Munca bună rod adună…
Pe 20-21 martie 2021, în cadrul Facultăţii Biologie şi Chimie a Universităţii de Stat din Tiraspol (cu sediul la Chişinău) a avut loc a VIII-a ediție a Conferinței ştiinţifico-practice cu participare internaţională „Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă”.
În cadrul conferinței a fost organizat Concursul „Tânărul cercetător”, unde au fost prezentate rezultatele proiectelor de cercetare ale elevilor din instituțiile de învățământ din țară și din România. Menționăm implicarea cadrelor didactice și a echipelor de elevi din raionul Drochia, care, din cele 46 de proiecte înaintate la concurs, au obținut 7 premii, inclusiv, locuri de frunte. O atenţie deosebită a fost acordată educaţiei STE(A)M. În acest context, în continuare menționăm echipele premiante.
- Cupă de ARGINT a fost decernată pentru Proiectul „Desalinizarea apei cu energie solară”, elaborat și prezentat de echipa de elevi din cadrul IP Gimnaziul Cotova: Olga Colța, Marius Spunei, Iulian Marginean, Egor Guivan, Elisei Banari, profesor coordinator Ana Boțoroga.
- Cupa de BRONZ a fost oferită elevei Victoria Tizu, LT „Ștefan cel Mare”, Drochia, coordonată de profesoara Aurelia Znagovan, pentru elaborarea și prezentarea proiectului „Balsamul de buze organic – protecție eficientă pentru o piele sănătoasă”.
- Medalie de argint și Diplomă de gradul II a fost acordată echipei din IP Gimnaziul Pelinia: Alexandru Pripa, Daniel Rusu, Daniel Postolachi, coordonată de profesoara Olesea Gopșa, pentru prezentarea proiectului „Scăderea punctului de îngheț al apei”.
- Medalii de bronz și Diplome de gradul III au fost acordate pentru încă 4 echipe din raion, după cum urmează:
– echipa din IP Gimnaziul Zgurița: Nichita Savin, Chiril Rusu, Eugen Mortean, profesor-coordonator Svetlana Savin, cu proiectul „Cercetarea efectului de seră”;
– echipa din IP Gimnaziul Pelinia: Natalia Bantas și Tatiana Paveliu, profesor-coordonator Olesea Gopșa;
– echipele de cercetare din Colegiul de Studii Integrate „C. Stere”, coordonate de profesoara Mariana Aramă: Denis Ojovan, Lucia Stefanțova cu proiectul „Determinarea conținutului de iod în sarea alimentară” și Marius Plop, Vlada Bejan cu proiectul „Senzorul de umiditate a solului – o metodă de conservare eficientă a apei”;
– Diplomă de mențiune a fost acordată pentru elaborarea și prezentarea proiectului „Utilizarea energiei solare sub formă de tiraj care apare în canale lungi încălzite de către o echipă din cadrul Centrului de Creație a Copiilor or. Drochia, eleva Cristina–Mihaela LUCA, profesor-coordonator Anatoli HOMENCO.
Concursul „Tânărul cercetător” este desfășurat anual în cadrul Conferinței ştiinţifico-practice cu participare internaţională „Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă” și oferă posibilitatea de promovare a rezultatelor proiectelor de cercetare/proiectelor STE(A)M, elaborate de către elevi/echipe de elevi în colaborare cu cadrele didactice din învățământul preuniversitar și are scopul de a susține și a motiva elevii din învățământul preuniversitar pentru cercetări științifice de valoare cu caracter inter- și transdisciplinar (STEM/STEAM) (pentru mai multe detalii puteți accesa pagina web a universității www.ust.md ).
Le urăm mult succes învingătorilor, profesorilor-coordonatori de proiecte și părinților! Creativitate, originalitate și spirit inovativ în efectuarea următoarelor cercetări!
Natalia ROTARI,
cercetător științific UST, membru al Comitetului organizatoric al Conferinței ştiinţifico-practice