Moara de Piatră, sat cu oameni gospodari și tradiții autentice
Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport Drochia, susținută de Consiliul raional Drochia, la începutul anului curent a lansat un proiect cultural, orientat spre mediul rural, cu genericul „Nici un sat fără concert”.
La 19 august, când comunitatea creștină a sărbătorit Schimbarea la față a Domnului Isus Hristos, Valentina Bejenaru, primara, susținută de Consilul local Moara de Piatră, de aparatul primăriei, de instituțiile din localitate, de oamenii de cultură și de afaceri, de cetățeni, de biserica din sat, a acceptat provocarea și a invitat lumea bună la o sărbătoare de suflet cu genericul „Nici un sat fără concert”. Gazda evenimentul a fost Gimnaziul din comunitate, care a pus la dispoziție toate cele necesare pentru organizare, dar și curtea recent pavată și îngrijită, unde s-a desfășurat măsura culturală. La pregătirea sărbătorii au pus umărul și s-au mobilizat angajați din educație, cultură, antreprenoriat, meșterii populari, bucătarii, artiștii locali.
Despre aceste aspecte ale procesului de organizare a vorbit în debutul festivalului Valentina Bejenaru, menționând, că orice început poate avea izbândă numai dacă este asigurat cu susținere din partea oamenilor, deoarece oamenii sunt forța-motrice în realizarea oricărei idei frumoase. Fiecare unitate sau instituție din localitate și-a amenajat ghereta în stil popular, decorând-o cu cele mai frumoase și autentice obiecte de artizanat, confecționate încă de bunicile și mamele gospodinelor de astăzi, păstrate în „lada cu zestre” decenii la rând. Vizitatorii au fost impresionați de colecția rară de prosoape moldovenești, cu ornamente și decorațiuni variate și executate în diferite stiluri, țesute și cusute cu ață colorată, croșetate etc. Au fost expuse și colecții de costume populare, obiecte din ceramică, mai vechi și mai noi, dar și bucate tradiționale moldovenești. Unii din antreprenorii agricoli și-au adus producția crescută în condiții extreme de secetă profundă a anului curent, apicultorii au venit cu miere de albine și faguri.
Agenda activităţii a inclus nu doar o zonă gastronomică cu bucate tradiționale, un târg al meșterilor populari, dar și o secțiune de muzică și dans tradițional, aceasta din urmă fiind și punctul culminant al festivalului. Concertul de zile mari, susținut atât de artiștii din raion și din vecinătate, cât și de cei locali, a întregit programul evenimentului. Rodica Lozovanu, moderatoarea evenimentul, a dat start sărbătorii, accentuând, că tradiția prevede parada colectivelor artistice și ea trebuie respectată. Cu pâine și sare au fost întâmpinați actorii principali ai evenimentului. Cuvânt de blagoslovire a avut părintele Vitalie Bibica, parohul Bisericii din localitate, susținut de corul bisericesc, participanți activi pe tot parcursul sărbătorii. Valentina Bejenaru a menționat aportul tuturor instituțiilor locale, angajaților din toate instituțiile publice și consilierilor locali la amenajarea corturilor, a gospodinelor și gospodarilor care au contribuit cu obiecte de artizanat la amenajarea anturajului de sărbătoare, producătorilor locali și tuturor celor activi în procesul de pregătire și desfășurare a evenimentului, dar și a Direcției Cultură, care s-a implicat nu doar cu propuneri și sfaturi, dar a contibuit și cu participarea artiștilor. Prezentă la eveniment, Oxana Grigoriță, secretară, Consiliul raional Drochia, Cristina Țurcanu, șefă, Direcția Cultură, au venit în fața locuitorilor din Moara de Piatră cu mesaje calde de înaltă apreciere.
Rând pe rând, în fața spectatorilor au evoluat artiștii din raion – Ansamblul folcloric „Ceata de bărbați „Buciumul”, conducător artistic Alexei Pânzari, Formația „Noi”, (c. a. Victor Cemortan), cu interpreții Laura Grozav, Alina Aramă, Vasile Cebotari, A.F.„Mărgăritarele” din s. Hăsnășenii Mari (c. a. Iurie Storoj), care au venit însoțiți de primara lor Tatiana Bologa, cât și colectivele locale „Moreșteanca” (c. a. Mircea Ceban) și „Țărăncuțele”, Stepanovca (c. a. Maria Ceban). La final, toate formaţiile și instituțiile participante la festival au fost apreciate cu diplome de mențiune şi premii băneşti.
Locuitorii satului au beneficiat de o sărbătoare de zile mari, în care cântecul, dansul și voia bună au creat o bună dispoziție tuturor, dar, în mare parte, copiilor, care s-au veselit și s-au distrat, dar au îndeplinit și funcții mai importante, cum ar fi imortalizarea secvențelor de la sărbătoare, întrecându-se în măiestrie or, fiecare posedă și mânuiește de minune telefonul mobil.
Locuitorii satului au avut parte de cântec, dans şi voie bună, de mult soare, dar şi de adevărate clipe de revelație. Iar organizatorii au menţionat importanţa acestor întâlniri de suflet şi parteneriate frumoase cu scopul revitalizării, valorificării şi promovării patrimoniului cultural imaterial al locuitorilor satului Moara de Piatră, sat cu oameni gospodari și tradiții autentice.
Valentina CEBOTARI
În imagini: secvențe de la evenimentul moreștenilor.