Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Moldovenii din Abruzzo – Glia Drochiană

Moldovenii din Abruzzo

0

În Italia Moldova este considerată ţara cu o naţiune „prinsă” de prin părţi între două vecine mai mari şi mai puternice, Ucraina şi România.

Distribuie Știrea

Membri ai organizației „Moldovenii din Abruzzo”. În centru Ina SpineI

Membri ai organizației „Moldovenii din Abruzzo”. În centru Ina SpineI
Membri ai organizației „Moldovenii din Abruzzo”. În centru Ina SpineI

În Italia Moldova este considerată ţara cu o naţiune „prinsă” de prin părţi între două vecine mai mari şi mai puternice, Ucraina şi România. Se mai zice, că Moldova depune eforturi maxime pentru a-şi reveni în plan economic, politic, cultural. Asta pentru a-şi returna reputaţia de ţară care se poate plasa în rândul celor cu perspectivă reală de dezvoltare şi comunicare externă.

Recent, la Consiliul comunal din oraşul italian Pescara, a avut loc o întrunire a organizaţiei non-profit „Moldovenii din Abruzzo”, fondatoarea căreia este subsemnata, în cadrul căreia mi-am îndemnat conaţionalii să-mi susţină candidatura în calitate de delegată în Camera de comerţ a regiunii Abruzzo, care este o punte către ambasada Republicii Moldova în Italia în frunte cu ambasadoarea Stela Stângaci.

La întrunire le-am declarat celor prezenţi, că locuiesc în Italia de circa două decenii, dar până în prezent în regiunea Abruzzo, din care face parte şi oraşul meu de reşedinţă, Pineto, nu a existat vreo asociaţie care să întrunească moldovenii aflaţi la muncă în Italia, expre în această zonă. Tocmai din acest considerent am decis să creez această asociaţie non-profit, cu sugestivul nume „Moldovenii din Abruzzo”. Or, mi-am dorit ca moldovenii aflaţi la muncă în această regiune să beneficieze de o reuniune, unde ar putea veni să-şi spună problemele cu care se confruntă, să ceară ajutor, asistenţă. Cu mare drag vom veni în ajutorul conaţionalilor, dar şi cu o profundă responsabilitate.

Pentru că, precum a menţionat şi ambasadoarea Stela Stângaci: „Prezenţa acestor asociaţii vine să îmbogăţească mult relaţiile dintre Italia şi Moldova. Le dă vigoare, intensitate. Rolul celor peste 40 de asociaţii ale moldovenilor pe întreg teritoriul Italiei devine tot mai important. Ele reprezintă nu doar nişte centre de agregare a concetăţenilor, de promovare a culturii, limbii, tradiţiilor noastre, aici, în Italia. Ele devin interfeţe importante în relaţiile cu autorităţile, inclusiv cu Ambasada. Prin intermediul asociaţiilor fiecare cetăţean îşi poate cunoaşte, apăra mai bine drepturile şi promova interesele. Sunt nişte entităţi de care trebuie să ţii cont şi cu care trebuie să menţii contactele în permanenţă”.

Ţin să menţionez, că în timpul întrunirii am fost întrebată, dacă din punct de vedere pur economic, întreprinderile noastre ar putea găsi oportunități în Italia. În acest context le-am explicat, că în calitate de delegat al Camerei de Comerț italiene din Chișinău, afirm cu toată certitudinea că în Moldova există mai multe companii capabile de a se afirma în Italia. Le-am mai zis, că deşi Republica Moldova este o țară agricolă, de dimensiuni mici, totuşi, poate deveni un pod, un punct real de legătură cu țările vechiului bloc sovietic.

Lumea prezentă la întrunire s-a mai interesat şi de nivelul social al țării mele, adică a Republicii Moldova, al populaţiei ei.

Am recunoscut, că deşi independenţa ţării a trecut demult „majoratul”, totuşi, ţara se mai află într-o perioadă de tranziţie.

Deoarece în aceşti ani de democraţie națiunea noastră a pierdut multe oportunități, vina fiind „clasa managerială” de la guvernare, dar şi emigrarea masivă care a avut loc în anii 2000-2006. Acum, însă, se încearcă stabilirea unor condiţii şi fapte concrete pentru creșterea socială și economică a Moldovei.

Am fost întrebată şi despre afinităţile care ar putea să existe în Moldova şi Italia. Le-am răspuns, că prima caracteristică pe care o au cetăţenii ambelor ţări, este limba neo-latină și spiritul confortabil și cald. Apoi frumuseţea, irepetabilul întâlnit la orice pas atât în Italia, cât şi în Moldova. Astfel că, italienii doritori de a cunoaşte Republica Moldova vor fi să descopere oameni şi locuri care să se aştearnă „alifie” pe sufletele lor şi să-i facă a deveni fraţi.

Sunt convinsă că asociaţia „Moldovenii din Abruzzo” va avea o activitate fructuoasă şi le va fi de un real folos conaţionalilor mei. Cât mă priveşte, am să fac totul pentru ca moldovenii aflaţi la muncă în această regiune italiană, să devină cetăţeni, cărora li se respectă drepturile şi sunt trataţi cu respect.

Ina SPINEI, or. Pineto, regiunea Abruzzo, Italia

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *