Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Muzeul păstrează zestrea istorică a neamului – Glia Drochiană

Muzeul păstrează zestrea istorică a neamului

0

Primii vizitatori ai muzeului recent inaugurat

De foarte mult timp Drochia se afla în aşteptarea unui muzeu. Exponate erau, entuziaşti şi voluntari, la fel, nu era un sediu potrivit.

Şi iată, că evenimentul multaşteptat s-a produs, graţie Centrului de creaţie pentru copii, care a trecut în alt sediu şi clădirea din afara oraşului, din marginea parcului a devenit liberă. Cândva aceste locuri erau foarte îndrăgite de toată lumea, or, aici era o grădină zoologică deosebită pentru aşa localitate ca Drochia. Acum şi aici, în această gură de rai, este plasat Muzeul de istorie, etnografie şi artă din r. Drochia. Deschiderea lui a fost organizată la 17 mai 2019, în ajunul Zilei Internaţionale a muzeelor. A fost un eveniment de amploare, el fiind precedat de foarte multă muncă. Edificiul, „vechi de când lumea”, trebuia adus în ordine, reparat, amenajat, iar exponatele – alese, selectate, clasificate, pregătite şi repartizate pe secții. Ce e drept, o bună parte din ele nici nu au încăput, or, amenajarea muzeului mai continuă. Şi va dura.

Directorul muzeului Dumitru Postovanu, împreună cu Consiliul raional Drochia, cu Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport, au beneficiat de o asistenţă profesionistă şi de un ajutor enorm din partea sculptorului profesionist Alexei Vidraşco. El şi-a adus cu sine câţiva studenţi voluntari, care, fiind inspiraţi şi impresionaţi de frumuseţile Drochiei au pictat locuri frumoase şi importante din oraş, tablourile fiind dăruite muzeului. O donaţie generoasă de sculpturi inedite a făcut şi Alexei Vidrașco.
La inaugurare au fost invitaţi reprezentanţi ai muzeelor din satele Pelinia, Nicoreni, Sofia, Gribova şi Cotova, care au adus cu sine nu doar unele exponate caracteristice localităţilor, lucrări de artizanat sau obiecte vechi, dar şi artişti, care ştiu a promova frumoasele obiceiuri şi tradiţii naţionale. Oaspeţii prezenţi la eveniment au admirat mini-muzeele sosite din sate, unicala expoziție de sculptură a maiestrului Alexei Vidrașco, tradiționala Casa Mare și galeria de lucrări ale tinerilor pictori.
Startul sărbătorii a fost dat de către Victor Cemortan cu un bucium, ce chema lumea la sărbătoare, iar buna dispoziţie a fost creată de Fanfara „Trompetele argintii”, conducător Alexandru Focşa. Prezentatoarele Rodica Lozovanu şi Ala Bugai, Direcţia Cultură, Turism, Tineret și Sport Drochia, au anunţat deschiderea şi au oferit cuvântul de salut directorului Dumitru Postovanu, care a adus mesaje de recunoștință tuturor celor care s-au implicat în pregătirea minuţioasă către această zi, dar şi a sărbătorii în cauză, şi să promită publicului prezent, că instituţia are şanse şi neapărat va deveni un veritabil Centru cultural raional. Apoi, rând pe rând, au ieşit în faţa spectatorilor artiştii amatori sosiţi din satele, în care muzeele sunt active: Pelinia, Nicoreni, Sofia, Gribova şi Cotova, or, ele deja sunt centre de cultură funcționabile în localităţile date. Astfel, în faţa drochienilor şi a oaspeţilor, au evoluat: Ansamblul folcloric „Voie bună, gospodari”, Nicoreni, Ansamblul folcloric „Ţărăncuţele”, conducător Anatolie Ceremuş, de pe lângă muzeul din Sofia, Elena Godorogea, Gribova, Maria Borinschi, Pelinia. Un număr artistic deosebit au prezentat copiii de la „Academia micilor vedete”, conducătoare Cristina Ţurcanu, care, ca şi Rodica Lozovanu, au purtat vestimentaţie de epocă. Și dansul le-a fost tot de epocă.
Participanţii, dar şi directorii de muzee din satele raionului, au fost decernaţi, cu ocazia Zilei Internaţionale a muzeelor, cu diplome de gratitudine din partea Direcției Cultură, Turism, Tineret și Sport.
Istoria este cea dintâi carte a unei naţii, în ea îşi vede trecutul, prezentul şi viitorul, spunea Nicolae Bălcescu. Căci altfel nici nu se poate, or, cultura, arta şi tradiţiile se împletesc armonios în cununa istoriei localității, ce vrea să-și lase moștenirea urmașilor.
Tot în acea zi a fost lansată Campania de colectare în continuare a exponatelor istorice pentru a completa pe parcurs averea și sălile muzeului.
Spre regret, la acest eveniment de amploare şi multaşteptat, nimeni din conducerea raionului, a primăriei şi nici din partea organelor ierarhic superioare nu a venit să împărtăşească bucuria momentului cu cei prezenţi…

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *