Cazul femeii care a fost lăsată să avorteze în veceul Institutului Mamei și Copilului a revoltat o țară întreagă.
La trei zile după ce instituțiile media au relatat despre acest „incident”, mai multe mame care s-au ciocnit de sistemul medical al Republicii Moldova, au semnat o declarație comună în care își exprimă indignarea față de calitatea deplorabilă a intervenției în domeniul medicinei prenatale. Petiția a fost publicată pe o rețea de socializare și era adresată prim-ministrului, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Centrului Național Anticorupție, Oficiului Avocatului Poporului, Instituțiilor diplomatice, etc.
Ei bine, din toți cei vizați în cererea respectivă, a reacționat doar ministerul. Restul, aparent, și-au șters conturile de facebook, au deconectat televizoarele și nu citesc nici ziare. (Mai ales în toiul sărbătorilor de iarnă)…
Totuși, mai nesimțită decât atitudinea celor de la IMC (Institutul Mamei și Copilului), mi se pare lipsa de reacție a premierului față de acest caz. Or, domnul Filip s-a arătat foarte indignat de gunoaiele din Bălți și Chișinău, de whisky-urile comercializate prin intermediul site-uri de anunțuri, dar a rămas mut la o problemă de importanță națională. O problemă, rezolvarea căreia ține nemijlocit de instituția pe care dânsul o conduce!…
Deși, poate că prim-ministrul ar vrea să intervină cu niște declarații-indicații, dar nu poate face acest lucru, întrucât Guvernul este nefuncțional. Or, din cauza că „președintele tuturor” a respins de două ori candidaturile noilor miniștri (printre care și cea a viitoarei ministre a sănătății) Executivul nu poate activa. Dar, acest lucru se pare că nu-l prea deranjează pe Dodon. Deprins cu „perekururi de funcție” de 15 minute, acesta a plecat cu familia în vacanță, sigur de faptul că speaker-ul Candu îi va îndeplini obligațiunile constituționale.
Până atunci, însă, soluționarea cazului de la Institutul Mamei și Copilului a fost pusă pe seama secretarului de stat de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gâlcă. Acesta a declarat că șeful Secției Ginecologie, asistenta medicală care a neglijat pacienta și moașa principală vor fi eliberați din funcție, iar directorul IMC va fi sancționat cu un simplu control. (În mod normal, acesta ar fi trebuit să-și dea demisia, dar care pisică fuge de lângă soba caldă)…
În același context (și fără pic de rușine) domnul Gâlcă a dat de înțeles că ministerul pe care-l reprezintă nu poartă nici o vină pentru cazurile de malpraxis în instituțiile medicale din țară. Cică „problema nu este în sistem, ci în factorul uman. Ca să schimbăm sistemul, trebuie să schimbăm omul”. Iar pentru asta, în concepția omului Gâlcă, este necesar de a închide unele maternități raionale întrucât acestea au o rată de doar 60-120 de nașteri pe an. Deci, în loc să majoreze salariile lucrătorilor medicali și să îmbunătățească condițiile din maternități, ministerul propune „lichidarea” acestora. Faptul că un număr impunător de oameni vor rămâne fără un loc de muncă, contează mai puțin.
Cu vreo câțiva ani în urmă, autoritățile din domeniul sănătății lansaseră un spot social cu sloganul „cu fiecare lucrător medical acasă, Moldova e mai sănătoasă”. Astăzi, însă, aceleași autorități dau de înțeles, că o bună parte din spitalele din țară ar trebui optimizate, adică reduse s-au chiar închise… Și aici mă întreb, Moldova a devenit mai sănătoasă sau demnitarii au devenit mai „bolnavi”?
P.S. „Mult mai bine ar fi dacă bunul simț ar ține loc de lege”. (Jean de la Fontaine)
Andrei BULGARU