Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
„Mozaicul identităților culturale”: O zi de neuitat – Glia Drochiană

„Mozaicul identităților culturale”: O zi de neuitat

0

Satul Sofia a fost scena unui eveniment deosebit, proiectul „Mozaicul Identităților Culturale”, organizat de Asociația pentru Dezvoltare și Cooperare NORD A.O., în colaborare cu GAL „Valea Cuboltei” și Primăria Sofia. Evenimentul, finanțat de Ministerul Culturii prin Programul „Concursul proiectelor culturale 2024”, a adus laolaltă membri ai comunității și specialiști în arta tradițională

În cadrul atelierului- șezătoare, participanții au avut ocazia să se familiarizeze cu tradițiile și meșteșugurile autentice ale trecutului. Casa de Cultură Sofia, Ansamblul Folcloric „Țărăncuțele”, Ansamblul Folcloric „Sofianca”, Ansamblul Folcloric „Colindeț”, alături de colaboratorii Casei de Cultură Miciurin și Grupul „Seniorii Sofienii”, coordonat de doamna Elena Darie, au fost prezenți la acest eveniment cultural.
Oxana Tcaci a fost ghidul participanților într-o călătorie plină de farmec în lumea tradițiilor de odinioară, aducând în prim-plan glume, zicători și cântece de voie bună. Prin activitățile desfășurate, ea a reînviat tradițiile șezătorilor din trecut.
Un alt moment important al zilei a fost prezentat de Ludmila Țurcanu, care a oferit o incursiune captivantă în arta țesutului covoarelor. Demonstrând diverse ornamente, cromatică și tehnicile tradiționale ale covorului moldovenesc, Ludmila Țurcanu le-a oferit copiilor oportunitatea de a exersa realizarea covorașelor mici.
În plus, domnița Nicoleta Mutruc și nepoțelele doamnei Zinaida Grițunic au adus un plus de creativitate prin tehnica picturii cu diamante, iar participanții au avut ocazia să se angajeze în activități tradiționale precum scărmănatul, torsul lânii, brodatul și împletitul.
Proiectul „Mozaicul Identităților Culturale” a reușit să aducă împreună diferite generații și comunități, promovând valorile culturale locale și stimulând dialogul intercomunitar în regiunea GAL „Valea Cuboltei”. Evenimentul a fost o sărbătoare a tradițiilor și un prilej de învățare și celebrare a moștenirii culturale.
Cu un impact pozitiv asupra participanților și comunității, proiectul a demonstrat importanța păstrării și promovării patrimoniului cultural în rândul tuturor generațiilor.

Cor.„GD”

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *