Migrație şi dezvoltare locală – la Drochia
Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova de patru ani implementează Proiectul „Integrarea Migrației în Dezvoltarea Locală” (denumirea prescurtată – „Migraţie şi dezvoltare locală” (MiDL), ce presupune abilitarea și mobilizarea migranților la procesul de dezvoltare locală durabilă.
Proiectul este parte a unei intervenții multianuale (în 2019 a derulat etapa a doua) a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în domeniul migrației și dezvoltării (M&D) şi este implementat în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, autorităţile publice locale, organizaţiile nonguvernamentale locale, sectorul privat, populaţia, inclusiv, şi cu migranţii originari din comunităţile-ţintă. În total, 38 de localități de pe întreg teritoriul Republicii Moldova sunt parte ale proiectului.
Proiectul „Migraţie şi dezvoltare locală” (MiDL) a ajuns şi la Drochia, în cadrul lui fiind organizate câteva evenimente tematice. Primul – Forumul economic al oamenilor de afaceri din orașul Drochia, s-a produs la 24 august, la el au participat peste 25 de agenți economici din diverse sectoare, reprezentanți ai proiectului și reprezentanți ai Consiliului raional, membri ai Fondului inovațional de antreprenoriat pentru tineri (FIAT) Drochia. Activitatea a fost organizată de primăria orașului Drochia în cadrul proiectului MiDL II, implementat de PNUD cu suportul financiar al Guvernului Elveției. Scopul acestui eveniment a fost orientat spre identificarea oportunităților de dezvoltare a economiei locale și a măsurilor prioritare de suport a antreprenorilor locali.
Alt eveniment în cadrul acestui proiect a fost organizat în zona Lacului orăşenesc, unde au fost invitaţi atât băştinaşii, cât şi membrii diasporei: cetăţeni ce trudesc peste hotare sau au muncit şi deja au revenit acasă, autorităţile publice locale, migranți, membri ai comunității, inclusiv femei, copii, persoane în etate, persoane cu dizabilități și reprezentanți ai minorităților din oraş, Filiala Teritorială Drochia pentru Ocuparea Forței de Muncă, cât şi artişti autohtoni.
Organizatorii au ţinut cont de faptul, că în mijlocul naturii părinţii neapărat vor veni cu copiii şi pentru ei a fost instalat un cort, cu masă, scaune, rechizite pentru desen şi cărţi de colorat. Iar alături, în fața participanților, era afișat un covor enorm, reprodus în stil moldovenesc, un banner „Băştinaşii dezvoltă localitatea” şi echipamentul muzical al Formaţiei „Art Soyuz”, artiștii căreia aşteptau ca invitaţii să ocupe scaunele improvizate din baloturi de paie, învelite cu ţoluri naţionale, și să înceapă sărbătoarea. Cu greu s-au adunat reprezentanţi din ambele tabere. Sărbătoarea, dedicată băștinașilor de acasă şi celor reveniţi la leagănul copilăriei, a fost deschisă de Nina Cereteu, primara oraşului, care „şi-ar dori din tot sufletul, ca astfel de întâlniri să devină o tradiţie cu consecinţe utile atât pentu persoane, cât şi pentru comunitate”. Invitați speciali ai evenimentului au fost: interpreta drochiană Natalia Proca și moldoveanul-înotător pe distanțe lungi în ape deschise, Ion Lazarenco Tiron, al optulea om de pe glob, care a înotat cele șapte strâmtori, dar primul care a reușit această performanță din prima încercare. Acum el este candidat la Premiul Nobel.
Copiii din „Academia micilor vedete”, diriguiţi cu multă măiestrie de Cristina Ţurcan, prin versurile şi melodiile prezentate, au ridicat buna dispoziţie şi au dat tonul sărbătorii.
Angela Caşcaval, reprezentanta Proiectului „Migraţie şi dezvoltare locală” (MiDL), a informat publicul despre rolul membrilor comunității, inclusiv a migranților, în procesul de dezvoltare locală. Dânsa a enumerat programele în suportul localităţii, ce pot fi susţinute de proiectul dat: iniţiative de dezvoltare, interacţiuni culturale, educaţionale, sportive ale diasporei cu cei de acasă, înfrăţiri de localităţi etc. Iar ca membrii diasporei să se poată mândri cu localitatea de baştină, ei trebuie să se implice concret în dezvoltarea ei.
Ion Lazarenco, care de peste 20 de ani locuieşte în Irlanda: „Crezul meu este „Să fim mai buni!”, să stropim cu dragoste faptele, gândurile şi intenţiile frumoase. Eu văd lucrurile cu inima, iar sufletu-mi este fragil şi el contribuie ca eu, permanent, deja de 15 ani, să aduc ajutoare pentru copiii din Moldova, să le ușurez existența. Prin susţinere şi implicare proprie putem obţine realizări concrete în comunitatea noastră”.
În continuare Nina Cereteu cu Angela Caşcaval au provocat orăşenii prezenţi la întâlnire să se dea cu părerea, ce direcţii de dezvoltare pentru oraşul Drochia să aleagă băștinașii de comun cu diaspora, fiind susţinuți în cadrul Proiectului „Migraţie şi dezvoltare locală” (MiDL). Au fost identificate trei probleme majore: dezvoltarea unei Platforme investiţionale, a unei Asociaţii a producătorilor locali de mobilă sau dezvoltarea zonelor de agrement şi recreiere în zona Lacului orăşenesc şi a Parcului orăşenesc. Și-a împărtășit impresiile și Adrian Prigoreanu, participant la un seminar republican la tema dată.
La final, participanţii au fost delectaţi de evoluarea muzicală a Folk Band-ului „Art Soyuz”, conducător artistic Alexandru Târşu. Doritorii au avut și posibilitatea să aprecieze o mămăliguţă cu friptură şi o zeamă de peşte, pregătite pe jăratec.
Activitățile de acest gen sunt concentrate pe cooperarea mai îndeaproape cu autoritățile publice, cu alți actori locali și migranți pentru implementarea eficientă a inițiativelor de dezvoltare locală, ce vizează îmbunătățirea serviciilor locale și oferirea de oportunități generatoare de venituri la nivel local, dar şi crearea noilor locuri de muncă pentru băştinaşi şi migranţii reveniți.
Elena PARASCA