satul Miciurin și-a sărbătorit cu splendoare primul centenar, fiind menționat drept o localitate prosperă, cu multe și frumoase realizări, dar și cu oameni de valoare, care au stat la cârma tuturor acestor etape ale existenței. Oamenii sunt bogăția oricărei comunități, chiar dacă unii și-au luat zborul de pe vatra satului și au plecat în lume.
Fii și fiice de gospodari din s. Miciurin au ajuns „oameni văzuți”, specialiști în diverse domenii, personalități de talie națională și internațională, nume notorii fac cinste satului. Care localitate se poate mândri cu trei cavaleri ai „Ordinului Republicii”, distincție de Stat supremă a RM, conferită pentru „merite excepționale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei și al omenirii”? Cunoscutul scriitor, poet, dramaturg și istoric literar Ion Druță, deputatul în primul Parlament al RM Valerian Gherman și interpretul Alexandru Lozanciuc, Artist al Poporului din RM sunt trei nume istorice, trei celebrități, cu care se mândrește nu doar satul sau raionul, dar și întreaga republică.
Pe 14 octombrie 2022, când comunitatea sărbătorește Ziua satului, iar Biserica „Acoperemântul Maicii Domnului” – Hramul său, Miciurin și-a adunat sătenii și oaspeții să celebreze jubileul semnificativ și să-și omagieze personalitățile care au contribuit la dezvoltarea satului. Au venit oaspeți de onoare și invitați, rude, prieteni, cunoscuți să împărtășească împreună aceste clipe de revelație și emoții.
Evenimentul a demarat cu vizita la Sfânta Biserică, unde preotul Oleg Tulbure a blagoslovit frumoasa și nobila intenție de a organiza o sărbătoare de suflet pentru miciurineni anume în această zi de mare sărbătoare religioasă. După ce întreg alaiul, în frunte cu președintele raionului Alexei Vasilean și secretara Consiliului raional Oxana Grigoriță, Cristina Țurcanu, șefă DCTTS, cu primarul Anatolie Nicu, secretara Maria Gașper, conducători ai instituțiilor din sat, invitați și oaspeți de onoare, reprezentanți ai societății civile, tineri, însoțiți de Fanfara raională „Trompetele argintii”, conducător și dirijor Alexandru Focșa, împreună cu parohul bisericii, au fost întâmpinați cu tradiționala pâine și sare la intrarea în curtea Casei de cultură, unde urma să se desfășoare evenimentul.
Moderatoarea Sorina Mați-bon a dat start sărbătorii, oferind cuvânt de felicitare lui Anatolie Nicu, care, într-o scurtă alocuțiune, a relatat despre filele din istoria localității și despre oamenii ei. Apoi mesaje de felicitare au adresat Alexei Vasilean, Oxana Grigoriță, Cristina Țurcanu, parohul Oleg Tulbure, invitații Valerian Gherman, Galina Postovan, șefă, Biroul de pașapoarte Drochia, Tatiana Morcov, șefă, Filiala Drochia a BC „Energbank” SA, Petru Bărbieru, primarul de Țarigrad.
Maria Gașper a dat citirii Decizia Consiliului local, prin care au fost menționați și onorați cei mai de vază și respectați oameni ai satului, veterani și actuali conducători sau specialiști. Comunitatea s-a „îmbogățit” cu doi Cetățeni de Onoare, care au contribuit activ la scrierea prin fapte a istoriei satului: Vladimir Rusu, ex-șef al Punctului medical local, care a stat la straja sănătății miciurinenilor, împreună cu soția Ludmila, timp de aproape 5 decenii, și Valerian Gherman, care a fost unul dintre deputații semnatari ai Declarației de Independență a RM.
Patru familii-model au fost premiate cu prilejul Nunții de Aur – 50 de ani de căsnicie: Ludmila și Gheorghe Cojocaru, Vera și Victor Baltă, Maria și Petru Zeleniuc, Raisa și Boris Vacari, exemplu bun pentru tineri, dar mai ales pentru familia nou-creată în cadrul sărbătorii – Tatiana și Vadim Cipiliuc.
Șirul mențiunilor a continuat cu omagierea veteranilor, celor care au scris paginilie glorioase ale istoriei satului, dar și a actualilor conducători, care continuă începuturile frumoase. O legătură între generații o constituie colaborarea între Maria Sarăbună, care a muncit peste 50 de ani în calitate de directoare a școlii, și Galina Cibotari, actuala manageră a gimnaziului. Aplauze au meritat și alți locuitori ai satului, care contribuie la dezvoltarea lui economică, socială și culturală și care poartă cu demnitate numele de „miciurinean”.
Folosindu-se de ocazia, că la eveniment era prezent un public larg, Adrian Ursachi, comisarul militar, SAM, a înmânat Medalia comemorativă „30 de ani de la acțiunile de luptă pentru apărarea Integrității și Independenței Republicii Moldova (1991-1992)” pentru 8 cetățeni ai satului, care au luptat pe Nistru: Victor Baban, Vitalie Ciochina, Valeriu Cipiliuc, Aurel Câșlaru, Anatolie Josan, Anatolie Nicu, Iurie Rudcovschi, Alexandru Rusu.
La finalul înmânărilor diplomelor, florilor și premiilor bănești, scena a fost pusă la dispoziția artiștilor locali și celor veniți din raion: Ansamblul de dansuri „Izvoraș”, (c.a.V-na Cocitov), „Formația „Sudarușca” (c.a. Veaceslav Mazur), care au întregit atmosfera de sărbătoare.
Cireașa de pe tort, însă, a fost evoluarea lui Alexandru Lozanciuc, care a venit însoțit de colegii săi de scenă: Mariana Mihăilă, Mariana Șura, Artistă Emerită a RM, Anatol Latâșev, Maestru în Arte, Liliana Prado-Cazac, președinta Consiliului de administrare al postului „Busuioc TV”.
În cadrul evenimentului desfășurat cu prilejul împlinirii a unui secol de existență, Casa de cultură din localitate, prin decizia Consiliului local, a primit numele lui Alexandru Lozanciuc, iar Ala Chirioglo, noua directoare a instituției, a pus umărul și ingeniozitatea la fondarea unui muzeu al interpretului Alexandru Lozanciuc, care mai este și un fructuos compozitor, în palmaresul căruia sunt peste 350 de piese proprii. „În semn de recunoștință pentru onoarea și cinstea acordată de actuala conducere a satului în frunte cu Anatolie Nicu, care mi-a apreciat activitatea scenică, vedeți, că anteriorii 11 primari nu m-au invitat, am adus cu mine artiști din capitală, dar și un colaj de melodii proprii, cu referire la locurile de baștină, la orașul și raionul de unde am plecat în lumea largă”, – a mărturisit artistul consătenilor săi. Evoluarea lui a fost una așteptată, a cântat mai mult în mijlocul publicului, strângând mânile trudite, comunicând cu ei prin melodiile, mesajele de sărbătoare, glumele și frazele lui tradiționale. Miciurinenii au apreciat concertul prin aplauze calde și dansuri fierbinți.
Primăria a avut grijă și de copiii satului, car au avut posibilitatea să se odihească și să se distreze fără plată cât le-a dorit inima.
În contextul sărbătorii s-au desfășurat și probe sportive: un meci de fotbal amical între sportivii locali și echipa raională de veterani, s-au dus lupte aprige între tineri: în final, cucoșul i-a revenit lui Cristi Bacalbaș, iar berbecul l-a meritat Andrei Parpalac.

Valentina CEBOTARI

 

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *