Moldova se sufocă și se scufundă în deșeuri toxice
Despre problema deșeurilor în raionul Drochia a fost scris în nenumărate rânduri. Zi după zi și an după an asistăm, neputincioși parcă, la poluarea tot mai intensă și distrugerea progresivă a mediului înconjurător.
Deșeurile, gunoaiele și resturile menajere au devenit, de foarte mult timp, parte din viața noastră. Țara și, implicit, raionul Drochia, nu dispun de un sistem centralizat de sortare a deșeurilor, deși, în ultimii ani, au fost făcute progrese importante la acest capitol. Mai multe ONG-uri din localitățile raionului, printre care Chetrosu și Ochiul Alb, au organizat, cu sprijinul granturilor oferite din afara țării, sisteme de sortare a deșeurilor, amplasând pubele și implicând locuitorii în curățarea celor mai poluate zone. Astfel, în aceste localități, hârtia, plasticul, sticla și deșeurile menajere vor fi sortate și apoi transportate în centrele speciale de reciclare. În celelalte, printre care și orașul Drochia, gunoaiele rămân în continuare a fi aruncate toate laolaltă, fiind o sursă majoră de poluare și contaminare a mediului și apelor subterane. Totuși, chiar și în acele localități în care au fost amplasate pubele sau recipiente pentru sortarea deșeurilor, problema celor mai periculoase dintre ele – deșeurile medicale și cele electronice, nu a fost soluționată. Asta pentru că, ne spune Daniela Ungureanu, coordonatoare de proiect, AO „AgroCons”, la nivel raional și chiar republican, nu există nicio companie care ar prelua aceste deșeuri și, ulterior, le-ar recicla sau distruge. Vorbim despre deșeurile electronice, din care fac parte bateriile, lămpile, electrocasnicele, monitoarele, utilajele termoizolante, care, odată scoase din uz și aruncate la întâmplare, eliberează în sol și apele subterane substanțe deosebit de toxice pentru sănătatea și viața oamenilor: plumb, nichel, cobalt, mercur, brom. Iar de la ingerarea acestor substanțe până la dezvoltarea unor forme grave de cancer și afecțiuni ale glandelor endocrine nu mai este decât un pas. În nordul republicii, deșeurile electronice pot fi depuse doar în incinta magazinului Metro, din orașul Bălți, str. N.Iorga, 9.
În ceea ce privește deșeurile medicale, Republica Moldova, și, implicit, raionul Drochia, rămân a fi, ca de obicei, în urma standardelor minime europene.
Farmaciile din oraș nu primesc deșeurile medicale pentru reciclare, iar la nivel raional și republican nu avem niciun sistem de colectare și reciclare sau distrugere a deșeurilor medicale. Asta, deși, conform Organizației Mondiale a Sănătății, aceste deșeuri, odată ajunse în organismul uman prin apele subterane sau alimentele contaminate, pot cauza intoxicații severe, leziuni ale pielii, ochilor sau aparatului respirator.
Ne ciocnim de inconștiența sau neputința autorităților, ne confruntăm cu indiferența celor mai mulți dintre semeni și continuăm să aruncăm, la întâmplare și oriunde găsim de cuviință, deșeuri care ne pun viața în pericol. În tot acest timp, deși avem 30 de ani de campanii electorale și mii de promisiuni ademenitoare, nu avem niciun plan și niciun program de la niciun partid, fie de stânga, de dreapta sau de centru, care ar putea rezolva această problemă atât de amenințătoare. Iar Moldova, încet și sigur, se sufocă și se scufundă în gunoaie.
Marcela VOVC