Mulțumesc, Iurie!
Hai că am ajuns să o aud și pe asta…
Joia trecută, în cadrul unei emisiuni de la N4, Iurie Leancă, viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, a declarat precum că domniei sale ar trebui să i se spună „mulțumesc, Iurie”, pentru deciziile pe care le-a luat în urma fraudei bancare (alias „furtul miliardelor”) din 2014…
O declarație mai arogantă nu am auzit nici de la cei mai plini de sine politicieni din lume. Nici Berlusconi, la vremea lui, nici Putin sau Trump, la ziua de azi, cu toată trufia sau înfumurarea caracteristică lor, nu și-au permis (și nu cred că își vor permite) vreodată să facă astfel de afirmații. Or, un politician care își respectă cetățenii, trebuie să aibă o mare „bubuță la tărtăcuță”, din moment ce le cere oamenilor mulțumiri pentru faptul că dânsul pur și simplu și-a îndeplinit obligațiunile de serviciu…
Cu alte cuvinte, domnul Leancă cere blagodarire de la norod pentru că, în calitate de prim-ministru, a „intervenit” într-o situație în care țara era în pragul unui colaps economic, ca să nu zic a unei falimentări depline. Iar această „intervenție promptă și binegândită”, cu care dânsul atât de mult se mândrește, constă în faptul că:
1. În noiembrie 2014 Guvernul Leancă a semnat o hotărâre secretă, prin care a fost aprobată alocarea a 10 miliarde de lei către cele trei bănci (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank) din care fuseseră scoase (mai exact – furate) alte 13 miliarde de lei.
2. În decembrie 2014 Guvernul Leancă, la insistența premierului, desigur, a invitat compania Kroll pentru a investiga frauda bancară.
De dragul adevărului, trebuie menționat faptul, că cei de la Kroll nu au fost invitați de Leancă, ci au fost desemnați câștigători ai concursului la care au mai participat alte trei firme de audit și anume: Ernst&Young; KPMG, Deloitte&Touche și Priceaterhouse Coopers. Ba, în decembrie 2014, în cadrul unei emisiuni de la Moldova 1, domnul Leancă declara că a „dispus o investigație cu angajarea unor companii internaționale cu credibilitate și competență necesară, pentru a evalua exact” situația din sistemul nostru bancar.
Deci, există o foarte mare diferență între a invita o companie internațională de audit și a dispune angajarea unei atare companii, care mai și trebuie selectată în urma unui concurs. (Puțin probabil ca diplomatul, politicianul și poliglotul Leancă să nu cunoască acest lucru)…
Așadar, mulțumirile pe care și le dorește respectivul personaj sunt de-a dreptul rușinoase și chiar demne de ocară! Or, băncile, către care Guvernul Leancă a alocat 10 miliarde de lei, au fost lichidate. (Presa scria că acești bani, care au fost oferiți de BNM, sub garanția premierului Leancă, drept credit cu o rată a dobânzii de numai 0,1%, au fost convertiți în valută, furnizată tot de BNM, iar, ulterior, scoși din țară în off-shore-uri)…
Tot cu votul domnului Leancă (numai că, deja, în calitate de deputat), și celelalte miliarde de lei „dispărute” din sistemul nostru bancar, au fost „transformate” în datorie internă a statului, ceea ce înseamnă că, până în 2041, „mulțumitorii” și copii lor sunt impuși să ramburseze banii, care au fost ciordiți tot de la ei…
Raportul Kroll-1 a putut fi citit doar de cei care au acces la internet, pentru că, opus logicii unui stat democratic, acesta a fost făcut public exclusiv pe blogul personal al președintelui parlamentului, iar principalul figurant în acest raport, Ilan Șor, stă bine-mersi în fotoliul de primar de Orhei și candidează la funcția de deputat în viitorul Parlament, deși, în primă instanță, a fost condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare.
De dragul adevărului, trebuie menționat faptul, că la 13 martie 2015, Iurie Leancă, oficial, și-a exprimat disponibilitatea de a se prezenta în fața comisiei parlamentare create, pentru „a răspunde la întrebările legate de subiectul de bază investigat”. Solicitarea sa, însă, a fost ignorată atât de parlament, cât și „invitații săi” de la Kroll…
Raportul Kroll-2 nu l-au citit nici măcar cei care au acces la internet. Inclusiv Leancă… (Probabil pentru că Adrian Candu nu l-a publicat pe blogul său, iar organele competente încă mai lucrează asupra acestuia…)…
În concluzie – Sorry, Iurie!…
P.S. „Mulțumesc-ul trebuie meritat, dar nu cerșit aiurea…”
Andrei BULGARU